24rodopi.com/Свят

Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция в Донбас, съобщават световните информационни агенции, цитирани от „Сега“.

В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.

Държавният глава отбеляза, че плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация.

Целият ход на събитията и анализът на информацията показваше, че сблъсъкът на Руската федерация с националистическите сили в Украйна е неизбежен, въпрос на време, заяви още руският държавен глава. Той се обърна към военните в Украйна с думите: "Вие се заклехте на народа, а не на хунтата, призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете вкъщи".

"Който се опита да да създаде заплахи за Русия - отговорът ще бъде незабавен", така Путин се обърна към западните страни.

"В Русия казват, че ако сме силни, нямаме нужда от разузнаване. Но истинската сила е там, където е истината", допълни Путин.

Веднага след речта на Путин информационните агенции предадоха за мощни взривове в Киев и Харков (на снимката). Чуха  се взривове на международното летище  "Бориспол" в Киев, но след това стана ясно, че то не е ударено с ракета, а украинската ПВО е стреляла по руски безпилотен самолет. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи обаче украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища. Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Въздушното пространство над Украйна е закрито.

Руските въоръжени сили не нанасят никакви ракетни, авиационни или артилерийски удари по градовете на Украйна, заяви руското МО. Атакуват се военни обекти по цяла Украйна, като на първо място руснаците удрят по части на противовъздушната отбрана, авиобази и системи за управление.

Контролираният от Украйна град в Донбас Мариупол е атакуван с реактивната система за залпов огън "Град".  РСЗО "Град" се използва за атака по цялата "линия на съприкосновение" между републиките в Донецк и Украйна.

Атаката на Русия не е само по въздуха. "Интерфакс-Украйна" съобщи за началото на руска десантна операция в района на Азовско море. УНИАН обяви, че руските войски са преминали границата в района на Харков.

Няма данни за реакция на украинската армия. В Донецк и Луганск е тихо. Президентът Зеленски свика заседание на Съвета за национална сигурност.

Путин избра войната, заяви американският президент Джо Байдън и допълни, че това ще доведе до много жертви и разрушения. Байдън заяви, че се моли за народа на Русия заедно със съпругата си и че по-късно през деня ще направи обръщение.

Съветът за сигурност на ООН се събра на поредното си извънредно заседание, посветено на украинската криза. Генералният секретар на ООН призова Путин да изтегли незабавно армията. Генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви, че организацията също ще обсъди днес действията на Русия. Страните от ЕС готвят нови, "пълномащабни" санкции.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. СЛАВА СЛАВА СЛАВА на Великата Непобедимата Червена Армия Освободителка...НАТО е терористична организация и трябва да бъде унищожена и разфирмирована

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/2/22 08:13

    Новият Хитлер се появи.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/2/22 08:28

    Страхливия войува!спрете войната!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/2/22 08:54

    Ужас, дано да се примирят страните! Господ да ни пази.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/2/22 09:15

    Когато се създаде държавата Косово в Сърбия(създадена от откровено терористична организация АОК) не ревахте и веднага я признахте, а сега рИвете и заплашвате...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/2/22 20:07

      В Косово сърбите избиха хиляди а в Украйна един руснак не е убит затова сравнението е немислимо

      Изтриване
    2. Анонимен24/2/22 23:20

      Бъркаш Косово със Сребраница

      Изтриване
  6. Анонимен24/2/22 09:38

    Целия свят се управлява от психопати

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/2/22 14:20

    Смърт за Русия! Да живее Украйна..

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/2/22 16:30

    Я по кротко. Кой пусна атомните бомби над градовете Хирошима и Нагасаки ? Кой води война толкова години във Виетнам и колко мирни граждани бяха избити без да има наказани. Кой разсипа държавите Ирак, Сирия, Либия, Сърбия ? Кой бомбардира гр.София ? Кой въведе военният режим в Чили ? Хората не са забравили. Територията на украинците за да си направят държавата Украйна е подарена от руснак. Това е самата истина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/2/22 23:21

      Вярно е

      Изтриване
    2. Анонимен24/2/22 23:52

      Koi navleze v afganistan koi potushi protestite v ungaria koi slomi prajkata prolet koi postroi berlinskata stena koi s podeli prez 1939 polsha zaedno s naciska germania....

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.