24rodopi.com/Икономика

Нарастването на минималната работна заплата от 1 юли е без алтернатива. Синдикалната позиция е, че е абсолютно наложително минималното възнаграждение да се увеличи още веднъж през тази година, заявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова, цитирани от БТА.

Те коментират публикуваната от Министерството на финансите тригодишна бюджетна прогноза, в която е заложено минималната работна заплата да се замрази на 710 лева до 2025 година.

„Не може да се приеме за проформа заложен индикатор в документ като бюджетната прогноза. Можем само да се надяваме, че това, което виждаме в документа е грешка или пропуск на експерт“, твърди Григорова.

Позицията на КНСБ е, че минималната работна заплата трябва да стане поне 760 лева от 1 юли, припомни Пламен Димитров.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ посочи, че минималното възнаграждение трябва да е между 840 и 1000 лева. Долната граница е според заложеното в европейската директива за минималните заплати – тя да е 50 процента от средната, а горната е спрямо средните нива на покупателната способност на минималните заплати в ЕС.

"Колко точно ще е увеличението и дали ще има нарастване, ще реши правителството, но категорично застъпвам тезата, че е абсолютно наложително тази година да има още едно увеличение на минималната заплата", заяви синдикалистът.

КНСБ настоява за ръст на доходите в бюджетния и в частния сектор, така че да се компенсира поне инфлацията, която е отчетена.

"Според нас годишната инфлация ще стигне 12-15 процента. Тази инфлация трябва непременно да бъде компенсирана за всички, за които не е  – не само за бюджетния сектор, но и за частния", посочи Димитров.

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/4/22 08:20

    1000 лева минимална заплата - никакъв проблем, проблемите почват после. Фалити, излишни десетки хиляди чиновници, среден пръст на учителите, катастрофа в болниците.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/4/22 09:01

    1000 лева наистина може. Съкращават 40 на сто от чиновниците в държавни и общински администрации. Закриват дублиращи се звена - знаете ли колко много земеделски администрации има, а реално земеделието в България умира. 90 на сто от областните администрации се заличават. Остават с по 1 областен управител, един юрист и една секретарка. Съкращават се абсолютно всички пенсионери, които и без това мързелуват на работното място.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/4/22 09:11

    Синдикатите са само едни лапачи. Те не създават БВП, както и стотиците хиляди на бюро. Знаете ли в реалния бизнес какво означава едно вдигане на минималната заплата? Не знаете, защото животът ви минава в чакане на заплата, която изработват хората от частния сектор.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/4/22 11:29

    Трябва да се съкратят хора от държавния сектор за да може заплатите в частния сектор да се вдигнат, а който частник не го оттърва да затваря фирмата

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/4/22 12:12

    Hayde patronite stiga ste revali ako nemoje da digate zaplati zatvaraite nikoi ne vi dilji,ste izliza drug koito moje...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/4/22 12:22

    Това ще е голям удар за малките фирми.С ръста на минималната ще се увеличат социалните и здравни осигуровки.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/4/22 13:09

    noi i sindikatite na kaimak. rbg izliza vednaga ot eu, stom ne pravi ednakvi zaplatite na bulgarchetata kato na belgiichetata i germanchetata. vednaga bulexit ot spekulantskia diskriminatorski rassistki teroristki eu.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/4/22 15:02

    Ne vdigayte zaplatite OK 👌, no ne vdigayte I cenite v magazinite I v benzinonstanciite be batence. Che naroda e Na shtrek, malko ostana za stachka. Znaete che bat Boyko e Na edin tel rastoqnie.. Bat Boyko e vdigay 😁

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/4/22 21:33

    Какво нещо е да предлагаш друго е то да се осъществи. Та КНСБ иска 760 лв., ПОДКРЕПА иска до 1 000 лв. минимална работна заплата но как ще стане в действителност. Това както по времето на Тато : Тази година полупроводници- догодина цели. И той не знаеше как ще стане така. За 32 години много политици, но никаква свършена работа в полза на народа.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.