24rodopi.com/Общество

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган публикува обръщение, което е озаглавил "Казусът Ахмед Доган".

Думите му са публикувани в юбилейния сборник „Философи 1981. 40 години по-късно. Продължаващи истории“, който представя един от най-емблематичните курсове в историята на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със своите активни, успешни и запомнящи се личности.

„В академичните среди бях разпознаваем предимно като „Меди“. Историята на това различнo „именуване“ е недоизказаната част от моето личнo битие, затова не смятам за необходимо да се спирам на този въпрос. Към философията започнах да проявявам интерес когато бях на 16-17 годишна възраст. Предполагам, че философската си закваска нe дължа на себе си…, а на „случайното“ обстоятелство, че съм се пръкнал като наследник на религиозни духовници. В самото начало бях се увлякъл по Хегел, младохегелианците и Фойербах, а в последствие и от Марксистката доктрина. Така че, когато станах част от курса по специалност „Философия“, имах достатъчен мисловен и познавателен опит за надграждане и развитие на философската си ориентация. Ако сега трябва да започна житейския си път, бих започнал пак от философията, като самоцел на личната екзистенция. Защото тя предполага да търсиш отговор на въпроса:

„Защо изобщо Космосът и Логосът са такива, каквито са?“…

…Почти всички философи в историята на Философията, да речем от Платон до Хайдегер, са си давали сметка каква политическа онтология задават на обществото. В определен смисъл, всяка философия е самоизказ на онтологията на личността на философа, т.е. проективен разказ за Аз-а на философа. От тази гледна точка, мястото и ролята на философията в еволюцията на Универсума придобива изключителна значимост, особено като модератор на смислообразуването в историята на човечеството. За да бъда правилно разбран, искам да добавя, че според мен, всички религиозни доктрини са перманентно опредметяващи се в смислообразуването на човека и обществото, философски системи.

В този контекст, възходът и гибелта на различните цивилизации е „превърната форма“ на жизнеспособността на различните философеми и идеологеми. Ако се опитаме да направим елементарна онтологична холограма на геополитическите процеси на нашата цивилизация, се очертават няколко управляващи параметри на политическото време…

…Либералната демокрация е пазарна демокрация, но това не води до самодостатъчност на демокрацията, напротив, създава предпоставки за постоянна криза в релацията държава – гражданско общество. Нещо повече, либералната доктрина за развитие на обществото изпитва емпирични и „метафизични“ конвулсии от резултатите на действието на социалната онтология, която е задала като проект за правене на История в света...

…Можем да направим интересна историческа аналогия: когато Хегел става свидетел на Наполеоновите войни за „обединяване на Европа“, той „обявява“ Наполеон за превъплъщение на Абсолютната идея. Но по ирония на Историята, само след няколко десетилетия, впечатляващият икономически възход на комунистически Китай демонстрира, че в геополитическо измерение керванът на Историята продължава, а в определен онтологичен смисъл и тепърва започва. И това обстоятелство е най-притеснителният феномен за евроатлантическата онтологична визия за развитието на света.

Въпрос на време е Китай да се превърне в доминиращ колос в планетарен мащаб…“

(Текстът е със съкращения)

