24rodopi.com/Темида

Мъж поиска 200 000 лева след като остана без три пръста на едната ръка при инциденти в затвора. Те обаче се случили преди 25 години. Бившият пандизчия обвини администрацията на мястото за лишаване от свобода, че не е бил представен за освидетелстване от ТЕЛК и по този начин загубил години, през които можел да получава инвалидна пенсия. 

Съдът в Кърджали разгледа на две инстанции жалбите на родопчанина.

Трудовата злополука станала на 25 януари 1996 година. Докато излежавал присъдата си мъжът работил в мебелен цех към затвора в Стара Загора. На тази дата загубил два от пръстите си на дясната ръка. Две години по-късно в същия цех загубил и трети пръст.

За тези периоди не е ползвал отпуск по болест, а бил накаран да ползва годишните си отпуски. Към никой от тези два момента не е бил представен за освидетелстване пред ТЕЛК. Подал документи пред комисията едва през 2004 година, тоест година след като бил освободен от затвора. В исковата молба било посочено, че не са му били прочетени и спазени от инспектора в затвора правата и това е било направено незаконно, поради което търси за пропуснатото сумата в размер на 200 000 лв. Желае и от НОИ да му се заплаща пенсия от първата дата на инвалидизиране -25.01.1996 г. 

Според съда обаче, исковата претенция не е такава с правно основание чл.200 от Кодекса по труда, засягащ трудовите злополуки, защото потърпевшият не търси обезщетение за неимуществени вреди. Също така „не твърди, че са му били причинени физически и/или психически болки и страдания, нито претендира техния интензитет и продължителност“.

Жалбата на бившия затворник бе оставена без уважение.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/1/22 11:22

    А за живота на таксиметровия шофьор какво ще каже , амнистиран е от Петър Стоянов.

    ОтговорИзтриване
  2. А тоя от Бенковски с отрязания ,колко ли ще иска?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/1/22 09:05

    Да не им дадат,че после има да искат и за отнесени "халки"!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.