24rodopi.com/Регион

Тежко е да си животновъд в българската ЕС действителност. Животните се превръщат в модели за списание. Чиновници пък мотаят стопани с „Идваме да ви снимаме добитъка, ама… тия дни“.

„Първо баща ми имаше проверка на 20-ти октомври минала година. Четвъртък и петък снимахме козите и голяма част от кравите, останаха още няколко крави, които не бяхме успели да ги докараме до обекта. Проверяващият каза за останалите, че ще дойде понеделник да ги снима, обаче той дойде във вторник. Кравите бяхме ги докарали още събота и го чакахме 3 дни. Проверяващият дойде вторник след обяд и почна да обяснява, че началничката му се карала, защо не е приключила още първия ден проверката и отказа да снима животните. След около час разговор проверяващият се съгласи да снима животните и си тръгна. След два дни се видях с него и попитах какво е станало с последните снимки, дали началничката е признала, той ми отговори, че не ги е показал, защото щяла да му отреже главата“, разказва в писмо до 24rodopi.com стопанин от Момчилградско. 

„После с баща ми ходихме при началничката да ни даде възможност да се снимат останалите животни, тя отказа. Говорихме и с директора, той ни каза, че такава възможност няма да се дава и трябва да чакаме резултатите от проверката и ако не ни харесва, да обжалваме. Ние, чакайки да ни се обаждат за резултатите, майка ми един понеделник получава обаждане, че утре ще има проверка. Същия ден късно след обяд и баща ми получава обаждане за проверка на следващия ден. Баща ми отговори, че без това го проверяват, а проверката не е приключила. Защо му се звъни късно, след час се стъмнява, как да събере животните, които са на километри разстояние, проверяващия отговаря, че не го интересува“, обяснява животновъдът. 

На следващия ден пристигат четирима проверяващи. „Един за майка ми и трима за баща ми. Ние сме семейство и нашите животни се гледат заедно, имаме два обора, които са на около 150 метра разстояние един от друг. Животните не ги делим, че това е на майка ми, а други на баща ми, просто животните са свикнали в определени обори и са смесени. Проверяващите искаха да ги разместим, че обектът на баща ми по GPS координати се водел в долния обор. Ние обяснихме, че това са диви животни- късорого родопско говедо предимно се отглежда пасищно и голяма част от годината са на къра и далеч от обекта. През есенните месеци всичко е изсъхнало, няма паша за животните, и те се отдалечават от обекта на десетки километри. Предния ден до полунощ аз и моето семейство събрахме животните, обадиха ни се много късно, което не е правилно и мисля, че е умишлено. Проверяващите настояваха да ги разместим животните, ставаше въпрос за около 270 говеда, диви. Физически не беше възможно да ги разместим, защото щяха да избягат. После двамата проверяващи се разбраха единият да снима в единия обор, а другият в другия, без значение на кого са кравите и после да си разменят снимките, реално животните бяха там. След седмица проверяващият на баща ми звъни, че от 219 животни е установил само 20. Попита как така, нали ги снимаха, не е ли взел снимките от колегата си, той отговорил, че началничката не е разрешила да се прилагат снимките. Проверяващият на майка ми по същия начин казва, че е установил само 15 крави от 47 и че началничката не е разрешила да се прилагат снимките. После получихме доклад от проверката и в доклада на майка ми пише в графа забележки, че експертът е установил 15 крави и 160 крави на друг собственик! Всъщност другият собственик е баща ми, това показва много ясно, че всъщност животните са били в обекта. Те направиха така, че уж ние нямаме животни. После разбирам, че другият обор също попада в обхвата на същите GPS координати, т.е. те нямали никакво основание да откажат да снимат животните. После писахме възражение до Фонд земеделие София, че искаме нова проверка, но ни отговориха, че проверката била коректна и няма да има нова“, описва случаят стопанинът от Момчилградско. 

Категорично животновъдите са убедени „Това не е нормално“. И допълват, че на други обекти се дават по 20 дни за проверка. Намекват също, че „началничката има роднински връзки с някои стопани“.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

36 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/3/22 09:23

    То на тази "началничка" в РА-Кърджали мъжа и май работи в Прокуратурата и явно "началничката" се чувства недосегаема. Нали Държавната администрация трябва винаги да е в услуга на хората, тука има дискриминация, дано това пак да не е етническа дискриминация...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/3/22 09:34

    А служителя отскоро е освободен от работа ,защо ли?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/3/22 10:21

    Този обиколи всички медии и сам си признава че е в нарушение и не спазва наредбите и европейските регламенти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/3/22 15:54

      Наредбите и регламентите са за трудещия се народ, а за некадърните и корумпирани служители няма наредби и регламенти така ли? Точно тези служители нямат хал хабер от тия наредби,подвеждат хората която им коства хиляди левове. За това ли получават заплати? Тези служители работят в ущърб на българските животновъди. Ако не си техен човек..

