В кърджалийското училище „Йордан Йовков“ се състоя работна среща за споделяне на добри педагогически практики. Тя бе по инициатива на Ваня Енчева-старши учител по биология и здравно образование.
На срещата ученичките
от 11. Б клас Даниела Ангелова и Есин Изет представиха проект на тема
,,Всичко ново е добре забравено старо“, с който ще се явят на ХХ –то Национално
състезание по природни науки и екология в гр. София.
Представената от момичетата технология за производство на
хляб с домашно приготвен квас върна всички присъстващи в отминалите времена,
когато хлябът имаше душа и не бе превърнат във Fast Food. Подплатени с много
научни факти, единадесетокласничките обясниха биохимията на процеса и всички
етапи, през които се минава от зреенето на кваса до изпичането на готовия
продукт. Интересни и любопитни факти се споделиха и за микробиологията на този
хляб. Разяснена бе ензимната симбоза на млечнокиселите бактерии Лактобацилус
Санфранцисценсис и дивите дрожди от вида Кандита Милери, отговорни за процеса.
В унисон със СТЕМ обучението, междупредметните връзки между биологията
и информационните технологии се оказаха
полезни и нужни. По зададена от учениците програма, роботизираната ръка на
DOBOD Magician начерта различни типове клетки, като прецизно и точно пресъздаде
всички клетъчни органели.
Потопени в дебрите на квасатворството и убедени в ползите от консумацията на
кулинарни продукти с квас, всички присъстващи получиха малък сувенир за спомен от този ден – арт торбичка с микробната закваса в два варианта-
изсушена и прясна в бурканче.
Претендентките за победа на Националното състезание
презентираха домашно приготвени сладки и
солени печива с квас, които всички присъстващи дегустираха с увоволствие и възхищение.
Събитието уважиха
ръководството на училището,
всички членове на министерството на образованието
по природни науки, класният ръководител
на единадесетокласничките, както и учители, проявили интерес по темата.
24rodopi.com
Браво!Но за жалост хората забравиха вкуса на стария хляб и журито може да каже,че не е вкусно заради материални неща
ОтговорИзтриване