24rodopi.com/Образование

Космосът, "умният град" и естетическият вкус са сред темите, по които писаха зрелостниците на втората задължителна матура днес. В зависимост от избрания предмет някои създаваха текст или софтуер, други решаваха практически казуси. Най-много абитуриенти провериха знанията си по чужди езици, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

До втора матура бяха допуснати 42 127 дванадесетокласници. Близо 24 000 от тях положиха държавен зрелостен изпит по един от 18 предмета от профилираната подготовка. 1 026 зрелостници в област Кърджали бяха на матура днес.

Част от избралите матура по история и цивилизации анализираха информационни източници по темата за овладяването на Космоса. Останалите разсъждаваха върху особеностите на политическото развитие на България между двете световни войни на 20-и век.

Защо Бургас може да бъде определен като "умен град", беше въпросът по география и икономика.

Казусът на изпита по философия изискваше размишления за естетическия вкус. Решилите да пишат есе имаха избор между два фрагмента от философски текстове: "... човек не е нищо друго освен това, което сам се направи" (Жан-Пол Сартр) и "В цялата вселена всичко, което искаме и върху което можем да въздействаме, може да се употреби и само като средство; единствено човекът и с него всяко рационално създание е цел сама по себе си" (Имануел Кант, "Критика на способността за съждение").

Явилите се на изпит по предприемачество решаваха казус, пред който е изправен производител на храни. Задачата им беше да анализират, синтезират и оценят проблематична ситуация и да изберат алтернативно решение.

Над 18 000 зрелостници се явиха на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Близо 8500 от тях трябваше да се справят с писмена тема, а над 2000 - да решават тест. Повече от 7500 защитаваха дипломен проект.

Кандидатите за професия по специалността "Производство на кулинарни изделия и напитки" трябваше да покажат знания за пържене на аламинути от месо, птици, субпродукти, яйца и млечни продукти.

За специалността "Приложно програмиране" младежите разработваха софтуер за трислойни модели Model-View-Controller и Model-View-ViewModel. Задачата включваше кодиране, тестване, писане на SQL заявки чрез език за програмиране.

До момента в Министерството на образованието и науката (МОН) има информация за две изпитни работи, анулирани заради преписване - по една в Кърджали и в Сливница.

Както вече 24rodopi.com писа, зрелостник с телефон бе заловен в Кърджали и на матурата по български език и литература

МОН  проведе два стрес теста преди изпитите по информатика и по информационни технологии, като даде и допълнителни указания. Въпреки това 21 ученици не знаеха индивидуалните си пароли за достъп до акаунтите. В различни градове това забави началото на втората част на матурите, която се провеждаше на компютър.

Резултатите от всички изпити трябва да са готови до 8 юни.

Снимка: МОН

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/5/22 15:45

    Един фалшификатор и лъжец дори стана мин.-председател на РБългария.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/5/22 18:11

    Масово се е преписвало в Кърджали .Затварят си очите квесторите. Учениците сами се хвалят ,че са били с магнитчета в ушите.
    Кърджали може да бъде и на първо място по успех.
    Браво на квесторите!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/5/22 18:11

    Масово се е преписвало в Кърджали .Затварят си очите квесторите. Учениците сами се хвалят ,че са били с магнитчета в ушите.
    Кърджали може да бъде и на първо място по успех.
    Браво на квесторите!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.