Минният сектор и „Дънди Прешъс Металс“ се включиха в най-значимата дискусия между бизнеса и новата власт по време на Powers Summit
- най-голямото събитие за градивен и оперативен диалог лице в лице между властта, бизнес лидерите, гражданския сектор и медиите. Събитието е част от Седмица на глобалното въздействие (Global Impact week) на фондация Webit, която вече 16 години работи да позиционира България на световната технологична карта.

Форматът на Powers Summit включваше няколко модула, всеки съставен от 3 сесии. Участници бяха представители на лидерските екипи на парламентарно представените партии, експерти, председатели на браншови организации, топ представители на индустриалния капитал, както и на малките и средни предприятия, водещи активисти на гражданския сектор и науката, водещи журналисти и фигури с обществено влияние.

Основни теми в рамките на деня бяха образованието, планът за възстановяване и устойчивост, енергетика и зелена сделка, устойчиво развитие, здравеопазване, финтех и кибер сигурност, предприемачество. Сесиите на панелите бяха Дискусионен, в който участие взеха основно лидери на бизнеса и браншовите организации, Добри практики, представени от експерти и изявени представители на бизнеса, които ясно и прагматично поставиха проблемите и предизвикателствата, както и нужните действия от страна на държавата, и „Чувам Ви“ сесия, в която политиците обобщиха чутото и дефинираха последващи стъпки.

През първия си работен ден като премиер на страната ни, Кирил Петков се включи в Powers Summit. С усмивка и добро настроение поздрави всички присъстващи.

„В думичките „държавен служител“ по-важната е служител. Когато създаваме добавена стойност, държавата не я създава, нито политиците. Създава се от бизнеса, в който трябва да присъстват младите учени. Ако искаме да градим България като един център на иновативен бизнес, трябва да подредим нещата по следния начин – бизнес лидерите трябва да работят с младите учени, за да създават добавена стойност, а тази добавена стойност да създава данъчни приходи, които да идват в държавата и ние политиците имаме само две задачи. Едната е тези пари да не отиват в погрешни посоки;  втората е, когато ги харчим, да сме сигурни, че те се инвестират в България. От тук нататък държавата има само тази роля – да помага на младите и бизнеса, и да не прави грешки, когато прави своята социална политика“, каза той.

Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс“ взе участие в сесията План за устойчивост, енергия и „зелена сделка“ в панела Добрите практики, заедно със Станислав Георгиев, главен изпълнителен директор на Булсатком, Александър Варов, директор продукти и приходи в Нетинфо, Калина Трифонова, заместник-председател на УС на EVN, Невена Сулева от Рийф Дивелъпмънт, Христо Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал-2000“ АД и Теодора Петкова, директор на Уникредит за Източна Европа.

Ирена Цакова сподели целта на „Дънди Прешъс Металс“, която е „Разкриваме ресурси и създаваме стойност, за да растем и просперираме заедно“, както и основните ценности на Дружествата – безопасност и благополучие на хората, грижа за околната среда, прозрачност и отговорност, взаимност и уважение, иновативност и партньорство с местните общности.

Тя говори, че Зелената сделка не е изненада за минната индустрия, и по-специално за Дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ в България, защото от години посоката на работа е опазване на околната и социална среда и управлението.

„С гордост мога да споделя, че „Дънди Прешъс Металс“ е в топ 15 на най-добрите минни фирми, представили се по околна и социална среда и управление. Рейтингът е направен от Standard and Poor’s, което е голямо постижение за българския минен бизнес“, каза Ирена Цакова.

Говорейки за ресурси тя допълни, че място под слънцето ще има за всички и минната индустрия ще продължи да допринася с реализирането на своите цели и действия, за да може да бъде постигната енергийна ефективност. Тя сподели за част от постиженията на „Дънди Прешъс Металс“, за дигитализацията, която се случва в компаниите, за автономните машини, който работят в рудник „Челопеч“, за подобренията и иновациите, които се правят. За пример даде най-голямото предизвикателство, а именно проектът „Ада тепе“, отнел повече от 17 години, който официално заработи на 23 август 2019 г. и вече 2 години работи успешно на пълен капацитет.

„Успяхме да спечелим доверието на хората. Въпреки трудностите ние не се отказахме и бяхме новатори. Стигнахме до иновативно решение и създадохме Интегрирано съоръжение за съхранение на минните отпадъци (ИССМО), като по този начин намалихме площта, която щеше да заема хвостохранилище, и постигнахме ефективно ползване на водите в оборот. Създадохме един изцяло нов рудник в защитена зона „Натура 2000“. Грижим се за хората, околната среда и биоразнообразието“, с гордост сподели Цакова.

За да онагледи колко продължително се случват дейностите в сферата на добива, тя показа няколко снимки. На едната президентът Кенеди обявява целта човек да стъпи на Луната и друга снимка, направена 8 години и 56 дни по-късно с космонавт, който е на Луната. Началото на проекта „Ада тепе“ започва през 2003, а откриването е почти 17 години по-късно.

„Бизнесът се нуждае от предсказуемост, от предвидимост, от разумни срокове за разрешителни режими и администриране. Останалото го имаме или ще успеем да го намерим. Нуждаем се от подкрепа от страна на държавата, за да постигнем това, иначе трансформация на висока скорост не би била възможна“, с тези думи завърши представянето си Ирена Цакова.

Освен участието ѝ като представител на „Дънди Прешъс Металс“, компанията имаше и щанд, на който по време на почивките участниците можеха да видят част от производството на живо, благодарение на видеовръзка, направена на живо от подземния рудник „Челопеч“. Всички, които посетиха щанда, се разходиха из недрата на рудника с очилата за виртуална реалност и се докоснаха до атмосферата в компанията.

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.