24rodopi.com/Общество

„Всекидневните Ви усилия, любов и гостоприемство грижовно съхраняват наследеното от предците и извайват духа на настоящето, хвърляйки мост към бъдещето. Вярвам, че то ще е благодатно, споделено и по-справедливо за всички нас, които милеем за Отечеството ни“.

С тези думи се обръща президентът на България Румен Радев към кмета на Джебел Неджми Али и жителите и гостите на града. Поздравителният адрес е изпратен по повод празника на Джебел.

Днес площад „19 май“ отново ще бъде пълен за Деня на смелостта, демокрацията и свободата.

„История, природни красоти и стародавни традиции се събират в едно в родния ви край. Лебедовите езера, водопадът Марф, Счупената планина и крепостта Устра пленяват с живописната си хубост сърцата на докосналите се до Вашата земя“, посочва Румен Радев в поздравителния адрес.

„Бъдете здрави, мъдри и смели в мечтите си!“, пожелава още президентът.

  „Прекланям се пред паметта на всички наши шехиди (мъченици – б. р.) и отдавам почит към нашите ветерани в този важен ден, в който отбелязваме 33-та годишнина от мирните протести, започнали на 19 май 1989 г. в Джебел срещу потисничеството, преследването и асимилационната политика на комунистическия режим срещу турците в България и другите мюсюлмани“, отбелязва в обръщението си турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Приветствието му към присъстващите на площад „19 май“ бе прочетено от зам.-председателя на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Ефкан Ала.

„Борбата за идентичност, демокрация и свобода на турците в България е един от най-големите удари срещу комунистическия режим.

Тази славна съпротива несъмнено е неразделна част от историята на движенията за демокрация и свобода в цяла Източна Европа.

Основното ни очакване е нашите сънародници, чиито имена се направи опит да бъдат сменени с цел асимилация, възпрепятствани бяха да изпълняват религиозните си обязаности, най-основните им права и свободи бяха узурпирани и бяха заточвани в концентрационни лагери, за това че се противопоставят на тези политики, е да продължат живота си в благоденствие като равноправни и почтени граждани на нашата съседка България.

Вярвам, че незаменимият принос на турците в България, които са изиграли важна роля за свалянето на комунистическия режим, към българската демокрация, евроатлантическата интеграция на България и стремежа за мир и стабилност на Балканите, ще продължи все повече и занапред.

Днес бих искал още веднъж да заявя, че като Майка-родина винаги ще бъдем до нашите сънародници“, посочва още Ердоган.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/5/22 17:19

    Всички заедно ръка за ръка БЪЛГАРИ. ТУРЦИ. РОМИ. АРМЕНЦИ. ЕВРЕИ ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ВЪЗКРЪСНЕ МАЙКА БЬЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/5/22 18:23

    Румен Радев нито дума не казва за естествените човешки права на турците в България - признаване национално малцинство, турския майчин език в задължителната учеьна програма...... а за една кафена лъжица македонски българи панаир европейски

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/5/22 08:31

    18.23 Да питаме, втори мандат президент, колко етнически турци в президентството, почетния караул, служебните правителства назначени от него министри, зам. министри, шефове на агенции, областни и зам. областни управители? Нито един! ЩО Е ТО? НЕ са малко турците не ДПС-ари!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/5/22 08:59

    100 години възродителен процес.друго не могат да измислят и поставят на масата дпс. с това ще живуркат още един век техните т.нар.лидери които от друга и истинска работа не могат да се прехранят.това е истината друга няма.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/5/22 09:09

    Na zapad nqma delene po etnos religiq i t n

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.