24rodopi.com/TV/Кърджали

Доначислените местни данъци и такси, „Синята зона“, изграждането приют за бездомни кучета и възраждането на една коледна традиция бяха сред темите, коментирани от кмета на община Кърджали Хасан Азис пред медиите. 

Първата от тях бе свързана с такса „битови отпадъци” и местните данъци в община Кърджали, които, оказа се, са доначислени за 2020 и 2021 г. Причината е в решение на  Върховния административен съд, което отмени такова на Административен съд - Кърджали. Припомняме, че в резултат на жалба на вече бившия областен управител Никола Чанев, местните магистрати отмениха решението на Общинския съвет за повишаването на данъците. 

„Тези плащания, уважаеми съграждани, са на базата на тези битки, които се водеха от бившия областен управител Никола Чанев от ГЕРБ. За съжаление, явно това са спестените 100 лева от Никола Чанев, с които той се хвалеше. Сега те са наказание за жителите на Кърджали - коледният подарък от ГЕРБ за жителите на общината. Все пак ние премахнахме лихвите, които хората по принцип трябва да платят и сме дали възможност да получат 5% отстъпка, ако платят дължимото до края на годината“, посочи кметът Хасан Азис.

От Общината дадоха примери за доначисленията:

„За апартамент 60 кв.м в центъра, за двете години, данък недвижими имоти и такса битови отпадъци ще е в размер на 44.15 лв. Другият пример е за апартамент във „Възрожденци“, пак 60 кв.м - панел, доплащането ще  е 39.94 лв.“, посочи зам.-кметът Тунджай Шюкрю.

Темата за бездомните кучета също бе коментирана.

„Община Кърджали вече разполага с тези 20 декара, заради което ние започваме разработването на проект за изграждане на приют. Междувременно вече сме изградили временен такъв, на мястото на стария приют, с нови материали и под контрола на Ветеринарната служба в Кърджали“, посочи още кметът.

Ако всичко върви по план, през 2022 година, общината трябва да се сдобие с нов модерен приют. 

В същото време стана ясно, че т.нар. „Синя зона“ в Кърджали ще стартира по-късно от предвиденото. Вече са доставени машините за самотаксуване и 25 броя скоби.

„Тъй като предстоят празници, ръководството на общината ще вземе решение по време на тях да бъде свободно паркирането и по всяка вероятност от началото на следващата година ще стартираме“, заяви инж.Хасан Азис.

Преди това Общината ще изненада своите жители с една традиция, която кметът смята да възроди.

„Тази година решихме да възстановим традицията отпреди десетилетия за провеждането на Коледен базар. Към настоящия момент имаме поръчани 15 коледни къщички, които ще бъдат доставени съвсем скоро. Те ще бъдат разположени срещу сградата на Общината. В тях местни търговци ще могат да представят своята продукция“, обясни кметът Хасан Азис. По думите му, в къщичките ще се предлагат коледни сувенири, сладки, млечни продукти, мед и др. Две от тях ще се предоставят на училищата в града с благотворителни цели. Има идея в част от коледните къщички да  се представят продукти с мотиви от различни националности - руски, гръцки, турски и др.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/11/21 19:26

    Кмете хич не ми пука за Чанев и геб ама като правиш хайр да е пълен. Новите данъци да са от 2022г за синята зона щом може от догодина и за данъците можи значи

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/11/21 19:44

    Може ли да оправи града със задна дата? Лихва няма да искам.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/11/21 08:15

    proekta da ti beshe gotov do sega miastoto se znae kvo chakate

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.