      Изтриване
  4. Анонимен8/3/22 12:24

    Преди 2 години като се присмиваше и интиганстваше с мен, че са те проверявали 2 седмици не беше смешно нали??? Сега като видя, какво е да те проверяват ти стана напечено. Плюеш наред.. Има една поговорка - "Голям залък лапни, голяма дума не казвай".. Всичко се връща в този свят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/3/22 11:18

      Точно всичко се връща! Чакай си реда!

      Изтриване
    2. Анонимен9/3/22 11:36

      Поздрави колега чобанин, кажи с какво мога да ти помогна?

      Изтриване
  5. Анонимен8/3/22 12:59

    Дай имената на началничка лие или нахалничка и служителите и са пътници , ако не са събрали сухо ще пасат крави.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/3/22 13:09

    Цяла година пуснати после пари на хазър 4 апартамента има в Кърджали и няколко помещения тип магазин Еи така цяла година релакс кравите кои ги знае къде са

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/3/22 11:15

      Зенгинин малъ зюртюн агзънъ йорармъш. Зюрт такъв, работи, пусни кравите където искаш, релаксирай и си взимай имоти. Ако е ставало така щом знаеш.......

      Изтриване
    2. Анонимен9/3/22 11:34

      Ей лъжец стига си лъгал, апартаментите са 14. Недей го изкарва бедняк...

      Изтриване
  7. Анонимен8/3/22 13:11

    И в джебелско има една ферма за такива животни с един кадърен собственик които си гледа и всяка вечер си пребира животните вие доста сте ограби ли държавата нормално сега малко да ви спрът кранчето

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/3/22 14:10

    Стига сте ревали като малки деца кво като е сиво късорого животното даваш ли му фураж животните сами се прибират. Ама само вземате субсидиите харам пара и карате животните да гладуват. Ама кьоравата софра е към края ако са свестни служителите и санкции ще отнесеш. И аз има два обекта единия за ЕРД а втория за ДРД подобни проблеми не съм имал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/3/22 11:17

      Аз което давам храна за една година, ти през живота си не дал сигурно, колега прост чобанин...

      Изтриване
  9. Анонимен8/3/22 14:20

    Абсолютно вярно!!!Прилагат тая схема от няколко години на всеки,който не "киха". Иначе как ще папат от субсидии и държавни пари?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/3/22 15:06

    И други ще бъдат освободени!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/3/22 15:13

    Заедно ли обиколихте? Ако са в нарушение няма да си търсят правата!!! Дтнчкм

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/3/22 15:26

    Уважаеми животновъди, тая практика е единствена в област Кърджали, поставена кукла на ръководна длъжност във фонда а.чилингир очевидно е поставена, нейна роднина беше заместник областен на града, след което бяха назначени сумати корумпирани служители не само във фонда, а и в други институции. Това се знае от всички граждани на град Кърджали, уж зам. областния щеше да се бори срещу корупционната практика в града, но той направи точно обратното. Тъй като негови роднини бяха назначени в ръководни длъжности, както във фонд земеделие така и в горското управление, МВР и в общинската администрация. Тези хора оказват институционален натиск не само в общината така и в областта. Но службите, които се борят с корупционните практики в Република България, до ден днешен не са извършвали никакви проверки и дори да са извършвани именно са били без резултат, но това е нормално за България тъй като имаме единствено закони, които са задължителни за спазване, но те не се спазват от самите държавни чиновници, защото мислят че са над закона. Но винаги няма да е така, тъй като вярваме на сегашния кабинет, че наистина ще има промени. Пожелавам тези промени да са благоприятни на гражданите на Република България. С уважение истински патриот.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/3/22 22:59

    Когато служителите си гледат работата не е угодно на животновъдите . Що се отнася до назначенията във всички администрации и по време на всички управления има калинки поставени САМО ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА БЕЗ ДА РАБОТЯТ .Що се отнася до госпожата тя е професионалист и не се опитвайте да обвързвате с областни управители . Като животновъд изпълнявам правилата и съм доволен от работата на госпожата . Крайно време е да се спрат порочните практики субсидии без животни и субсидии за изсъхнали дръвчета .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/3/22 16:41

      ,Ти май си самата госпожа.

      Изтриване
    2. Анонимен10/3/22 09:38

      Рамаданчо май остана сам, колегите (животновъди) на родителите ти не взимат отношение и не подкрепят. Замисли се може пък да не сте прави в тази битка, което накара един служител да бъде уволнен. Пробвай с телевизиите.. Покани ги в стопанството на родителите ти, покажи им как отглеждате животните.. пиши до министъра, премиера, ЕК, сметната палата, прокуратура, съд.. все някой ще откликне на сигнала ти. Но преди това се запознайте със наредбите, регламентите, законите и тн..

