24rodopi.com/Общество

Две деца днес ще ядат в училище единствено домашно приготвени мекици. У дома ги чакат родителите им, които имат всичко на всичко около пет лева и някакви стотинки. Да им осигурят купони за столовата е изключено. Братчето им ще се върне от детската градина поне нахранено. След това започва междусрочната ваканция и ще бъдат с родителите си. Баща им е с отекли крака, не може да си позволи лекарства, а в понеделник започва работа в дърводелски цех, където очаква надник от 45 лева. Ако успее да надмогне болките в краката…

„Най-важно е децата да са на училище и да имаме работа“, споделя за 24rodopi.com майката Теменужка Димитрова. 48-годишна жена, която може да получи детски едва през февруари. А някакви помощи - чак през юли…

Това се случва с едно семейство с три деца, което е намерило временен дом в Бял извор. Фамилията идва в Кърджалийско от друг регион на страната, където остава без жилище. Тръгва на автостоп към Родопите през ноември м.г., за да търси препитание. 

Попадат в Подкова. В местен цех обаче не търсят работници и бащата Изет Сали отново мести семейството, този път в Бял извор. Местен жител им предоставя старата си къща. Без наем. Той и Теменужка започват да гледат животни. За 25 лева на ден. Работата е много, чорбаджията-постоянно недоволен, а парите не стигат за нищо. 

„Отказахме се, бяхме събрали около 125 лева. Всичко отиде за тетрадки, химикали, флумастери за децата. Сега надеждата ни е мъжът ми да започне работа в цеха. Изписаха му лекарства срещу възпаление, „Волтарен“ за мазане. Защото му измръзнаха краката, отекоха, болят го. Но не можем да си ги купим. Искам и аз да работя, децата да учат. Те са на 7, 10 и 13 години“, разказа за 24rodopi.com Теменужка. 

Подала е документи за детски, записана е в Бюрото по труда. Изпуснала е сроковете за помощи за отопление. Греят се единствено с влажни дърва. Друго нямат. Нямат и хляб. Жената меси тесто, за да се хранят.

Имат нужда от съвсем малко - от работа, дрехи, храна за децата. Готови са да се борят.

Живеят на улица „Първа“ №912 в Бял извор. Телефонът на Изет Сали е 0877 347 421, а на Теменужка - 0879 823 886.

На снимката: Изет и 13-годишната му дъщеря

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/1/22 20:03

    Не стават за нищо, мързеливи са! Простят от хората?!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/1/22 21:19

    За жалост! Канадеца да си сравнява цените с евросаюза и Америка с малка буква, но после Русия е крива и враждебно настроена. Ако съм Господин Путин ще ги смачкам всички ГЕЮВЕ в Евро са за, и после САЩ.Тези от Северна Америка да не напускат континента 100000 години....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.