24rodopi.com/Регион

250 млн. лв. пренасочва Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за ремонт за общински пътища в критично състояние. Това заяви в отговор на въпрос на кмета на Крумовград Себихан Мехмед вицепремиерът и строителен министър Гроздан Караджов.

„Националното сдружение на общините поиска една спешна справка от общините относно това с какви проекти разполагаме за общинска пътна мрежа. Ние ги предоставихме, след което в кореспонденция с МРРБ получихме запитвания от министерство дали проектите ни отговарят на 6-7 критерия – брой население, дали съответният път осигурява социален и административен достъп до населеното място, дали е единствен път до населеното място, включен ли е в стратегията на общината, каква е техническата инфраструктура и т.н.

Това ли ще бъдат критериите, по които ще бъдат оценявани всички наши внесени проекти и ако е така би било редно малко по-рано да ги получим като допустимост, за да знаем какво трябва да правим ние, кметовете на общини“, заяви Себихан Мехмед по време на дискусията „Инвестиционните проекти. Планът за развитие и устойчивост“.

„Да това са критериите, по които ще бъдат оценявани проектите. Това са критериите, по които години наред са били оценявани проектите за общински пътища. Само че години наред е имало много малки суми за това – 20, 30, 40 млн. лева“, каза вицепремиерът Караджов. Той обясни, че по-сериозните суми са се осигурявали чрез постановление на МС, където пък изобщо не е имало никакви критерии. По онзи, другия ред е ставало – тази община е наша, другата – не, разкри Караджов.

Добрата новина за общините и водачите на МПС дойде от дискусията, организирана от „Стандарт“ и „Строител“ в партньорство с МРРБ, евродепутата от ДПС/“Обнови Европа“ Искра Михайлова, Камарата на строителите, НСОРБ.

Караджов уточни, че с придвижването на проекти за общински пътища МРРБ отговаря на апела на Националното сдружение на общините. Неговият управителен съвет представил на първата си среща с министъра острата нужда от ремонти на общински пътища в критично състояние.

„Затова взехме политическо решение – част от парите за републиканската пътна мрежа да се пренесат с уговорката, че те ще бъдат възстановени при актуализацията на бюджета, защото и там всичко е разчетено до стотинка.

В момента ще се финансират проекти, които са готови, но дълго време са били пренебрегвани. Ще финансираме най-спешните. Искаме да отпушим този бент от затлачени проекти за общински пътища“, информира министърът.

За следващата година кандидатстването ще е по-планово. Ще се кандидатства през зимата, така че до март всички проекти да са минали процедурите.

На снимките: Населението на осем села от двете съседни общини Кирково и Крумовград –  Тихомир, Кукуряк, Малкоч, Токачка, Пашинци, Гривка, Бук и Кран, са потърпевши от лошото състояние на републиканската пътна мрежа.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед и вицепремиерът Гроздан Караджов

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/4/22 11:01

    Няма лошо но господин Министър контролирайте разхода и качеството на ремонтите. Баластрата да не я таксуват като асвалт.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/4/22 11:57

    ama koli s poveche ot 3,5 tona tejest niama da minavat po tezi patista nikoga. tejkite koli samo na tovarni vlakove. ili zatvor!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.