Забавянето на изграждането на интерконекторната газова връзка Гърция – България лишава българите от евтин газ, това „бърка в джоба“ както на битовите потребители, така и на фирмите.

Категоричното заявление направиха председателят на ПП АБВ Румен Петков, водачът на листата на коалиция „БСП за България“ Милко Багдасаров и петият в листата – Ангел Коджаманов-младши след оглед на трасето.

Междусистемната газова връзка Гърция – България трябваше да бъде изградена от „Ай Си Джи Би“ до 31 декември миналата година. Според договореностите, при неспазване на срока на договора, изпълнителят дължи неустойки в размер на 90 000 евро на ден. С неясни аргументи и неясно от кого, срокът беше удължен до 31 декември тази година.

От коалиция „БСП за България“ обаче алармират, че и удълженият срок няма да бъде изпълнен, защото още не са доставени ключови съоръжения за монтажа, а също така полагането на тръбите продължава, но със забавени темпове. Те са категорични и в това, че заради недалновидно управление на проекта от страна на правителството на Бойко Борисов, българите са лишени от по-евтиния азерски газ, който така и не тръгна по тръбите през тази година.

В разрез с първоначалния проект, в момента към Кърджали и Димитровград няма да се изпълняват отклонения на газопровода, които трябваше да бъдат изградени по проекта, каза Ангел Коджаманов-младши. Той припомни, че въпреки това, цената на проекта остава същата. Общата стойност, с която проектът „удря“ Кърджали и Димитровград възлиза на 9 млн. евро.

„Аз не смятам, че лишаването на жителите на гр. Кърджали от газ, който е най-евтиният източник на енергия, както за битово, така и за промишлено ползване е правилно, защото това ощетява всеки един джоб – както на битовия потребител, така и на производителите“, каза Коджаманов-младши.

Капацитетът на газопровода е от 3 млрд. куб. м газ годишно. Към момента обаче потребители са заявили доставката на общо 1,5 млрд. куб. м, от които 1 млрд. куб. м са поръчани от държавната ни компания „Булгаргаз“.  Това ще създаде проблем и за 72-часовите изпитвания за годността на тръбопровода.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков предупреди, че ако изпитването бъде извършено с вода, вместо с газ, впоследствие ще се създадат проблеми при подсушаването на тръбите и има опасност от компрометиране на съоръжението.

Тази катастрофа дължим на Бойко Борисов и неговото управление, категоричен беше Румен Петков. По думите му настоящият  служебен министър трябва да вземе незабавни мерки, макар вече закъснели, да бъде назначено ръководство на „Ай Си Джи Би“, което да защити българския интерес, защото неизграждайки навреме  връзката Комотини – Стара Загора, са ударени и бита, и икономиката с високите цени на енергията.

Проектът няма да бъде завършен в срок до 31 декември тази година и за това трябва да се носи отговорност, заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„От нас зависи с № 33 в бюлетината да направим правилния избор, който ще ни даде сигурност в гарантиране на енергийното спокойствие и на икономиката, и на нацията, избор, който ще ни позволи да потърсим отговорност на виновните. Тук проблемът не са 90-те хиляди евро дневно – кой, защо ги спести на изпълнителя – това е въпрос, който трябва да констатира прокуратурата. Тук проблемът е, че е лишен от евтин газ българския потребител, а това престъпление, особено в тази ситуация, трябва да има и политическо наказание на 14 ноември. Трябва да потърсим отговорност от виновниците, които не направиха това, за което държавата им гласува доверие и огромни средства, включително финансиране и от Европа.

Европа ще ни потърси сметка на нас, на държавата България, но ние, българите, трябва да потърсим сметка на тези, които ни причиниха този удар“, категоричен беше Румен Петков.

На 14 ноември изберете № 33 в бюлетината – коалиция „БСП за България“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/11/21 20:35

    В замяна на това си имахме една министърка на енергетиката която се казваше Теменужка Петкова.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/11/21 21:16

    Шестица за компетентността на др. Румен Петков,браво на Ангел!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/11/21 21:20

    А добро утро. Казвате неща които са казани.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/11/21 22:40

    Колко са хората имащи възможност да инвестират в така нар. "евтин източник на енергия"?Има много други неща ,но по-важни от този, засягащи преобладаващите обикновени хора.Всички мислещи се за политици, не разбраха, че обвиненията и омаскаряването преди избори на противниците отблъсква вече хората.Имаме нужда от позитивизъм, а и всички вече сме ги виждали.Единственото, за което мислят е за тях.Успех на кандидатите и да не забравят какво са говорили преди изборите!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/11/21 07:07

    Оставете газтта,хляба стана 1,40 за това коментиройте.Кой е виновен за поскъпването.Кой е виновен за инфлацията??????

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/11/21 10:18

    Ако това е вярно, губим всички жители на града и поколенията идващи след нас. Но, важното е банкомата да пуска на хрантутниците заплата, а иначе те нищо не знаят.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.