24rodopi.com/Темата+

Като архаична, с изтекъл срок на реализация и неотговаряща на нуждите на хората определиха представители на политическите партии в община Кърджали обявената от "Има такъв народ" (ИТН) идея за отделянето на града от селата.

Така Българската телеграфна агенция обобщава позициите на политиците по повод изявеното желание на „Има такъв народ“ да разделят сегашната община Кърджали на две – градска и селска.

„Много политически партии са се упражнявали по темата за разделянето на Кърджали и годините са показали, че едно такова намерение не издържа изпитанието на времето и на желанието на хората“, коментира пред БТА кметът на Кърджали и заместник-председател на ДПС д-р инж. Хасан Азис.

Както първи 24rodopi.com писа, идеята „община-град“ бе представена миналия уикенд от председателя на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, който заедно с още депутати посети града край Арда. Тогава той посочи два мотива за инициативата: възможността селата да могат да кандидатстват по оперативните програми за развитие на селските райони и по-честни избори за кмет и народни представители, в които да бъде разбит монопола на ДПС.

„Хората в Кърджали очакват не разделение, а решаване на реални проблеми“, коментира Хасан Азис. Той призова управляващите да говорят за нуждата на родопския град от околовръстен път, от инвестиции в инфраструктурата, от повече детски градини, социални заведения, ремонти на училища.

„Ако поставяме въпроса за разделението на Кърджали, трябва да поставяме въпроса и за всяка една друга българска община, защо само за Кърджали? Когато се попитаме защо само за Кърджали, нещата отиват в една друга посока и аз искам да спрем дотук", посочи още кметът на Кърджали и заместник-председател на ДПС.

На въпрос отделянето на града от селата би ли променило изборните резултати, Хасан Азис отговори: „Не мисля по този начин, защото политиката е много отговорно занимание и във времето всяка една от политическите партии е доказала своята сериозност в региона“.

Припомняме, че преди дни коментар по темата направи и Цвета Караянчева, областен координатор на ГЕРБ. Пред медиите тя определи обявената инициатива като евтин политически пиар. "Нечестно, неискрено, нечистоплътно е да залъгваш своите избиратели, че административно можеш да се бориш срещу монопола на ДПС", бе посочила Караянчева.

При оповестяване на намерението, от ИТН обясниха, че още от следващия ден започват контакти с коалиционните си партньори във властта на местно ниво, за срещи и разговори.

Лидерът на БСП (част от „Коалиция за България“) в региона Милко Багдасаров коментира, че до момента не е потърсен. Обясни, че идеята е на БСП от 1998г., но не вижда как би се осъществила към днешна дата. „Това е една чудесна идея, но с отдавна изтекъл срок на реализация“, коментира той. И припомни последният опит за реализацията ѝ от 2015г., когато социалистите се опитаха да инициират местен Референдум. „Няма проблем да дадем своята подкрепа, но защо трябва да го правим? Тук въпросът е:  Някой помисли ли какъв ще е резултатът от тази работа? Най-малкото ще им кажем от Референдума 2015г , дето сме го правили, защо не сме изнесли резултатите “, заключи лидерът на БСП в Кърджали.

По темата все още не е потърсен и областният председател на Демократи за силна България ( част от Коалиция „Демократична България – Обединение“) Радослав Милев. На въпрос дали ще подкрепи идеята Милев коментира: „Въпросът не е дали ще я подкрепя. Въпросът е, че няма никакъв смисъл в това, което предлагат, защото няма как да се случат тези неща“. Той също припомни за поставянето на темата през годините.

„Трябва селата сами да опитат да се отделят. Инициативата трябва да е в тях. Не може градът да се отдели и да каже: Не ви искаме селата! Не мога да разбера каква е причината да го предлагат. Явно търсят някакъв предизборен ефект. Не мисля, че това е нещо смислено и разумно, което може да се случи“, каза Радослав Милев.

Да допуснем, че въпреки всичко се стигне до вариант „Кърджали – отделена от селата община“, кандидатите на кои две политически сили биха стигнали до балотажа, моментните позиции на политическите сили – четете по-късно само в 24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/5/22 11:17

    6 месеца отседналост,проверки от митницата за влизане и излизане извън страната както искат за шофьорските книжки и готово!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/5/22 11:25

    Страхотна идея

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/5/22 15:56

    ХОРАТА, ИЗБИРАТЕЛИТЕ РЕШАВАТ! НЕ Хасан Азис, ИЗОБЩО НЕ милко багдасаров, ХИЧ НЕ Радослав Милев!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/5/22 16:21

    Бай Назми е бетон, както винаги,
    да не се делим на такива, онакива. Неговото знаме първо е трибагреника, на второ място байрака на БСП

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/5/22 17:01

    Макар в дълбочина да тегне преди и след 1989 г, все пак да вярваме, че има някакъв шанс прогресивното ще победи ретрогнатото! БСП исторически е доказвала, че е с народа, а не в ръцете на някакви самозабравили се феодални дерибеи!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/5/22 18:11

    Питам,защо жител на Млечино избира моя кмет,а аз не мога да избирам неговия.Големият кмет на областите следва да се избира от съответния град за да мисли за града.Зам.кмет следва да има по населените места който да се грижи и отговаря за селата.Тогава ще има балансирано разпределение на средствата.При сегашните условия големия кмет трепери защото се избира от селата и затова картината на града е плачевна.И това не се отнася само за Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/5/22 09:34

    17.01 благородно е да дадеш шанс за победа на прогресивното, градивното, НО, какво ще кажеш, на Международния празник на труда 1 Май хайдушка песен.Отговорен е един! Що е то? Добре, че Корнелия Нинова внесе партийност, държавничество и с поздравлението за Рамазан байрам на всички турци, мюсюлмани, ХОРА НА ТРУДА!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/5/22 09:45

    Хайде, бре 18.11,млечинци са хора, кристално чисти, честни, трудолюбиви и обичащи своята родина БЪЛГАРИЯ. Хора с голям хамбар, не носещи нищо друго освен добрини. А ти бедния по душа, скрий се някъде с другите жалки мишоци, азовци, бандеровци може би. Може еничар от някое гето...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/5/22 10:50

      Az vijdam che daje ne si go razbral.....

      Изтриване
    2. Анонимен15/5/22 13:49

      Nishto ne si razbral a kulnesh taliban

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.