24rodopi.com/Кърджали

Бекир от момчилградско село ще стане нов кърджалиец тази година. Наскоро е станал новодомец, надява се в началото на септември да заживее в кооперацията във „Възрожденци“. Изчислява, че с една заплата може да си купи почти един квадратен метър. „920 лева за квадратен метър ми излезе апартаментът, почти толкова ми е чистата месечна заплата. За да съм по-точен – 1,02 кв/м. Със сегашната заплата ми трябват 86-87 месеца, за да го изплатя. Разбира се, като разчитат на заплатата на жената за другите разходи - ток, вода, храна, дрехи“, казва той.

Както вече 24rodopi.com писа, с една средна заплата в Кърджали могат да се купят средно 0,83 кв/м жилищна площ. Това сочат изчисленията на инвеститори, строители и брокери в града край Арда, като за основа са взети данните на Националния статистически институт за второто полугодие на м. г. и цените на жилищата към 31 март 2022-ра.

„Братовчед ми Самир, който е строител в Хага, купи апартамент миналото лято в центъра на Кърджали. Сега изчислявам, че с неговия месечен доход се покриват над 2 квадрата и половина. Аз ще живея, за него е инвестиция. Той спечели от това, че купи в началото на миналото лято, когато в центъра цените бяха по-приемливи, сега направо плашат“, допълва Бекир.

25 са въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради в Кърджали през последното тримесечие на 2021 година. Това са 229 жилища, като най-много – 109, са тристайните апартаменти.

Между 100 и 150 евро е ръстът на цените на квадратен метър в последните 6 месеца в Кърджали. 500-550 евро за квадрат върви жилищната площ във „Възрожденци“, новодомци пък сключват сделки в централната част на Кърджали срещу до 750 евро за кв.м.

Сценарият „Трябва да купим на всяка цена имот, парите се обезценяват“ е леко доловим в града край Арда през април. Няма осезаем ръст на сделките, търсенето е обичайното за сезона, като по традиция се очаква то да се увеличи през летните месеци, когато в региона се завръщат гурбетчиите ни от западната част на континента.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/4/22 12:29

    Цените са доста високи, но не са страшни. Страшното и глупавото е, ако купуваш, а не живееш. Познават десетки, които имат апатманети от 5 и 10 години, но апартаментите още са на замазка. Не е живяно, а се рушат.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/4/22 12:32

    Абе братчет купи си украински паспорт и живей в хотел. Защо Господ и Аллах наказаха едни от най работливите хора в света с прости,алчни корумпирани политици педераси дайте на селяните пари за семена,торове,препарати и гориво и на есен когато се броят пилците на Димитровден Касъм направете статистика а не стъкмистика колко е спечелил населението а от там държавата. Но за това трябва акъл и дупе , а управляващи, политици и депутати нямат нито едното нито другото. Горете в ада гьотверени. Господ и Аллах ще ви съберат на едно място и мъртви ще се самоизедете канибали такива. Украйна та украйна ще ви стане лошо ако Путин реши да посети Родината на дедите си.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/4/22 12:46

    Зимата ще е веселото, като ви дигнат данъците за 2023 с 200% и такса смет със 100%! Влагайте пак в празни жилища...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/4/22 13:06

    Продавам 3 тристайни апартамента 116 м2 с гаражи,в панорама парк до Арпезос,обща цена за трите с гаражи те 650 Хил. лева.тел 0031 0444 657, хаирлия да е на новите собственици.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/4/22 13:27

    Pak leko obrabotvat predi lyatoto,za da se pochne draneto za mnogo simnitelno kachestvo na mnogo visoka tzena, dano da sa po dalnovidni predi da si dadat parite si.....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/4/22 13:32

    Селяни стойте си на село напълнихте града и после се фукате че сте граждани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/4/22 00:40

      Ибасии гулемия касабалия ти случайно да не живееш в кв.Съч

      Изтриване
    2. Анонимен18/4/22 10:20

      И там да живее е по добре от Индиана Джоунс ЩЕ ХВЪРЧАТ ТОРБИ ПРЕЗ ТЕРАСИТЕ И ИНЕЦИТЕ НА ТЕРАСАТА ДЪРВА ЗА ОГРЕВ ЦЕПИМ В ХОЛА ИЛИ ХОДА

      Изтриване
  7. Анонимен17/4/22 14:17

    Купете сега,че догодина 1500 евро ще е,а заплатите в кж ще са 5000 евро,а в Тексас даже от сега са 5000 евро,при кяшиф даже той им подарявал по 2 апартамента ако работите че него.даже продайте в Хага и купете тука,аз така направих.чок селам

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/4/22 17:53

    Давай купувайте няма кой да ви спре

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/4/22 18:10

    Делът на собствениците на имоти в България, които живеят в собствено жилище и нямат ипотека, е над 84%.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/4/22 20:05

    Българинът мисли какво ще прави,като стане стар и немощен,как ще си плаща наем с мижава пенсия.На държава,не може да се разчита,а сме свикнали да се страхуваме да не натежим на децата си.Моята дъщеря например, преди 10 години си купи едностайно жилище,но бяха двама.Сега са четирима и вече им е тясно.Решиха,изтеглиха ипотечен кредит, сега малкото жилище дават под наем,с наема плащат ипотеката.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/4/22 20:23

    До 13:32,а бе гражданино аз си стоя у село имам 2етажа къща с 3 балкона и 2,гаража и декари земя която ми дава био.продукти а ти купуваш с пари ;-да не съм луд в града,да плащам квартира,ток вода данъци кабелна телефон.за миене на стълби пари за асансьор.и д-р,не можеш да пръднеш даже,ни да правиш шум.ни прахосмукачка ни шум на деца тичащи.от 4-страни се чува комшията Ко прави)))

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.