24rodopi.com/Ардино/Спорт

В Ардино стартира областният детски турнир по шахмат в памет на Хикмет Таибов – Кънчо. Кметът на общината Изет Шабан даде началото на надпреварата, организирана от Народно читалище "Родопска искра" - Ардино и Шахматен клуб "Арда"- Кърджали.

В турнира участват деца, родени след 1 януари 2008 година.

Хикмет Назиф Таиб /Кънчо/ (07.06.1938 – 14.03.2013) е една от емблемите на читалището и киното в Ардино.

Хикмет Таибов е роден на 7 юни 1938 г. в многодетно семейство (8 деца). Още 12-годишен започва да дава принос за прехраната на голямото семейство, а на 18 години става касиер в киното, където преминава целият му трудов стаж.

Кънчо и киното в Ардино са толкова неразривно свързани, че поколения ардинци не могат да си представят едното без другото. Освен сръчен билетопродавач в киното, той се е включвал активно и в дейността на читалището – случвало се е да бъде кинооператор, разнасял е афиши и агитационни материали за културни прояви, подпомагал е организаторите на изяви на самодейните колективи.


Кънчо има две хобита, в които проявява рядък талант. Едното от тях е тенисът на маса. Хикмет Таибов се счита за един от инициаторите за полагане основите на тениса на маса в Ардино през 60-те години на миналия век.

Но най-силно се изявява Кънчо с другото си хоби – шахмата!

Краеведът от Ардино Георги Дамянов е писал немалко дописки и очерци за Кънчо, в които винаги е подчертавал успехите му в шахмата. „Шахматът за него е не само любимо занимание, но и негова голяма любов. Той е добър шахматист-първоразрядник и не веднъж е представял Ардино на регионални и зонални турнири и състезания. Ала преди всичко обича своята работа, на която се отдава със сърце и ум.“ пише Дамянов във вестник „Ардински глас“, 29.11.2001 г.

Зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев приветства участниците в турнира със следните слова:

"Съвсем скоро ще се навършат 84 години от рождението му. Но и сто да минат, Кънчо няма да бъде забравен! Поклон пред паметта на Хикмет Таибов – Кънчо!".

"Кънчо, човекът който поддържаше жив духа на шахмата в Ардино до сетния си дъх. Масата с фигури пред читалището се подреждаше от ранни зори и се прибираше часове след залез слънце. Той беше на разположение и готов да играе с всеки. Добряк по душа, но състезател по характер. Поклон!", отбеляза Недим Исмаилов от ръководството на шахматен клуб „Арда“.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.