В кърджалийското училище „Йордан Йовков“ се състоя работна среща за споделяне на добри педагогически практики. Тя бе по инициатива на Ваня Енчева-старши учител по биология и здравно образование.

На срещата ученичките  от 11. Б клас Даниела Ангелова и Есин Изет представиха проект на тема ,,Всичко ново е добре забравено старо“, с който ще се явят на ХХ –то Национално състезание по природни науки и екология в гр. София.

Представената от момичетата технология за производство на хляб с домашно приготвен квас върна всички присъстващи в отминалите времена, когато хлябът имаше душа и не бе превърнат във Fast Food. Подплатени с много научни факти, единадесетокласничките обясниха биохимията на процеса и всички етапи, през които се минава от зреенето на кваса до изпичането на готовия продукт. Интересни и любопитни факти се споделиха и за микробиологията на този хляб. Разяснена бе ензимната симбоза на млечнокиселите бактерии Лактобацилус Санфранцисценсис и дивите дрожди от вида Кандита Милери, отговорни за процеса.

В унисон със СТЕМ обучението,  междупредметните връзки между биологията и  информационните технологии се оказаха полезни и нужни. По зададена от учениците програма, роботизираната ръка на DOBOD Magician начерта различни типове клетки, като прецизно и точно пресъздаде всички клетъчни органели.

Потопени в дебрите на квасатворството  и убедени в ползите от консумацията на кулинарни продукти с квас, всички присъстващи получиха  малък сувенир за спомен  от този ден – арт  торбичка с микробната закваса в два варианта- изсушена и прясна в бурканче.

Претендентките за победа на Националното състезание презентираха домашно приготвени  сладки и солени  печива с квас,  които всички присъстващи  дегустираха с увоволствие и възхищение.

Събитието уважиха  ръководството на  училището, всички членове  на министерството на образованието по природни науки, класният  ръководител на единадесетокласничките, както и учители, проявили интерес по темата.

24rodopi.com



 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/21 07:48

    Браво!Но за жалост хората забравиха вкуса на стария хляб и журито може да каже,че не е вкусно заради материални неща

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.