24rodopi.com/Кърджали

„България е уникална с имотния си пазар, а Кърджали е направо върха. Тук на глава от населението има най-много придобити нови жилища, които попадат в категорията „призрачни апартаменти“. Никой никога не ги е обитавал. Някои са на 10, че и на повече години.

Когато в страните, където доходите са в пъти по-високи, а стандартът на живот е мечта за нас, притиснати от банките се принуждават да дават под наем стая в това ипотекирано жилище и дори мазето, докато в Кърджали положението продължава да е „купувам, да има“. Интересен кърджалийски феномен“, споделя пред 24rodopi.com собственик на агенция за недвижими имоти в града край Арда.

Коментарът му е предизвикан от новина на “Блумбърг“, че собственици на имоти в САЩ търсят съквартиранти, за да си плащат ипотеките.

Сега, когато средната лихва по ипотечните кредити в САЩ надхвърля 5%, а цените на жилищата са на рекорден връх, жилищната собственост изглежда все по-недостъпна, особено за младите хора, купуващи жилище за първи път. Затова някои американци отдават под наем стаи или мазетата си и използват допълнителните доходи, за да компенсират разходите.

Практиката, която отдавна е възприета във Великобритания и други страни в Европа, се разпространява и в САЩ, където броят на купувачите, обмислящи да отдават стаи под наем, е нараснал до 31 на сто през 2021 г. спрямо 24 на сто две години по-рано, показват данни на имотния портал Zillow.

За някои американци допълнителните доходи от наеми са единственият начин да си позволят да плащат ипотечните си кредити и сметки, които нарастват чувствително заради ускоряващата се инфлация.

„Защо хилядите “призрачни апартаменти“ в Кърджали не носят полза, доходи на собствениците им? Дори не се знаят колко точно са празните жилища във „Възрожденци“. Вярно, че пазарът за наеми в Кърджали е доста свит, за разлика примерно с Пловдив, където едно жилище, отдадено под наем, се изплаща за 12-14 години, но да държиш празен апартамент - в това няма логика, меко казано“, твърди брокерът.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/5/22 09:31

    Помните ли 1997 ? Това предстои да се случи в следващите 3 години само,че не с парите, а с имотите. Скоро едно жилище ще генерира такива разходи, че собствениците ще бъдат принудени да продават, но няма да има на кого и ще се лишават от основни неща, за да "изхранват" собствеността си, а след 5-7 години общините ще започнат да пускат търгове на имоти придобити заради неплатени данъци! Може да доживеем и момента в България да се появи закон за фалита и най-накрая банките да бъдат озаптени. Защото в момента една ипотека означава,че собственика отговаря с всичкото си имущество за нея, а не само с имота, които е придобил! Алчността винаги се плаща.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.