24rodopi.com/Общество

600 лева ще стане глобата за превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено или превишаване на разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място. Освен финансовата санкция, водачът-нарушител ще изтърпи и по-тежка: Лишаване от правоуправление за срок от два месеца.

По-ниска скорост по магистралите и по-високи глоби са заложени в предложенията на МВР за промени в Закона за движение по пътищата, цитирани от Българското национално радио. Завишени санкции се предвиждат и за пешеходците.

Мерките ще се подложат на обществено обсъждане, преди да бъдат предложени за гласуване.

Какво се предвижда още:

Двойни и тройни стават санкциите за системни тежки на рушения. Едно от тях е т.нар. гонка. Освен сериозната глоба, шофьорската книжка ще се отнема за три години.

Глобата за шофиране без книжка ще е 600 лв.

Сто лева става глобата, ако не минем навреме през техническия преглед.

Сто лева е глобата и в редица други случаи. Сред които неправилно паркиране, игнориране на предимството, неправилно включване в движението, неправилно престрояване, маневриране, влизане срещу забранителен знак.

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, тротоари става 150 лева. Толкова ще е и глобата за пешеходците ако не пресичат правилно.

150 лв. е глобата за пътник, който не си слага предпазен колан или не носи каска.

Три месеца може да останем без кола, ако нямаме регистрационни табели, откажем да съдействаме на КАТ или не помогнем при пътнотранспортно произшествие (ПТП). Освен без кола, в тези случаи ще се разделим директно и с 200 лева.

Най-малкото увеличение на глобите е при липса на задължителните документи за колата. Глобата става от 10 на 30 лева. Толкова е глобата и за велосипедист без светлоотразителна жилетка.

Вдигането на глобите е заради актуализацията на средната брутна работна заплата в страната, обясняват исканията за промени от МВР.

Заради високата смъртност през последните 11 години по магистралите ведомството предлага максималната скорост там да е 130, а не 140 км/ч.

МВР предлага по магистралите и скоростните пътища да се движат превозни средства, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 70 км/ч. Към момента тя е 50 км/ч.

Проектът за промени предвижда фишовете за нарушения да се връчват лично на нарушителя срещу подпис, при използването на административна услуга или електронно.

Ако платим до седмица, ще платим само 80 на сто от размера на глобата. Ако не сме платили глобите, няма да можем да минем на преглед, сочат предложенията на МВР.

За общественото обсъждане МВР дава месец.

С предложенията за промени ще отпаднат хартиеният син талон и стикерът за "Гражданска отговорност".

Фишовете ще се считат за връчени, ако бъдат платени онлайн или с карта.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/4/22 08:12

    Да не да са вдигнали заплатите двойно-тройно???? Увеличението на средната брутна заплата за страната не може да е единствения мотив за вдигане на санкциите. На запад няма такива санкции, май целта е не да превъзпитаваме нарушителите, а да ги дерем.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/4/22 11:09

    Nyama nujda ot uvelicavane na globite.Policiata ako pocnat da globyavat seriozno bez da podminavat nikoy togava shte ima efekt ! Uvelicete im zaplatite ,opravete im manierite ot 90'te za 6 meseca patishtata shte svetnat ha kam.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/4/22 11:14

    Задава се ново правителство ! Да не би да има пътища за такива санкции всичко е да се събира пара не превъзпитание и превенция .Сиреч който си плаща ще по старо му но и за държавата да има !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/4/22 11:41

    всеки ден мислят откъде да оберат хората

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/4/22 12:25

    Няма такава държава

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/4/22 12:28

    Глоба, в размер на месечна нетна минимална заплата за бедните? И откуп "чорба парасъ" за по-заможните?

    ОтговорИзтриване
  7. В глобаджииската ни държава политическите недоразумения, отново са измислили абсурдни санкции, чиято единствена цел е да пълнят хазната, която поради некадърност и крадливост не могат ! В същото време, виновните за разбитата ни пътна мрежа, както и кратерите по платното на улиците в града, няма кой да ги санкционира ? Затова страната ни я нарекоха АБСУРДИСТАН ! ...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/4/22 14:14

    На запад почти навсякъде по кръстовища, аутобани и градски условия има монтирани камери които констатират и заснемат водачите нарушили по ЗДвП. Проблемът в България не е в самата санкция, а в плащането на санкциите. Там ням ама аз съм безработен или пък както е в България въобще не могат и не искат да си платят масрафа за стореното. В някои европейски държави в централните части по градовете вече се въвежда ограничителна скорост от 30км/час с оглед безопасността на движението. Тук в гр.Кърджали особено по бул."България" в участъка от кръстовището на комплекс "Орфей" до Автогарата някои водачи на леки автомобили и мотоциклети си правят просто родео. Нека някой ден журналист от редакцията седна на някоя до входовете на блоковете да види, снима и след това да напише репортаж за какво чудо става на въпрос. Не репортаж ами цял вестник може да напише. И какво като пишем. Глас в пустиня. Няма контролни органи или пък достатъчен контрол за нарушителите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/4/22 16:34

      snimai gi s patnite tabeli, i gi puskai v neta! merci!

      Изтриване
  9. Анонимен16/4/22 15:32

    колкото по- големи са санкциите толкова са по- големи и рушветите

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/4/22 17:47

    Продължаваме промияната пп глупатси

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/4/22 18:32

    Идиоти! Ето откъде ще им дойдат увеличенията на заплатите!Дупките по пътищата?-Е...те си М...та Шофьри!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/4/22 19:53

    Какво ли още ни чака само да няма пътища, маркировка, знаци

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/4/22 21:18

    Толкова повече чорба парасъ и толкова повече шамари значи

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/4/22 11:31

    Хайде сега щом глобите стават европейски да направим и полицаите такива. Всеки полицай с видеорегистратор и да се види как си изпълнява задълженията!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен17/4/22 19:46

    Няма ли да направите минималната заплата 1500лв.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен18/4/22 07:19

    Минималната заплата от 1 500 лв. ще я направят след Велик ден. Почакай още малко и ще се увериш. Дядо поп казва блажени са вярващите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.