24rodopi.com/Кърджали

50 вече са обхванатите в „Синя зона“ улици в Кърджали, местата за платено паркиране достигнаха 1 300.

В сила са нови цени за годишните абонаменти по местоживеене, както и нови услуги, твърди пред БТА управителят на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ Шенай Мехмедали.

Тя обяснява, че промените се налагат заради факта, че цените не са актуализирани от приемането на Наредбата за зона за почасово паркиране през 2017 г. и уточнява, че вече платилите годишен абонамент няма да доплащат.

„Промените са както в цените за година, така и спрямо броя на заявените автомобили. Досега едно семейство плащаше 50 лв. на година за автомобил, без значение колко са те на брой. Сега за първи автомобил цената е 60 лв. на година, за втори – 102 лв., за трети – 180 лв., а за всеки следващ – плюс 50 процента от цената. 

Това го направихме с цел ограничаване на регистрирането на автомобили на даден адрес в центъра на града, без собствениците да живеят там“, твърди Шенай Мехмедали. Финансовият фактор ще бъде ограничаващ и хората ще се въздържат да правят такъв вид регистрации, уточнява тя.

Към сегашните абонамент по местоживеене и абонамент на юридически лица, вече има и абонаменти обвързани само с регистрационния номер на автомобила. Това са годишен, месечен, седмичен и дневен абонамент за периметъра на цялата зона за почасово паркиране, без значение на местоживеенето, както и абонамент за паркиране във фиксирана зона.

Шенай Мехмедали информира още, че в края на седмицата започва поставянето на знаците и маркирането на новите улици от сега функциониращата зоната за почасово паркиране, които не са били обхванати. Подаването на заявления за абонаменти по местоживеене за тях е до края на юни. За първата седмица са приети и обработени 110 заявления по настоящ адрес, а с абонаментите от стартирането на синята зона в Кърджали през март 2022 г. броят им става общо 560.

Общият брой на обхванатите улици вече е близо 50, а местата за паркиране от 530 ще надхвърлят 1500, като 1300 от тях са предвидени за платено почасово паркиране, обяснява Шенай Мехмедали. С промените зоната за платено почасово паркиране обхваща цялата централна градска част - от ЕГ "Христо Ботев" до автогарата, с граници - бул. "Беломорски", ул."Републиканска" до Пазара на производителите.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/22 17:16

    Не беше ли по лесно да вдигнете данъците с 125 лева и да свърши агонията,всички знаят , че всичко е за пари!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/6/22 18:43

    Алчни за пари, мине питайте по блоковете искат или не искат синя зона, ако искат я правете, ако не я искат измъкнете желанието на вашите избиратели и работодатели.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/6/22 20:01

    Ачове помислете нещо и за работещите тия хора за колко пари работят че всеки ден по 10 лв да платят и то в тази криза ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/6/22 21:10

    Хората ще си кажат думата на изборите ...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/6/22 21:16

    Ne sa nayadohte eeeyy..

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/6/22 10:37

    И 10 000 да ги направите местата за платено паркиране , пак няма да можете да си покриете разходите, така че престанете и закриите тази зона

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/6/22 11:49

    Мама ви не наядена.Демек града да е достъпен на всички общинари дето маневрите с автомобил са проблем.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/6/22 12:07

    Предполагаме че улиците са асфалтирани и не са очертани с тебешир а със специална боя издържаща поне няколко години

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/6/22 12:09

    Чакам изборите тогава ще ви видя

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/6/22 13:50

    Както върви ще направите и синя зона в тоалетните на хората че когато се изхождат да си плащат на час

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/6/22 15:12

    XAIDE NA PROTEST PRED OBSHTINATA...NIAMA LI KOI DA GO ORGANIZIRA...NIAMA SMETKA SAMO OT KOMENTARI..TRIABVA DA IMA FAKTI.....

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/6/22 15:48

    sas pisane na komentari nishto niama da stane triabva FAKTI.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/6/22 17:44

    Те не търсят дългосрочни и устойчиви решения С разширяването на синята зона се целят преки постъпления в касите, но не и подобряване на качеството на въздуха.
    От къде трабваше да започнат?
    В Кърджали няма модерен градски транспорт и общински паркинги. Няма и никакви планове и разчети с конкретика за това къде и кога общината планира да построи паркинги. Целта не трябва да е да направите от Кърджали един голям платен паркинг, а да изграждате общински паркинги, както се прави в белите държави.
    Приходите от синято зона покриват само заплати, а тези средства трябва да бъдат изразходвани целево за построяване на общински паркинги и за модернизиране на обществения транспорт.
    Освен това инфраструктурата с извинение е дупка до хасанка и хасанка до дупката и безразборно застрояване без паркоместа и общински паркинги. Събират се данъци, глоби и всякакви такси.
    Гражданите също нямат права, не само задължения!


    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен26/6/22 08:04

    В зона 2 на Сан Стефано проверете черен додж с рег.номер К2148АХ.
    Пълно е с коли, които не плащат, а служителите от синята зона се правят на чукнати.
    Значи живущите да плащат а другите не ?
    Г-жо Мехмедали вземете отношение ,защото това е навсякъде по синята зона в града.
    Не да говорите,че няма деление в момента фактите говорят друго!
    Правете им проверки не само служители ви да търсят сянките и кой да ги почерпи по кафетата.


    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен28/6/22 18:21

    Стадионска още ли не е синя зона?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.