24rodopi.com/Политика

Такова решение за изгонването на дипломатите е прецедент в нашата дипломатическа история. То е свързано с еднолично решение, без да е минало през Министерски съвет. Това са въпроси, които би следвало да минават по легалния ред.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

,,Президентът, както и други институции, не са били информирани за решението на министър-председателя. Това решение не е взето от Министерски съвет, а ДАНС не е изпратил доклад нито до президента, нито до председателя на Народното събрание'', допълни той.

При тези обстоятелства г-н Петков трудно би могъл да остане кандидат за премиер предвид решенията, които е взел еднолично. Това условие е много важно, подчерта Михайлов.

По думите му цялата тази ситуация налага свикването на КСНС при президента. Депутатът апелира също така да бъдат спазвани условията на политическата коректност.

Скандални факти за грубо погазване на законността в България и злоепотреба с власт от страна на премиера Петков е изнесъл пред народните представители директорът на ДАНС Пламен Тончев. Това пише сайт, който е издържан от една от опозиционните политически формации.

Министър-председателят Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви списък на руски дипломати за изгонване. Това е заявил ръководителят на службата пред депутатите от закритото заседание на Народното събрание, свикано заради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 руски дипломати, допълва партийният информационен сайт.

Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност към МС, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само "обосновано предположение", че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска дейност обаче няма.

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал пълна информация на президента, а само на премиера.

Припомняме, че днес президентът Румен Радев заяви, че при него не е постъпвала информация, която да касае наличието на данни, предполагащи  изгонването на руските дипломати. "Дано министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре", каза държавният глава.

Посланик Елеонора Митрофанова даде разяснения в извънреден брифинг по темата с изгонването на служители на руското посолство.

Тя заяви, че е била извикана в 17 часа на 28 юни в Министерството на външните работи на България, където са ѝ били връчени вербални ноти.

„Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в гр.Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в гр.Русе.

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата”.

В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството“, заявява посланикът.

Митрофанова уверява, че тези действия не съответстват на Виенската конвенция.

Снимка: Профил на премиера в оставка Кирил Петков

Коментарът:Устно може на Лена, но на шефа на ДАНС… - четете тук

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Майка БЪЛГАРИЯ се срамува от този национален предател...простия кирчо да бъде арестуван и да бъде съден .....да живееее БРАТСКА РУСИЯ.бат Путин трябва да дойде и тук да ни освободи от ЕвроГейското робство и геноцид

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/6/22 09:11

      Нямаш ли жена бе приятел. Много си изнервен. Хващай влака за сибир.

      Изтриване
  2. Анонимен30/6/22 09:11

    Митрофанова уверява, че тези действия не съответстват на Виенската конвенция.

    Да нападаш суверенна страна, която има избрано демократично правителство а не като Вас да ви управляват 22 години един и същ диктатор било несъответстващо комедия сте...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.