24rodopi.com/Икономика

Инфлацията през месец май е достигнала 15,6% на годишна база, а само за месеца цените са нараснали с 1,2%. Това съобщават от Националния статистически институт.

Толкова висока годишна инфлация у нас не е имало от май 1998 г., когато беше малко над 18%. След това започна да пада и никога през следващите 24 години не е достигала 15,6%. 

За един месец най-много са поскъпнали транспортните услуги, разходите за ток, вода и парно, както и храните – от 1.5% до 3.2% само за месец. Единственото намаление се отчита при цената за развлечение и култура.

Според данните на НСИ през месец май се отчита 9.4% увеличение в цената на хляба. Значително е поскъпването при млечните изделия – сирене, кашкавал. Захарта също поскъпва – с 5.7%.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: въглища - с 3.3%, дърва за отопление - с 3.7%, пелети - с 1.4%, дизелово гориво - с 5.1%, автомобилен бензин А95Н - с 4.7%, автомобилен бензин А100Н - с 4.4%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 0.3%, метан за ЛТС - с 11.2% и други.

На снимката и видеото: Бой за евтино олио в Кърджали, 12 март 2022 година

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/6/22 21:27

    И все още това правителство не говори за увеличение на заплатите? Хубаво, увеличихте пенсиите нищо против! Но младите ? Ако искате и този малък процент от младите да останат в България, предприемете спешни мерки !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/6/22 06:25

    Те младите идват от чужбина да управляват и да крадат. Те това се казва далавера.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/6/22 09:08

    Престанете да ни разсмивате с тези фалшиви проценти.Истината е като махнете десетичната точка.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.