24rodopi.com/Регион

Точната дата на разкопките на светилището „Татул“ край едноименното село ще стане ясна сред излизане на разрешенията за теренни проучвания.

Както вече 24rodopi.com писа, г-жа Илкнур Кязим, кмет на община Момчилград, обяви пред присъстващите над 1 000 души на фестивала „Нощта на Орфей“, че през есента ще има разкопки на „Татул“.

Регионалния исторически музей в Кърджали е ангажиран от Общинска администрация – Момчилград, в работата по светилището. Планирано да се работи в очертанията на културно-историческия паметник, твърди Даниела Коджаманова, директор на музея.

„През 30-те години на миналия век краеведът Никола Иванов, който пръв съобщава този паметник, съобщава и за наличието на сграда с каменни градежи и керемиди на първото хълмче пред светилището. Целта ни е да проучим тази сграда и да изясним нейния характер“, уточнява пред БТА Коджаманова.

Скалното светилище е регистрирано и описано за първи път през 1933 г. от краеведа Никола Иванов. През годините на него са правени проучвания, като системни продължителни разкопки на обекта са проведени в рамките на четири археологически кампании – през 2004 г., 2005г., 2007 г. и 2009 г. През първата кампания от 2004 г. археологическият екип установява, че обектът край Татул е храм от елинистическата епоха, функционирал в периода от IV в. пр. Хр. до IV в. от новата ера.

За осем века храмът е преустрояван много пъти и е бил място за почитане на няколко религии, последната от които е християнството.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/6/22 21:13

    100% ще открият български гробове от преди нашата ера. Хи хи хи. Да не чуят Македонците

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.