24
rodopi.com/Общество

Има нова вълна от измами с импулсни телефони през последните седмици, алармират експерти. Ако ви търси непознат номер от държава с неизвестен код, бъдете внимателни! Особено с номера, започващи с +248 и +256 - не вдигайте и не връщайте обаждането, защото сметката ви може да набъбне с няколкостотин лева.

Между 5 и 8 март България е била обект на хиляди позвънявания, като повикванията са били най-вече от номерата с кодове от Сейшелските острови и Уганда, но също и от Сенегал, Буркина Фасо и Кипър. При вдигане или връщане на обаждането на един такъв номер, който дори и да не е импулсен, цената на минута обикновено варира от около 7-8 лв., които се начисляват директно със самото отговаряне на позвъняването. Целта на измамниците е да се закачат на телефона, като най-често жертвите са деца и пенсионери, които бързат да вдигнат, без да гледат откъде ги търсят. Дори и да не получат отговор или връщане на обаждането, мошениците може да изпратят есемес, в който има линк. При кликване върху линка смартфонът попада в платен трафик и месечната сметка на собственика му ще порасне застрашително.

През 2020 г. наши мобилни оператори са засекли тези измами с кодове от Мали, а в началото 2021 г. - от Малдивските острови, припомнят от „Актуално“. Мошениците търсят страни, в които властите реагират мудно и имат няколко месеца, преди да бъдат блокирани, разясняват специалистите.

И трите мобилни оператора у нас правят постоянен мониторинг за такъв вид обаждания, като имат специални софтуери, които да ги блокират. Въпреки това те съветват и абонатите си да внимават - да не отговарят и да не връщат обаждания на непознати номера със съмнителни кодове и да подават сигнали.

Снимка: pixabay.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/3/22 21:42

    Kak taka se obajdat ot druga darjava a smetkata se pi6e na polu4atelq??? Ima nqkakva dalavera tuka ama kakva ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.