24rodopi.com/Общество/Икономика

„Виждаме ръст в производството и износа. За март имаме рекорден износ за цялата история на страната“, обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев от парламентарната трибуна по време на парламентарен блиц контрол.

В българската икономика наблюдаваме увеличение на производството и износа с над 20 процента. Това се дължи на българските фирми и работниците, подчерта вицепремиерът.

„Последните пет месеца станахме свидетели на няколко кризи - войната в Украйна и увеличаването на сумите за газоподаване.

Успяхме да запазим цените на електроенергията да бъдат като тези от миналата година. Това е безпрецедентно за Европа”, каза Василев, подчертавайки, че в повечето европейски държави цената е с около 20-30 процента нагоре. 

“Това се отнася и за цената на газа. Правителството сложи компенсаторна схема за битовите потребителите и успяхме да задържим ценовите нива сравнително прилични. Правителството осигури разумна среда и не пречи на бизнеса да работи”, каза Асен Василев.

Финансовият министър посочи, че еврото се въвежда при текущия курс към лева, а целевата дата е 1 януари 2024 г. Ние стоим зад това еврото да бъде въведено през 2024, изтъкна Василев.

„С валутния борд ние вече сме въвели еврото в икономиката. С приемането на еврото ние влизаме в борда, който взема решения за политиката за тази валута, каза министърът. Каквато инфлация направи Европейската централна банка, тя автоматично идва при нас заради валутния борд, уточни той.

Вицепремиерът увери, че до реколта 2023 г. в страната ни има осигурено зърно. Василев припомни,че основните износители са Украйна и Русия, а конфликтът между тях е довел до значителен недостиг на зърно и повишение на цените.

Василев коментира и предприетите от правителството мерки за справяне с кризите, посочва dir.bg.

“Мерките включват облекчаване на разходите на най-засегнатите групи граждани, така че те да имат повече ресурс, за да посрещнат нуждите си. Това, което ние виждаме е, че на ниво енергоизточници, България успя да запази нивата от миналото лято и есен, което даде конкурентно предимство на българските фирми”, каза финансовият министър.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/5/22 13:39

    Проф. Стив Ханке казва, че българският народ не трябва да приема еврото защото това щяло да бъде равносилно на убийство, нашият финансов министър Асен Василев казва, че то трябва да бъде прието от 01.01.2024 г. Е кой е по голям финансист от двамата. Защо нашия толкова много бърза. Защо не се проведе референдум и в края на краищата той да решава съдбините си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/5/22 18:23

      Недоверието към правителството е 69%. Статистиката се стабилизира. Ние не даваме опция "не мога да преценя", така доверието и недоверието са повече. 77,2% е недоверието в Народното събрание". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

      Изтриване
  2. Анонимен13/5/22 13:50

    Тъпак от Хасково!!!
    Ерджан …

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/5/22 13:59

    На тези измекяри не им ли омръзна да лъжат. Така ще е, като сме овце.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/5/22 15:18

    Тези наистина са по промените и облекчения та! Промениха всичко и направо се облекчиха върху народа! Посрещнаха агресора с голи гърди, макар и изцъклени!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/5/22 15:29

    Само ако 1 лв=1 евро!Ей тъй механично и влизате в историята.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/5/22 16:12

    Бързат защото искат да оплюскат и резерва, който в момента гарантира курса на лева и не могат да го пипнат

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/5/22 18:07

    Абе чошек ! защо тогава хлябът стана 1,5лв ! ти не можеш да нахраниш своите граждани , а правиш износ ! това е супер тъпо !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/5/22 18:24

    Недоверието към правителството е 69%. Статистиката се стабилизира. Ние не даваме опция "не мога да преценя", така доверието и недоверието са повече. 77,2% е недоверието в Народното събрание". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/5/22 20:02

    Интересно ми е как осигуриха зърното до реколта 2023, като реколта 2022 още не е прибрана и не се знае колко ще е.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/5/22 23:15

    В Европа наблюдаваме комбинация от яростно печатане на пари и увеличаване на правителствените разходи. Увеличаването на паричното предлагане е основната причина и за изстрелването на цените на потребителските стоки.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.