Отворено писмо до депутатите от Кърджалийски многомандатен район

 Уважаеми народни представители,

 Честа практика за ловците от Източните Родопи е да отстрелят вълк по време на хайка за глигани.

Вълците у нас се считат за опасни хищници, които вредят на стопаните.

  Но те са застрашен от изчезване вид според Международния съюз за запазване на природата и  природните ресурси. Някога обитавали в изобилие Северна Америка и Евразия, днес тяхната популация е драстично свита до 300 хиляди. Особено е ограничен ареалът им в Европа. Например в цяла Чехия броят на вълците е едва 20. В Холандия са забелязани отделни бройки през 2011 година, а в Белгия за първи път от над сто години насам е забелязан вълк през 2018 година. В Дания последният е отстрелян през 1813 година. Швейцарските власти са дали разрешение за отстрел на едва 8 вълка в периода 2000-2013 година.

 Във Франция е актуална Бернската конвенция, според която вълците са застрашен вид и убиването им е незаконно. Освен във Франция, още и в Германия, Италия, Испания, Португалия, Норвегия, Швеция, Финландия, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и Естония вълците са защитени от закона и се изплащат компенсации на стопаните за унищожения им добитък.

Вълците имат защита и в Словения, Унгария, Румъния и Албания без обаче да се изплащат обезщетения на стопаните за претърпени вреди.

 В България популацията на вълците е между 1000 и 1200 и те нямат законова защита.

 Апелът ми е към вас е да предложите в Народното събрание законопроект за защита на вълците и за изплащане на компенсации на стопаните за унищожения от тях добитък.

С уважение, Еркан Хаджимустафа

На снимките: Убит вълк по време на хайка в Кирковско. Природен резерват за защита на вълци в Норвегия


24rodopi.com/Политика

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/2/22 15:54

    Напълно подкрепям, щети от вълци са съвсем, съвсем незначителни, спрямо тези от мечки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/2/22 16:58

      В Ерата на Вълка - щастието явно ще е в ръцете на честните, справедливите и моралните.

      Изтриване
    2. Анонимен18/2/22 18:32

      Ами оставете всичките хайвани по горите и баирите да се размножават на воля, бе. Вълци, мечки, лисици дано да видите на живо пред очите си, та да се сетите, че щом се отстрелват, не са защитени от закона. Аман от криворазбрана толерантност. Не е ли редно всеки да се занимава с това, с което може, а дивите животни да бъдат оставени на компетентните органи и хора в тях да решават кое е за отстрел и кое не е. Какво ги жалите толкова, ако видите лисица да обикаля двора ви ще се наакате от страх. Вече се случва в Северна България, ходят по улиците нощем, обикалят контейнерите за смет и влизат в дворете на хората. Иначе ревете заради бездомните кучета, ако си мислите, че дивите животни ще избягат, като ви видят, не знам дали живеете в реалния свят.

      Изтриване
    3. Анонимен18/2/22 19:55

      Вместо тези нахилени и комплексирани дебелаци, ловджии, да се снимат с убити вълци, нека се запознаят с природата на това животно.
      Вълците са като утопия за съвършеното човешко общество.
      В глутницата начело е най-силният и най-умният. Само по-силен и по-умен може да му отнеме водачеството.
      Вълците никога не изоставят малките си, нито възрастните и стари индивиди. Вълците винаги правят това, което е правилно спрямо природата си. Без капка страх.
      Това хората умеят ли го? Колко са изоставените деца, а старци? А дали все управляват най-силните и можещите?

      Изтриване
  2. Анонимен18/2/22 16:29

    Ловците-законни бракониери.

    ОтговорИзтриване
  3. Алуууууу тези народни представители собствения си народ не защитават,а едва ли ще тръгнат да защитят някакви си хищници от балкана

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/2/22 16:52

    Символът на вълка е надарен с много положителни качества и затова от древни времена се използва като тотем при тюркските народи. Вълкът е преди всичко висш символ на свободата и на самостоятелността.
    Вълкът е символ и на безстрашието. В битка вълкът се бори до победа или до смърт. Вълкът е и символ на преданост към семейство, тъй като се грижи за вълчицата и възпитава малките вълчета.
    Вълкът от древни времена е символ на справедливост и честолюбие. Тюркските народи имат легенди за това, че прадедите им са произлезли от небесните вълци.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/2/22 17:12

    Червеният вълк (Cuon alpinus) е един от героите на знаменитата 'Книга за джунглата' на големия писател Ръдиард Киплинг. В тази книга червените вълци са описани като 'страшните диви кучета', но черната слава на червения вълк като кръвожаден и многоброен хищник, готов да разкъса дори и тигър, е вече отдавна отминала. Известно е, че този красив хищник се е срещал от Индия на изток до Индонезия и на север до Амурския край. Този обширен някога ареал днес се е свил до не повече от 25% от тази територия. Числеността му е намаляла десетки пъти и се определя на около 2500 животни в целия ареал. Включен е като застрашен от изчезване бозайник в Световната червена книга. На фона на тези печални данни съобщението, че хищникът винаги е живял, без да бъде известен на официалната наука на хиляди километри по-назапад изглежда изумителна. Но и този факт има своето обяснение: изкопаеми останки от червения вълк са намирани в късноплейстоценските наслаги на Кавказ и може би колхидската популация в Турция е остатък от тези времена, живееща скрит живот в диви и слабо населени глухи кътчета между Грузия и турското черноморското крайбрежие. Повече за живота на вида може да видите в документалния филм WildLife Sanctuary - Indian wild dogs (Dhole) Full Documentary.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/2/22 17:32

    Дано да излезе отпреде тогава ще видиме вас

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/2/22 18:26

    Трите вълка до блондинката живи ли са, защото много странно спят..., това е абсурдно, освен, ако не са приспани за снимката.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/2/22 18:32

    Ловците са най големите бракониери. В с. Боровица,общ. Ардино ловците излизат и нощно време с уреди за нощно виждане и ловуват.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/2/22 19:55

    Вместо тези нахилени и комплексирани дебелаци, ловджии, да се снимат с убити вълци, нека се запознаят с природата на това животно.
    Вълците са като утопия за съвършеното човешко общество.
    В глутницата начело е най-силният и най-умният. Само по-силен и по-умен може да му отнеме водачеството.
    Вълците никога не изоставят малките си, нито възрастните и стари индивиди. Вълците винаги правят това, което е правилно спрямо природата си. Без капка страх.
    Това хората умеят ли го? Колко са изоставените деца, а старци? А дали все управляват най-силните и можещите?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/2/22 22:27

    Еркан да вдид статистиката за България, не да говори празни приказки
    Щото вълците хич ги няма затова дивите прасета не могат да си отгледат малките

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/2/22 23:41

    Има повече бездомни кучета

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/2/22 08:28

    Вгледайте се в лицата от двете снимки.Открихте ли разликите?
    Това е разликата България/Норвегия.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен19/2/22 09:26

    Много от ловците тук така си проявяват тяхната липса на качества, и злобата, която имат. В долната снимка е жена с положително мислене и образование попаднала в нормална развита страна. Не в анархията България.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен19/2/22 14:39

    8:28 Да аз открих разликата и тя е голяма .
    Мъжете от малката снимката са готова да дават ярака ,
    а минди е готова за трите топтан .
    Абе шушлек , как живеят хората в Норвегия и как в България,а ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.