24rodopi.com/Общество

В 72 точки в България последователно ще се вдигат бунтове!

Това научава комунистическият лидер Тодор Живков от секретна „експрес-информация“ за обстановката в смесените региони в България към 8.00 часа на 28 май 1989 година. Ден по-късно, на 29 май в 20.00 часа председателят на Държавния съвет на НРБ и генерален секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, от екрана на държавната телевизия, се обръща към властта в Анкара:

„Отворете границата за всички български мюсюлмани, които желаят да отидат в Турция временно, или желаят да живеят там. Времето за заигравки премина – Турция би следвало да отвори границите си за света, съгласно международните норми и договорености, така както го направи Народна република България".

Така започва „голямата екскурзия“ през лятото на 1989 година, насилственото изселване на 360 000 български граждани от турски произход. България вече не е същата. Кърджали също.

Една от секретните информации, които чете Живков, днес публикува Христо Христов от desebg. Документът е на Централната оперативна група за „възродителния процес“ към МВР-ДС.

„Обстановката сред лицата, възстановили имената си, продължава да бъде напрегната“, е посочено в документа.

Там са описани протестите около Разград и Омуртаг. Протестиращите са издигнали плакати с надписи „Искаме си имената“.

Хората в село Езерче, около 300 души, са разпръснати със сили на специализиран батальон на МВР-ДС.

ДС отчита и демонстрациите в село Пристое, Шуменско. В село Медовец, община Дългопол, за разпръскване са използвани предупредителни изстрели.

Експресната информация съдържа и данни за други области.

Посочено е, че в Айтоско само за един ден са подадени 2200 молби за напускане на тютюноработници.

„В търговската мрежа на Ямболски район продължава изкупуването на куфари за багаж“, се съобщава в документа.

Каквоказва още Живков на 29 май – припомнете си тук


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/5/22 21:58

    Cрамът се поражда в рефлексията, в погледа отстрани през очите на другите членове на общността (срам се изпитва пред някого), зазвучават два генерални мотива: срамът пред предходниците и срамът пред наследниците.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/5/22 22:25

    Беше много тъжно да те гонят от роден дом, родно място, от Родината България! Собствената ти държава вместо да те защитава, тя те гони като империалист. До вчера плът от плътта, кръв от кръвта, български корен,на 29.05 1989 пътя за Капъкуле! И днес в партии, държавни ръководства има хора изродени, със същата психология на комунягите,извратени тогава. Много голяма отговорност носи БСП, като наследник на БКП. И днес в нейното ръководство в Кърджали има няколко с антихуманно, националсоциалисти! Трябва да бдим всички за България, за демокрацията! Орисани сме да живеем ЗАЕДНО! Ние МОЖЕМ!Защото всички обичаме МАЙКА БЪЛГАРИЯ! Уроци имаме, всички ръка за ръка ще преодолеем предизвикателствата на новото време! Да пребъде БЪЛГАРИЯ, да живее ДЕМОКРАЦИЯТА!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/5/22 23:02

    Todore gniy v ada kenef dolen

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/5/22 23:29

    Причината е съвсем друга. Бунтовете бяха смазани и страх от тях нямаше.

    ОтговорИзтриване
  5. Никога повече ГЕНОЦИД и ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ в майка БЪЛГАРИЯ.....Никога повече комунистическа хунта в БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/5/22 07:39

    Времето вероятно ще изчисти грозното, ще угаси страстите – политически и идеологически. Надеждата е красивите стихове да надживеят преходните човешки пристрастия.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/5/22 08:04

    Стига глупости. Просто ни изгони като кучета, но и той се запъти към Ада където дяволите го въртят на шиш.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/5/22 08:09

    Кубика на водата кога става 3,5 лв ??

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/5/22 08:26

    Информацията е подадена от Меди Доганов!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/5/22 08:40

    Целите са били изпълнени.Българите са намалявали спрямо Турците в България и поради това е направена схемата с Възродителния процес.Ако не беше Възродителния процес много от тези хора щяха да си остават тука.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/5/22 08:58

    Никога такъв тоталитарен тип социализъм! ДА на хуманните идеи и отношения! ДА на социализма с човешко лице!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен30/5/22 09:12

    Добре, че народа, турците в България реагираха на НЕПРАВДАТА! Добре, че Турция хладнокръвно, последователно и неотстъпно по дипломатическите канали защитаваше своите етнически братя турци!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен30/5/22 09:18

    Не искаме феодалното дерибейство в Кърджали, искаме ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ завещан от стратега Ал. Лилов

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен30/5/22 09:28

    За огромно съжаление след 32 г. демокрация има случаи на бивши ченгета живковисти, бивши комуняги сега пребоядисани. Нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили, жалките

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен30/5/22 17:11

    Вече сме спокойни, че никога няма да има етническо прочистване, не за друго а защото българите вече са малцинство в България.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.