24rodopi.com
/Общество

От началото на пандемията парите, които емигрантите изпращат в България са намалели с 87%, показват данните на Българска народна банка. Миналата година те са превели на близките си 161 милиона евро, посочва БНТ.

Причината за драстичния спад е, че много българи са изгубили работата си заради ковид кризата и са се прибрали по родните си места.

„Върнаха се някои от нашите гурбетчии, но не са чак толкова много. Други бяха без работа за няколко месеца, но пак са в Холандия, Германия и т. н., работа има много. Други пък в последните години прибраха семействата си при тях на Запад и реално няма на кого да пращат пари в Кърджали. Ако имат възрастни родители – да, но техните харчове какво са? Големите преводи бяха за децата, съпругата, поддържането на жилището“, разказва пред 24rodopi.com Ерсин Нурхан, който живее и работи в Хага.

Пандемията изпрати над 30 хиляди български емигранти обратно вкъщи, отбелязва още БНТ. Поне толкова са с нова адресна регистрация у нас. Броят им обаче е много по-голям. Заради ковид кризата нискоквалифицираният персонал първи е изгубил работата си, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бранш. Това е една от причините парите на българите в чужбина да се стопят седем пъти, откакто пандемията владее света. Икономическите анализатори също не са оптимисти, че в следващите десет години доходите на българите зад граница ще се увеличат. Въпреки това най-много пари у нас идват от Германия, САЩ, Испания и Великобритания.

След 22 години в Лондон Нина Христова се прибира в родината. Този път завинаги. Тя споделя: "Ситуацията във Великобритания не е добре. Много българи се прибират, защото използват социалната система. Спряха, промениха я, слава Богу.Имам фирма, работя с българи и не искам да работя с тях. Това ми е болна тема". Благодарение на фирмата си за почистване, всеки месец Нина е заделяла средства, за да помага на баща си. "200 лева отиват за лекарства, 400 лева му е пенсията, 200 остават. Направете калкулация колко пари трябва да му изпратя, за да живее нормално".

Заради кризата много от българите в чужбина вече получават по-малки възнаграждения."Тези пари намаляха в порядъка на 75-80 %. Колкото и да са пестеливи българите, много малка част могат да заделят. Те заделят в порядъка на 200-300 евро. Разбира се, това е над минималната пенсия у нас и те подпомагат своите родители", коментира Красимир Ениманев, ръководител на катедра „Икономика“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

На снимката: Автомобили с „гурбетчийски” регистрации пълнят родопските градове през лятото. БНБ отчита, че нашенците пращат по-малко пари в родината

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/3/22 11:17

    Изгониха хората в чужбина . Сега да ги видим таканаречените " бизнесмени " от каде ще цоцат пари .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.