„Пострадал“ турист в пресечена местност бе спасен с използване на алпийски способи и оказване на първа долекарска помощ. Демонстрацията проведоха спасители и доброволци в местността „Пармак кая“ в землището на чернооченското село Ночево.

Акцията в тракийското светилище е съвместна инициатива на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението“ Кърджали, Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.” и Общинската организация на Български Червен кръст.

Началникът на РС „ПБЗН“ главен инспектор Митко Николов ръководеше екипите, които проведоха издирване в района.

Пострадалият е намерен в безпомощно състояние над светилищния комплекс „Пармак кая“. Първа долекарска помощ оказаха доброволците от Клуб „Щастливи с нас“ на Български младежки червен кръст към Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене и Младежки авариен екип-Кърджали. Те установиха, че туристът има счупен долен крайник и кръвотечение в областта на главата. Огнеборци и доброволци

изградиха въжена спасителна система „тролей“. Тя се използва за спасяване от височини на пострадалия, където няма достъп за автомобилна техника.


„Целта ни е подобряване на взаимодействието между служителите и доброволците, тренирането им за действия при спасяване на пострадал с алпийски способ, създаване организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи и др.“, каза гл. инспектор Митко Николов.

Специалистът по младежка дейност към БЧК-Кърджали Светломира Димитрова подчерта, че оказването на първа долекарска помощ е животоспасяващо в много ситуации. През месец август тази година доброволците на БМЧК са преминали курс в тази насока.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

24rodopi.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/12/21 15:18

    Значи сте проиграли спасяване на турист във землището на село Ночево до тракийското светилище ! Ясно !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/12/21 16:07

    Тези които снимат са повече от спасителите

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.