172-ма души са били нахапани от кучета в рамките на миналата година. 32-ма от потърпевшите пък са били деца. Това е броят само на хората, потърсили лекарска помощ в Спешното приемно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, установи проверка на „Родопи voice“. Един човек е бил хоспитализиран след нападение на безпризорни четириноги.

Припомняме, че затвореният кастрационен център в града отново отвори врати като временен приют за агресивни кучета. Това стана след десетките сигнали от граждани за нападения след затварянето на центъра. До поставянето на катинар пък се стигна след натиск от страна на защитници на животни за лошите условия в т.нар. „приют“.

„Постоянно получаваме сигнали за нетърпим лай, за агресивно поведение от страна на бездомни кучета от различните квартали. Към момента имаме няколко прибрани животни в приюта, но капацитетът е малък“, посочиха за екипа ни от общинското предприятие „Озеленяване, благоустройство и чистота“, което отговаря за центъра.

В края на миналата година пък правителството реши да прехвърли държавен имот на Община Кърджали за изграждане на голям приют, който да реши до голяма степен проблемите с безстопанствените животни в седемте общини на областта.

Теренът се намира край село Седловина и е с площ 21 329 кв. метра.

В договора между областния управител и Общината е посочено, че при нереализиране на предвидените дейности, Общината е длъжна да прехвърли обратно на държавата имота.

Проблемът съществува във всяка родопска община. Глутници кучета обикалят и в Смолян. „Публична тайна е, че имаме внос на безпризорни четириноги от други населени места. Кучета се докарват с бусове и се пускат в „Каптажа“, промишлената база“, коментираха за екипа ни запознати в Смолян. Животните се хващат, кастрират се, чипират се и се пускат на местата, от които са били взети. Многобройни са в последните години нападенията над хора в Златоград. Граждани пък не спират да подават сигнали.

Евтаназия на неизличимо болни кучета с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания. Евтаназия или доживотно отглеждане в приют на доказано агресивни безстопанствени кучета, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните. Кучетата, попадащи в тези графи, ще се определят от Комисия, съставена от представители на Общината, ветеринарните власти и организация за защита на животните.

Тези мерки влизат в програмата на Общинската администрация в Кърджали за овладяване на популацията на безстопанствените животни, която е с хоризонт на управление до 2025 година.

Проектът бе публикуван на сайта на Общината, а граждани и сдружения можеха да дават своите предложения, мнения и препоръки до 12 януари.

В програмата е заложено и задомяване на безстопанствени кучета чрез създаване на сайт, на който да се публикуват снимки и информация за животните, за които се търсят стопани.

24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/1/22 08:30

    Дано да ви изядат и вас от 24родопо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/22 10:58

      Първо от теб да започнат

      Изтриване
    2. Анонимен15/1/22 21:02

      На майка ти в остата

      Изтриване
    3. Анонимен16/1/22 08:49

      Остен лекар и остен отговор за всяка майка

      Изтриване
  2. Анонимен15/1/22 08:45

    В Момчилград е същото! Кметицата да вземе мерки!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/1/22 09:41

    Още малко време имат от тази община след тва започват стачни действия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/22 12:10

      Тука са мързеливи няма да стачкуват даже и заплатите да им намалим и още данъците да се вдигнат все тая

      Изтриване
    2. Анонимен16/1/22 11:29

      По-правилното е да се каже-тук са овце! Да живее БКП/ДПС

      Изтриване
    3. Анонимен16/1/22 16:02

      Права си, овца! Може и да си мъж по пол, все едно! С такова мислене, това!

      Изтриване
  4. Анонимен15/1/22 09:48

    Цифрата която се споменава за нахапаните хора от кучета бездомни или домашни съвсем не е вярна защото просто не са потърсили медицинска помощ. Но защо нищо не се споменава за домашните кучета които ги отглеждат в апартаментите на блоковете. В града постоянно има граждани било мъже или жени които си ги разкарват. В това няма лошо. Лошото е друго за което не се вземат никакви мерки дали те се водят на отчет, дали са ваксинирани и най-важното където и когато си искат в тревните площи на града се изхождат по малка или голяма нужда. Особено там където се разхождат или играят децата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/22 21:01

      Каде да ги разкават кучетата на майкати у п.тката ли галош такъв

      Изтриване
    2. Анонимен16/1/22 08:52

      Капут ходиш с найлонова ръкавица и си събираш лайната това иска да каже но явно си прекалено тъп намордник регистрация данъци такси или квото е там това ти казава

      Изтриване
    3. Анонимен16/1/22 11:32

      Домашните кучета обикновено са породисти и струват мнооого пари, всички са ваксинирани, за да ги изкарват, иначе хващат болести, като Гана например, от уличните, които са изпозаразили де що има полянка, и след това умират. Всички са с ваксини, но дали плащат на Общината е друг въпрос, пък и защо трябва се плаща, какво е сторила Общината по въпроса? Едно голямо нищо

      Изтриване
    4. Анонимен16/1/22 15:28

      До 08:52, Льольо, а кой от общината ходи с ръкавички и чувалчета да събира гомната на уличните песове, които според хората в приюта са над 1000 в Кърджали? Хранят ги тъпанари като теб и откачени лелки, намятани са всякакви кокали и недоизядени храни от терасите. Като толкова ги обичате, вземете си ги в домовете да ги гледате, така както правят хората, КУПИЛИ си кучета като домашни животни. Апропо, десетки собственици на кучета, особено от неагресивни, малки породи, се оплакват, че огромните улични песове ги нападат докато си разкарват животинките. Освен всички да тръгнем с оръжие в ръце на разходка или пък да си вземем питбули, за да се предпазваме

      Изтриване
  5. Анонимен15/1/22 16:41

    Туркиян се грижи за кучетата

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/1/22 18:29

    Кога почва строежът на приюта,доброволците да отиват да помагат.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/1/22 19:45

    hamborskia gi sabral edna sioria i kakvo o4akvate

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/1/22 07:56

    На Осман Азис кремвришо изял снощи кучето. За качил торбато пред блоку у дървото. Отишъл да си у купи сигарки. Идва но кремвришо на земята. Но половината го нему. Яж Мечо яж. На Осман Азис и............ го изяшь.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/1/22 08:25

    Куршум и след куршума червеи: най-доброто решение на проблема.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/1/22 13:46

    Nai na kraq ste gi otrovqt pisna veche na grajdanite

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/1/22 14:14

    хайде хора събираме подписки и протести, стачки. Който иска да отгледам животно, си го взима вкъщи. Плащаме данъци и имаме право да се разхождаме спокойно по улиците. Кучетата не принадлежат на улиците, опасни са, точка.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.