24rodopi.com/Регион

На 96 години. Жива история. Цял живот е бил строител, градил къщи от камък. Не помни броят им.

Хюсеин Емурла Хасан от село Люляково. Все още прав и готов за работа. Далеч по-лека. Обгрижва градинката в двора на къщата си. Подрязва лозите…

Не помни колко къщи е съградил, но пък съвсем ясно, сякаш е било вчера, помни нацистите. 

Германските войници минали през село Стремци по време на Втората световна война, на път към Гърция. „Бяха с танкове, мотори с кошове и картечници по тях“, казва бай Хюсеин.

Бойците на вермахта се удивили на многобройните магарета. Галили ги, дори дали хляб на местните за тях.

„Бяха гладни години, тежки. Тогава селяните си казаха-за магаретата има слама. Хлябът на германците е за нас“, разказва възрастният мъж. Спомня си, че и на връщане от фронта, отново войниците дали хляб. Пак за магаретата.

Спомените на един мъж, роден през 1926 година.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/3/22 16:55

    А кашкавал не са ли давали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/3/22 19:01

      Швейцарски шоколади са дали....

      Изтриване
  2. Анонимен15/3/22 18:32

    И сега з а европейците, животните са по важни от хората! Едно куче го защитават стотина, а пострадал човек, само неколцина. Има дружества за защита на много животни, но на хора няма, защото там са европейските пари и фондове. И хората стават жертва на политиците, които като животните, винаги са гладни-за пари, власт, имоти, вещи....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/3/22 21:57

      Живееш много сив и нещастен живот. Дай го по позитивно. Виж в русия какво става. Взимат те и те затриват някъде и от теб ни вест ни кост. А за европейски фондове не са и чували даже.

      Изтриване
  3. Анонимен15/3/22 20:23

    Жив и здрав бъди бай Хюсеине

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/3/22 03:19

    Още чакаме Германците да се върнат но не идвад

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/3/22 11:56

    Спомени за трудните времена и за добри взаимоотношения на войници с местното население сме чували и от други възрастни

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/3/22 23:17

    Германецът откъдето е минал, само с добро го помнят.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.