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

39 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/22 15:02

    Амет аби четох четох ама нищо не разбрах ба

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/5/22 16:16

      Превод: Евроатлантизмът на запада загива, срокът на годност е преминал

      Изтриване
    2. Анонимен17/5/22 16:21

      tryabva da si filosof za da razberesh

      Изтриване
    3. Анонимен17/5/22 17:30

      Точно това е целта бе колега да четеш и нищо да не разбираш от написаното. И понеже не го разбираш после да го хвалиш в кръчмарските среди колко всъщност е умен и пр. Нали в случая не говоря конкретно за теб лично, но това е положението при масовия ДПС избирател. Доган при всяка възможност, във всичките си речи се стреми да използва колкото си може повече чуждици и сложни изрази именно за да не го разбира обикновения ДПС избирател. Тук има едно умишлено преиграване с думите, а реално не казва нищо съществено, а предимно общи неща. Всъщност всичко това, което казва може да бъде обяснено на много по-прост и разбираем език. В никакъв случай не казвам, че Доган е глупав човек, но около него умишлено се създава един изкуствен ореол, който го прави едва ли не някакъв митологичен лидер с гениални способности. Всъщност действителността не е точно такава. И хората от близкото му обкръжение много добре го знаят, но за сега това ги устройва. Понеже към този момент именно Доган държи основния капитал (както финансови средства, така и политическо влияние). И всички лизачи около него просто гледат да изкопчат по нещо.
      Що се отнася до казаното във философския сборник, нека да се опитам да го обясня с прости изрази. Той просто в средносрочен план предвижда разпада на либералните демокрации т.е. на западноевропейските страни и на САЩ. Най-напред политически, а след това и икономически. Но в същото време смята, че Китай ще е новата водеща политическа и икономическа сила в бъдеще заедно с Русия (макар и тук да не я споменава). С тези изрази той ясно показва, че колкото и да се прави на демократ и либерал пред медиите, всъщност е явен привърженик на по-авторитарните комунистически режими и този тип управления. Когато Русия нападна Украйна, в началото той дори прогнозираше, че руснаците няма да позволят на света да има само една велика сила (САЩ), но ето, че изобщо не стана така. Даже към днешна дата Русия е по-скоро в губеща позиция. Дори на рожденния му ден във вестник Стандарт бяха публикували негови прогнози през годините, които уж са се сбъднали. След като внимателно ги прочетох видях, че почти нито една негова прогноза не се е сбъднала. От вестници като Стандарт, Епицентър и всички останали медии на Пеевски няма да видите обективна информация за него, а само хвалби. Нито пък от Валерия Велева или от Славка Бозукова.
      Аз лично не съм съгласен с неговата теза, защото там където няма лична свобода няма и развита икономика, няма предприемчивост и хората нямат иновативност, тъй като парите се управляват само от един или от няколко човека. А що се отнася до политическата свобода, изразиш ли свободно мнение, което няма да се хареса на властта, веднага те арестуват и си създаваш проблеми. Такъв тип режими убиват предприемчивостта на хората и нямат независими съдии и прокурори. Там където се раздава правосъдие не според това дали наистина според закона си прав, а по-скоро според социалното ти положение (дали имаш пари, дали си човек на еди кой си и т.н.), нито един умен инвеститор не си вкарва парите в таква дърава. Малко дълго стана, но надявам се да е разбираемо :))
      Дано Родопи да не ме цензурират отново

      Изтриване
    4. Анонимен17/5/22 18:10

      ЕВРОПА Е КАТО ЕДНА НАТРУФЕНА СТАРИЦА СКАПЕЛА С ЧЕРВИЛА И С БАСТУН. ТОВА Е

      Изтриване
    5. Анонимен17/5/22 19:52

      Нищо ново в философска ми сплятня. Хората в очакване на тази доминация завьршиха висше по китайски език преди колко години. Но се наложи немския да го развие.

      Изтриване
    6. Анонимен17/5/22 20:28

      Няма как да разберете, защото си много далеч от това, той е писал за хора които могат да и философски да мислят.

      Изтриване
    7. Анонимен17/5/22 21:19

      Tрудна e за описване и вероятно кориците на дебел роман ще се видят тесни за разностранните й проявления и таланти.

      Изтриване
  2. Анонимен17/5/22 15:13

    Единствената духовност, която витае в марксистко-ленинската глава на г-н Доган е продукт на алкохолните изпарения. Отново се напъва да се изкара нещо, което не е! Комунистът няма вяра, родина и род! Това твърди тяхната доктрина и не разбирам защо толкова ги боли, когато се каже истината. А в исторически план господинът ще остане като една от многото срамни страници в българската история. П.с. Естествено може да цензурирате мнението ми, но това няма да промени фактите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/5/22 19:51

      Просто сте много далеч от философия, реч, мисъл, което го няма в ограничени хора като теб. Др. ДОГАН има световна признателнос.

      Изтриване
  3. Анонимен17/5/22 15:22

    Екзистенциализмът е жажда за личното и уникално съществуване на човека. Това е свързано с постоянното му безкопойство, породено от ежедневен проект за собствена и фундаментална свобода, която не познава дори божествената предопределеност! Ето това е Ахмед Доган. ЧУДОВИЩЕ С ДВЕ ЛИЦА , така го определи наскоро Касим Дал. За първото съм съгласен. Чудовище е, но без лице! Той е сол в нашата рана!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/5/22 15:28

    Как да разбереш ба ,когато си функционален неграмотен.Не всеки може да чете и разбира философската мисъл на добрия философ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/5/22 08:47

      "Бай, бай, бабо ле, уроки са ме хванали......."

      Изтриване
  5. Анонимен17/5/22 15:35

    Ахмед ага и ти разбра, че ни от Русия, ни от Америка и Запада има файда и казваш Китай е бъдещето.... Да не станеш сега осноивател на Китайската партия в България :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/5/22 16:00

    Ти си объркал със шаркъджията Амет тоз ва

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/5/22 16:07

    Не е за електората, а за доктори, доценти, инженери.......

