24rodopi.com/Регион/Джебел/Образование

3D аниматор, 3D дизайнер, осветител, звукооператор, тонрежисьор, сценарист… Част от професиите, към които ученици в Джебел могат да направят своите първи крачки в реална работна среда.

Това става възможно със STEM центъра, който бе изграден и официално открит в Средно училище „Христо Ботев“ в града. Нагледен пример за отличното взаимодействие между образователна институция и местна власт.

„Може да сме малка община, но за Джебел вече се говори в цялата страна, заради добрите примери, които даваме. В Плана за устойчивост са предвидени средства за подобни центрове във всяко училище. Ние вече го имаме. Нашата гимназия е сред 55-те в страната със STEM кабинети. Чрез него ние даваме надежден старт на децата в кариерното им развитие. Затова и бяхме толкова мотивирани в реализацията му. Щастлив съм, че се развиваме с толкова бързи темпове“, заяви при откриването на новата придобивка в СУ „Христо Ботев“ кметът на Джебел Неджми Али.

В церемонията по откриването участваха още началникът на Регионалното управление на образованието Демитра Мирянова, директорът на училището Незиха Хасан, консултантът на проекта Чавдар Тодоров, председателят на Общинския съвет Сейфи Мехмедали, зам.-кметовете Емил Куцев и Ергин Юсеин и секретарят на Общинска администрация Хайрие Мехмед, началник отдел „Хуманитарни дейности“ Джейлян Сюлейман, главния архитект на община Мехмед Мюмюн и др.

Преди демонстрациите в STEM центъра, кметът на Джебел Неджми Али даде категорична заявка за бъдещето.

Директорът на училището, кметът и шефът на сесията прерязаха лентата на STEM центъра.

„Когато се отворят новите програми за устойчивост, нашата амбиция е да се превърнем в един от лидерите в национален мащаб по усвояване на европейски средства. Нашата цел е да дадем един сериозен икономически тласък, както и такъв във всеки сектор на обществения живот“, посочи Неджми Али, пожелавайки успех в образователния процес.

„Центърът е изграден около идеята за прилагане на технологии, основополагащи за бъдещите поколения. Учениците ще разработват игри за мобилни телефони, ще използват СТЕМ комплектите на Майкрософт за учене по физика, география, биология и т.н., които свързват допълнителната електроника с наличната дигитална техника. Учениците ще решават казуси, които са предоставени от партньорите по проекта или местната училищна общност, които са реални и изискват знания от съответните изучавани предмети“, обясни Незиха Хасан, директор на училището.

Центърът разполага със снимачно студио, аудио студио, дигитална зона, гримьорна, апаратна, стая за подготовка на учители, офлайн зона. Оборудването се състои от лаптопи, интерактивни дисплей, компютри за моделиране и рендиране, 3D–принтер, озвучителна техника, видеокамери, осветителна техника, очила за виртуална реалност.

STEM центърът в СУ „Христо Ботев” в Джебел е изграден благодарение на спечелен проект по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката.

STEM/Science, Technology, Engineering, Math/ най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика. Подходът STEM обаче е много повече от „залепване“ на понятията заедно. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот.

Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика – в интердисциплинарен и приложен подход. Вместо да се преподават четирите дисциплини като отделни и дискретни предмети, тя ги интегрира в последователна парадигма на обучение, базирана на реално приложение.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.