24rodopi.com/Общество

”Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Достатъчно смел и целеустремен съм, за да го направя. Първите писъци в системата на спорта ще дойдат от тези, които са най-облагодетелствани от системата на мафията, която дълги години е завладяла българския спорт”, заяви министърът на спорта Радостин Василев на извънреден брифинг.

 В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор (БСТ), подчерта той.

„По първи мои анализи има изключително тежки проблеми в БСТ. В последните шест години четири са на загуба. Ще преминем към ново ръководство на БСТ", каза министърът. Той допълни, че най-вероятно промени ще има и в ръководството на другите дружества, на които е принципал - Национална спортна база, „Академика“, „Сердика спортни имоти“.

"Изключително много проблеми. Другата седмица взимам решение за продължаването на работата на тези дружества и по личния състав на управлението им. В тотото в последните шест години четири са на загуба, последните две години са с 8 и 11 милиона лева печалба. Тепърва ще анализираме договорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство", коментира спортният министър.

"Преструктурирам изцяло структурата на министерството, създавам до десет дни нов устройствен правилник. Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени по различни причини, някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си.

„В системата на спорта са се вършили безобразия и ние сега започваме да ги вадим. Днес предупредих спортните федерации, че контролът по разходване на средствата ще бъде изключително засилен", подчерта той.

Министърът на младежта и спорта изригна по безпрецедентен досега начин за човек в неговата позиция срещу Илиана Раева, президент на БФ по художествена гимнастика.

Василев даде извънреден брифинг, след като малко по-рано бившата гимнастичка го атакува с пост във фейсбук заради разменени реплики между двамата на среща с шефовете на федерациите в министерството.

"Отношението към мен е ясно, аз съм човекът, който затваря кранчетата към сервилните лакеи на мафията. И съм достатъчно смел и целеустремен да го направя. Първите писъци в системата на спорта ще дойдат от тези, които са били най-облагодетелствани от системата на мафията, която дълги години е завладяла българския спорт.

Започвам жестока проверка в министерството на спорта, свързаните дружества, Българския спортен тотализатор... Тази проверка съм я координирал с министър Рашков, с министър Асен Василев, с премиера Кирил Петков, с Агенция финансова инспекция, Сметната палата, това ми е по коалиционно споразумение“, каза министърът на спорта.

Юристът по професия изрази недоволство от това, че Илиана Раева била с шапка по време на срещата - не я свалила, така показала неуважение и лоши обноски, според него.

"Вероятно някой може да е чул, че Българска федерация художествена гимнастика ще е една от проверяваните за дълъг период от време назад и да си мисли, че може да ме вкара в скандал. Уважавам изключително много спорта, но просташко поведение и държание към министъра на спорта и към професор Дашева и към екипа на министерството, няма да толерирам. Оттам-нататък за всички твърдения и интерпретации си има доказателства. Ако искате - слушаме, гледаме срещата, питате федерациите, г-жа Раева има право да казва каквото пожелае.

Но няма да позволя председателят на една федерация да извива ръцете на министъра и да му обяснява как имало един милион и половина, отделени при Пламен в Национална спортна база. Те си говорят на малки имена. Явно Пламен Манолов за г-жа Раева е Пламен. За мен това е директорът на Национална спортна база. Тя го питала дали случайно не е похарчил тези пари и дали са останали, за да се построи тази зала… Мен такива неща между Илиана Раева и Пламен Манолов не ме интересуват, има си официален ред. Тук някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Само че за мен те са г-н Манолов и г-жа Раева. И аз с тях си говоря по официален ред.

Така че всичко е черно на бяло. Ако някой има твърдения други, ще ги развенчаем бързо. Абсолютно с отдъхване приеха хората от федерациите напускането от залата на г-жа Илиана Раева“, каза Василев.

Той каза още, че Илиана Раева се държала "преднамерено просташки и неуважително" с професор Даниела Дашева (от НСА), която е част от неговия екип.

"Това е истината, тя често обижда хората. Г-жа Раева дойде с идеята да обиди г-жа Дашева и успя, но проф. Дашева не отвърна нищо, тя е деликатен човек“, посочи министърът.

„Казах й, че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси...Да се урежда финансиране и пари с обаждания по телефона... Ако някой си мисли, че може да разговаря така с министъра, се е заблудил... Ако тя е свикнала да говори с по този начин с Кралев и предишния премиер Борисов, аз не мога да говоря по този начин с федерациите. Днес казах, че всички са добре дошли", каза още Радостин Василев.

По-късно Илиана Раева пусна ново съобщение в профила си във Фейсбук, с което изглежда, че словесната война между нея и министъра на спорта Радостин Василев явно е потушена. Раева пояснява, че Василев я е потърсил с покана за среща в кабинета си днес:

„Беше един тежък ден за мен и българската художествена гимнастика.

Министър Василев ми се обади преди минути по телефона и ме покани утре на разговор в кабинета си. Пожела да ми се извини като мъж към жена по телефона. Написа пост, в който изказва своето отношение към мен и “златните ни момичета”.

Оценявам тази подадена ръка и с удоволствие ще отида на срещата“.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/1/22 08:41

    ТВЪРДИЯТ И РЯЗЪК ТОН НА МИНИСТЪРА МИ ДОПАДА ПОВЕЧЕ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/1/22 08:42

    да бе ясно е трябват ти твои хора за твойте кранчета и кръгове кои точно четири са на загуба а предишните 4 на какво са ала бала портокала

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/1/22 09:58

    Трудно, много трудно.. Твърде дълго се е разпростирала мрежата за да може тъй лесно да се прекъсне.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/1/22 14:53

    Браво !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/1/22 18:14

    Браво!Сменете ги всичките от тотализатора!Уж раздават кола,когато и по селата има автокъщи увеличават залозите кога им скимне..стари комунистически тъпунгери.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/1/22 20:29

    Във всички сектори да започват с промени

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.