      Изтриване
    3. Анонимен10/3/22 13:00

      Сам срещу всички. Както се вика когато в живота ти ако всеки е в опозиция значи силния си ти, властта е в теб;)...Жалко е за колегите, техния ред също ще дойде щом не ни подкрепят, скоро няма да има ни животни ни животновъди..Разбира се, че ще си търсим правата. Служителя отказа да снима животните, той не ни е помагал за да бъде освободен за това.. Много добре съм запознат с нормативната уредба, нормативна уредба, която е в ущърб на българските животновъди. Държавната политика е в тази насока да се ликвидира животновъдството в България. От тук нататък няма кой да се занимава с тази работа, да работи в студа, в жегата, в калта, в лайната. Искат да ликвидират останалите малко хора, които се опитват въпреки всички трудности - изисквания, каквито няма да се иска при строеж на атомна централа..Затова от тук нататък ще ядете боклуци от магазините. Децата ще се раждат с разни болести и аномалии. Щом подкрепяте това няма проблем.

      Изтриване
    4. Анонимен10/3/22 17:04

      интересна реализация на животни имате от едно стопанство в друго (между родителите ти) пишеш, че боклуци от магазина ще ядеме.. да защото Вие продукция нямате.. доколкото, че си силния видяхме те до къде стигна с ДОСТ..

      Изтриване
    5. Анонимен11/3/22 12:37

      Какъв дост какъв душманин бе ти от Марс ли падна, къде си ме видял с дост? Щом ме познаваш ела да видиш дали имаме продукция или не палячо..пиши ми на лично да те видя дали ще можеш да говориш същите неща? Чакам..

      Изтриване
  14. Анонимен8/3/22 23:35

    Фонда са мурзвливи гадни лешове, за какво взимат заплати незнам. Цял ден мотане. Краставици от чушки не различават. Не се занимавам със земеделие. Кога работите бе? Като си взимам детето от Йовков постоянно разпределят кашкавали, торбички и кой знае още какво

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен9/3/22 00:09

    Аз отглеждам бици и кочове за разплод кога ще ги снимате,какво е това чудо ушни марки,снимки профил и анфас,

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен9/3/22 10:06

    Животновъдите лъжат и вземат пари неправомерно!
    Всички животни вечер се прибират, а и защо трябва да предупреждават , че ще има проверка, за да вземат някое и друго животно от съседа!? Същото е и с пасищата. Като ги предупредят, че ще има проверка, тогава отиват да ги чистят. Докато не спрем да лъжем, няма дза се оправи живота в тази изтормозена България!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен9/3/22 11:22

    Кво да кажем за другите, които менкат едни и същи животни в различни ферми при проверка. Субсидии има, но нямат ни животно ни дявол.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен9/3/22 11:30

    На дърво, който дава плод се хвърлят камъни. Кой колко животни имал, какви пари получавал, какви имоти си взел. Завистливите кучета почнаха да лаят. Никой не говори как се гледат животни, какви разходи имат, няма събота и неделя, няма празник, няма почивен ден! Завистливи кучета дето лаят в момента, които са се фокусирали само на приходите, които не виждат разходите си мислят, че животните сами се гледат, седейки получавай пари и трупаш. Защо не трупате и вие, купете си животни, постройте обори, работете 365 дена и си купете апартаменти и магазини, яхти и самолети. Нали получаваме милиони, не чакайте има много в тая работа. Отидете и работете един ден в една ферма и втория ден няма да се появите. Така е лесно да "лаеш" от телефона...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/3/22 20:57

      Те ако ги гледат ще си знаят мястото не кравите да си бъркат фермите едните тук другите там няма храна няма гледат перане на пари

      Изтриване
  19. Анонимен9/3/22 11:48

    Много завист! На вас ви трябва война като в Украйна, да ви пъхат автомата в задниците. Тогава няма да имате време за такива коментари...

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен11/3/22 20:55

    Ял си толкус години харсм пара рамаданчо недей се обяснява не си гледаш животните не ги храни не си знаят мястото

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен11/3/22 22:20

    Животните си знаят мястото, май ти не си знаеш мястото?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен12/3/22 09:29

    На магаре златен самар да сложиш, пак ще е магаре не кон. Рамадан мястото ти е зад животните, не да обикаляш по кафенетата. Животните искат грижа няма ден няма нощ. д-р Дауд миналия ден след статията ти разправя, че нямате толкова животни и беше притеснен, че искали му обяснение. Рамадан филма почва сега преди е било само трейлър.. тука горе виждам коментари за апартаменти и магазини произход на пари трябва да докажеш без трудов стаж как си придобил...

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен12/3/22 12:14

    Скоро ще те открия, ще те хвана за ушите и ще те закарам до фермата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/3/22 16:57

      лесно е нали зад телефона да се правиш на мъж.. да не избягаш като мишка от котка.. първо с вдигната глава се научи да вървиш, не се срамувай.. хората може да помислят, че търсиш монети.. май имаш травма от ученическите ти години или детството да те хващат за ушите.. мисля, че най добре е да посетиш психолог.. не се знае кога ще се отключи травмата.. трябва да се преодолее в зародиш..

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.