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/5/22 16:42

    Ако беше истински философ,щеше да бъде такъв .Сега е просто богат бизнесмен.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/5/22 17:14

    Под небесната държава след време ще бъде №1 в света. Те може би и сега да са но няма точни сведения за нея. Всички държави ще се съобразяват с тяхната парична единица - юанът.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/5/22 19:02

    Пишман философ назначен от ДС за водач в ДПС за да държи турците под похлупак

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/5/22 19:17

    Кажи нещо и за хидроинженерството или там няма келепир вече...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/5/22 19:51

    Ако сега трябва да започна житейския си път, бих започнал пак от философията, като самоцел на личната екзистенция. Защото тя предполага да търсиш отговор на въпроса:

    „Защо изобщо Космосът и Логосът са такива, каквито са?“…



    Тотална щета е този. Писал е пълни глупости, явно е бил пиян пак.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен17/5/22 21:23

    Последователите на философските
    възгледи на г-н Доган пак трябва да
    учат нови думи…

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/5/22 21:59

    стига си преписвал като неук ученик кажи ти ко мислишш

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен17/5/22 21:59

    Ти с тази тъпа глава ,никога няма да разбереш амедагата, за това ти си дай гласчето само стига приятелю. Защото не всеки може да плува в дъбъки води.такива като тебе са много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/5/22 01:08

      Така ли бе умнико,ти нещо разбра ли ,сигурен съм още се чудиш кви глупости е изръсил Доганя

      Изтриване
  16. Анонимен17/5/22 22:43

    Огромен напън (състояние на запек) и изпускане на газ. Философска пръ_ня

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен17/5/22 22:54

    Задълбоченият анализ на философският трактат показва, че Китай може да осъществи амбициите си ако включи пристанище Варна в своите стратегически цели.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен17/5/22 23:00

    До 21:59 то вече няма овце за глас че, ОСЕТИХА се овцете😉. Ще видиш ти Амет аби😊.

    ОтговорИзтриване
  19. ТУКМАК АГА17/5/22 23:36

    ТОТАЛЕН СЛОВЕСЕН КАЧАМАК ЗА ПРИСПИВАНЕ НА НЕВЕЖИТЕ.

    ОтговорИзтриване
  20. бял мак17/5/22 23:39

    ДПС са в лагера на либерлния алианс/демек турбо соросоиди/.Аз на либерални и джендърски брътвежи не се връзвам.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен17/5/22 23:43

    ХЕМ ФИЛОСОФ,ХЕМ ЧЕНГЕ- ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ СУБСТАНЦИИ,НЕЩО КАТО КАФЕ С АЙРЯН. ТАКИВА ВИНАГИ РАЗПОЛАГАТ С ХРАНА ЗА РИБКИТЕ В АКВАРИУМА.АКО ИМА ОЛИМПИАДА ПО КОРУПЦИЯ И МАНИПУЛАЦИИ ,НАШИЯ ПЕЧЕЛИ ОЛИМПИЙСКОТО ЗЛАТО.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен18/5/22 07:10

    Глупости на търкалета. Спорем мен и Китай и Русия ще се разпаднат, тези държави не се градят на интегриращи позитивни елементи, а на деструктивни диктаторски догми. Видяхме какво стана с СССР. Същото ги чака Китай...глад, гражданска война и разпад...Само консумацията на американските потребители е колкото Китайския БВП, някои тръгнали да обявяват юана като световна валута. Това единствено може да стане, когато Китай паркира войска близо до петролните кладенци в Близкия изток. Китай няма такава доктрина, тя се е самозатваряла и ще се самозатвори -- от арогантноста, "ние сме си достатъчни".

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен18/5/22 08:32

    Сънят ми е реалност… Реалността е сън…
    И значи… И изобщо… И въобще… Мрън-мрън!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен18/5/22 09:44

    Седи затворен в Бояна или на Морето, не се появява пред хората.Страх от народната любов.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен18/5/22 13:00

    Бивш достаджия съм, но за предположенията му с години напред му свалям шапка.През 2010г той говореше за програма 2020 и гербаджиите му се смееха ,но Сокола излезе прав.И сега ще излезе прав -Юанът ще е световната валута

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/5/22 15:53

      Така е комшу.
      Ин вино веритас…

      Изтриване
  26. Анонимен18/5/22 14:51

    "Философия" само за вътрешна консумация на 80% де.....и.
    И няма нито една преведена книга, статия, интервю и пр. за "философията" на логическите заблуди, та дори и на руски език.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен18/5/22 20:30

    "Мощната онтологична акселерация на Мегасоциума на Глобалния свят ще имплицира конструирането на друг тип социални и политически онтологии, които ще бъдат предимно с релативен и еклектичен профил и характер", казал Доган и прекъснал речта си, защото две ръцете яко пляскали и нарушили тишината в залата. Вдигнал глава Доганът и попитал:
    -Коой така добре ми резбира!
    -Аз съм бъдещия кандидат за кмет на Кърджали - отговорил най-умният, най-красивият, най-най в салона.
    Ахмед Доган

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.