„Всички знаем какъв е девизът на Кърджали – „Почитай миналото, гради бъдещето“. Как градим бъдещето на града ни е тема на дълъг разговор, но на мен ми се иска да помислим над това как почитаме миналото. В града ни има една сграда, която е паметник на културата, една сграда, в която се съхраняват над 5000 произведения на изобразителното изкуство от различни периоди на българската култура. Тук се пази  портретът на княз Фердинанд, рисуван от Мърквичка през 1908 година, както и картини на Владимир Димитров-Майстора, а в приземния етаж е разположена крипта с икони и възрожденски щампи. Това е Художествен отдел ”Станка Димитрова” към Регионалния исторически музей – Кърджали. Със своята архитектура тази сграда пази духа на онези романтични времена от българската история, за които всички ние сме длъжни да си спомняме“, казва общинският съветник от БСП Милен Филипов, който внесе питане към Общината как се пази културното наследство.


„За съжаление през последните години галерията има един наболял проблем. Покривната конструкция на сградата е в окаяно състояние, дори с невъоръжено око може да се види, че керемидите на покрива са станали буквално на прах. Това води до течове, които рушат фасадата на сградата и застрашават уникалната колекция от творби. Във връзка с влошената среда със заповед на директора на РИМ – Кърджали от 21.12.2020г. всички експонати от експозиция „Стари майстори“ са прибрани във фондохранилищата и вторият етаж на сградата не се посещава“, посочва Филипов.

Според него през годините институциите упорито си прехвърлят галерията като горещ картоф. Тя е създадена през 1968 година и до 1999 г. е съществувала като самостоятелен културен институт в рамките на общинския бюджет. През този период галерията е една от водещите в страната с фонд от над 3200 единици. През 1999 година с решение на Общинския съвет преминава в отдел към РИМ-Кърджали. През 2006г., отново с решение на ОбС, галерията се преобразува в отделен културен институт със самостоятелен бюджет, финансиран от община Кърджали, която покрива всички разходи. През 2015 година галерията отново преминава под шапката на Регионалния исторически музей. Естествено, не е по силите на музея да се справи самостоятелно с такъв мащабен проблем, какъвто е порутеният покрив и той се оказва натоварен с едно задължение, от което общината с радост се е освободила.

Филипов обосновава питането си към общината и със следното: „След отправено от мен питане до директора на РИМ-Кърджали стана ясно, че Община Кърджали е уведомявана многократно за тежкото състояние на покрива, като последната докладна е от 04.10.2021г.“

Тази зима ще бъде много тежко изпитание за Художествен отдел „Станка Димитрова“, ако не се вземат спешни мерки. Опазването на тази сграда е тест за нас като общество. Призивът на Филипов е в тези тежки времена да докажем, че не сме изгубили духовността си, не сме изгубили това, което ни прави всъщност хора - усетът към красивото и ценното.

24rodopi.com

 

 

                                                                                                            

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/11/21 10:37

    Много слова и много вярни! Но няма да свършат никаква работа, защото сградата вече е закупена от частник макар и неифициално… обещана е бившият омбуцман… маркет Истанбул. Честито

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/11/21 13:19

    Тест за съветниците...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.