24rodopi.com/Коментари

Някой си Емил Джасим, представящ се за историк и учител, обяснява темата „Русия-Украйна“ през призмата на… представете си Кърджали. Заради остър глад на читатели много сайтове са препечатали мислите му, защото за тях след дупето на бившата жена на един футболист, която сега е настояща на друг футболист, етническата тема „грабва“ интереса.

Та, този някой си Джасим пише:

„Кърджали окончателно става притежание на българската държава през 1912 г.

Там до днес има компактно население с турски произход. 

Сега си представете как изведнъж в Кърджали започват да се веят рязко турски знамена и изведнъж едни необозначени, но тренирани армейски части, открито финансирани и въоръжени от Ердоган, обявяват първо автономия, а после след военни действия срещу българската армия обявяват независимост. 

Представете си, че Ердоган на първо време не признава тази независимост, но по някое време решава, че Кърджали не само е независима република, ами в телевизионно обръщение добавя, че България винаги е била част от Османската империя затова и ще изпрати армия да "пази мира" в Кърджали, оставяйки отворена възможността да нападне цяла България“.

На този Джасим учебниците и помагалата по история видимо са били с липсващи страници. За света през 2022-ра не бива да се търси укор, толкова ги разбира нещата, толкова оскъдното откъм познания събира в една купа и прави буламач „дали ще е интересно колкото дупето на каката с голите новини“.

Джасим прилича на математика Николай Витанов, който тотално се провали с прогнозите си за COVID-19, ама е вървежен, защото за телевизиите всяка врачка е гледаема.


***

Темата „Кърджали и Делиормана - част от Турция“ никога не е била на дневен ред дори в самата Турция. Кърджали не е Крим, не може да се открие нито едни прилика. От друга страна пък държава Украйна съществува от… раждането на Съветския съюз. Не и преди това. 

Друг е въпросът защо хоровите крякачи, за които хоризонтът е просто понятие „от здрач до зори“, не обелиха и дума за Косово.

Много е важно обаче щатни и нещатни разбирачи по темата „Кърджали“ да си набият веднъж завинаги в главите, че упражнения по нея, при положение, че не си стъпвал в региона, не трябва да се правят.

„Вярно ли е, че в Кърджали не можеш да си купиш хляб, ако не знаеш турски?!“. На този дебилен въпрос се отговаряли доста кърджалийци из страната. Той се породи от всички количествени натрупвания на умствен дефицит от разни „воленовци, симеоновци, каракачанки“, а към момента и джасимовци. 

Елате и вижте хората в този регион. Поживейте сред тях за около седмица. Тогава ще ви стане ясно. Тук има старци по селата, които не знаят какво е това водоснабдяване. Децата им живеят в проспериращите топ икономики в Западна Европа, дори отвъд океана. И колкото и да са ги молили, те не искат при тях. Това са хора с кодирано родолюбие и без осребряване на политически проекти. За тези хора родният край е всичко, което притежават. И друг не искат. „Роден съм тук и ще умра тук, чуждо не ща“ - така говори човек, който не знае какво е това вода да текне от кранчето му. Но за него няма значение. Важно е друго.

Темата „Кърджали“ не е за елементарни частици.

На снимката: Кърджали, площад "Освобождение" и Паметникът на Освободителите

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

23 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/2/22 11:42

    aha, kef. ste ima nov chestit rojden den! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/2/22 11:43

    Към е тоя Жасим. Мъж ли е, жена ли е, от махалата ли е, от далетата ли, човек ли е, джендър ли е, от кои днендъри, кой му плаща, за какво му плаща, ял ли е банички в Кърджали, познавал ли е Зоро, спал ли е в Кърджали, колко обича Ердоган, на капалъ чаршъ ходил ли е, на язовира краката топвал ли е, на маказа мащерка събирал ли е, при Ханай пържен шаран ял ли е,......

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/2/22 11:51

    Абе никой не иска да се отделя, кой си ги измисля тези глупости. Живеем си спокойно, защо да се отделяме? Няма никаква причина за отделяне.Границите са отворени, пътуваме кой където пожелае...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/2/22 12:09

    Представете си как 25млн кюрди се събуждат и искат своя държава и отцепват голяма част от турция

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/2/22 13:17

      По добре да не искат че са много повече от 25 милиона и тогава ще стане такава хуманитарна криза.

      Изтриване
    2. Анонимен23/2/22 16:06

      Mожеш да си вземеш колкото искаш кюрди у вас без това сте на изчезване

      Изтриване
    3. Анонимен23/2/22 17:57

      vn mn

      Изтриване
    4. Анонимен23/2/22 20:36

      Kurdute imat tolkova prava v TÜRKİYE za koito bılgarskite turci trebe samo s me4tayat v uj evropeyski bulgaristan...

      Изтриване
  5. Анонимен23/2/22 12:10

    Абе в другия край на света да стане конфликт, всички малоумници тръгват да се упражняват по темата Кърджали. Оставете ни на мира, оставете чедата на великата планина Родопи да си живеят в мир и разбирателства, чукундури такива! Ни не пречим на никого и не искаме никой да ни пречи да работим, живеем, радваме и тъгуваме заедно. А този да вземе да се гръмне веднага, да не тежи на земята.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/2/22 12:29

    Имам чувството, че този е американско чучело с еврейски произход! Просто и ясно чувство за войнолюбци, пролети разни, продължаващи промени и слуги на ястребите! Те летят от над 5000 километра заразяват и унищожават!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/2/22 12:34

    А какви ги бръщолевеше Винету на 19 февруари в Разград от него идва всичко, настройваше мюсулманите срещу християните

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/2/22 12:51

    Ние живеем в мир и разбирателство - българи, турци. Стига с Вашата глупава политика, дайте ни да живеем нормално.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/2/22 14:10

    "От друга страна пък държава Украйна съществува от… раждането на Съветския съюз" - автора, в грешка си - от разпадането на Съветския съюз. Преди това е била република към СССР... не отделна държава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/2/22 19:22

      Ми то е същото бе, кух, преди това имало ли е държава, република Украйна

      Изтриване
  10. Анонимен23/2/22 14:31

    Аз съм един турчин който живее в Кърджали и обичам града и родината си повече от тези псевдо патриоти,които използват патриотизма само за да си надуват шкембаците.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/2/22 14:38

    Емин Джасин стар читак ли е или мохамеданин без ов и ев

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/2/22 14:42

    Емил е от Да България

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/2/22 15:51

    Докато България не признава напълно идентичността на малцинствата, в това число и идентичността на турците живущи в България, винаги има теоретична асиметрия в отношенията Турци-Българи.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/2/22 18:45

    ЕВАЛА 12:10 тоен коментар и баш на място Подкепям казаноти от теб дай Боже да има повече хора които мислят като теб

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/2/22 19:31

    Как не им омръзва да търсят под вола теле ! Евтини номера за мачкане на бедното население.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен23/2/22 20:24

    То така се започва, с една драсканица или едно текме, и после патаклама. По силният печели,...

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен24/2/22 02:28

    Глупости! Ердоган иска, цяла България и не само нея. Така като си живеят "турците" в България, не са живяли и през турско...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.