24rodopi.com/Икономика/Регион

Купуващият имот е доста по-разумен, прави по-сериозен анализ преди важната стъпка. Повече от половината купени жилища са със спестявания. Спестовникът вече е инвеститор. 

Това са акценти от актуалния анализ на имотния пазар на предприемача Тунджай Гюлер, президент на строителната компания „ГЕРТ груп“, която изгради в Кърджали луксозния комплекс „Панорама парк“, а сега реализира крупни проекти в Пловдив и София.

Какво казва още Тунджай Гюлер в интервю за всекидневника „Марица“:


- Г-н Гюлер, наскоро алармирахте как доставчици изнудват инвеститори и строители с по-скъпи тухли и други строителни материали, с обяснението, че новото увеличение идва от войната в Украйна. „Успокоиха” ли се вече цените на строителните материали, какво се случва на пазара в момента?

- Инвеститорите в жилищното строителство и строителните компании издържаха теста и на ковид пандемията, и на първия етап на войната в Украйна, ако щете и на родната инфлация, която бележи различни параметри от средноевропейската. В сектора вече са „излекувани“ симптомите на галопирането на цените, както и на прословутия „балон“, който го „пукат“ от 3 години и все не се случва. При нас вече говорим за стабилност – цените растат плавно, поносимо и разумно съотносимо на общите инфлационни стойности, няма паника нито в купуването на строителни материали, нито при купуването на жилища от клиентите. Разбира се, говоря за компаниите, които от години са на този пазар, а не за спекуланти и експериментатори в бранша за бързи продажби.

Нервността при доставките я има още, както и ръстът на цените, но критичният период е преминал и възстановява доверието между партньорите. И двете страни приемат, че вече ще се работи в тези условия на корекции, следствие от събития, които не са зависими от нас, но влияят на всеки пазар.


- Става все по-трудно за човек да си позволи закупуването на ново жилище. Цените се повишават с почти 20% на годишна база, а лихвите по ипотечните кредити също растат. Как ще реагират на това купувачите – каква е прогнозата Ви?

- Купувачът е доста по-разумен, прави по-сериозен анализ преди важната стъпка. Бъдещият новодомец е склонен и на компромиси, готов е на стягане на колана, но да си гарантира мечтания дом. Младият човек, който идва от периферията и вижда живота си като пловдивчанин, е твърдо решен да си купи жилище тук.

Друг е профилът на спестовника, който има на сметка или у дома пари, които иска да спаси от галопиращата инфлация чрез покупка на жилище. Той вече не е  спестовник, а инвеститор, и тази трансформация той я определя, както и това, че е инвеститор. Купуващият втори или трети имот, в който няма да живее, но който ще му гарантира добри доходи в близкото бъдеще, следи тенденциите при жилищата за отдаване под наем, чете икономически новини, знае как ще изглежда Пловдив след 5 години, колко нови работници и служители ще пристигнат в следващите години.

Миналата седмица сключихме сделка с много интересен човек в предпенсионна възраст, който от уволнението от казармата до днес е работел постоянно и спестявал, и който се кахъреше за едни 40 000 лева. За първи път се видяхме преди около 2-3 месеца. Много приятен събеседник, открит, виждаш го, че животът му до днес бил много стойностен, за него най-важното е семейството. „Кажи, приятелю, като имам спестени пари, които инфлацията яде, а те не ми стигат да се запиша за жилище, какво да направя?“ – три пъти по време на разговора ми зададе този въпрос. Продължихме разговора, редувайки шеги и сериозни тези за живота. „Ако имаше голяма цистерна, поставена на безопасно място, щях да ти кажа да я напълниш с дизелово гориво, а после, след 100-ина дни да си направиш калкулацията. Това го казвам като шега, но по-добре сподели със сина ти“ - това му казах. Появи се в началото на юни с думите: „От моите 40 000 лева щях да спечеля за 3 месеца още 40 000 лева! И за този съвет ти благодаря, и за другия – за разговора със сина. С моите спестявания и негов кредит от банка искаме да купим жилище от теб“. Сделката я приключихме миналата седмица.

Анализите, които правят хората, е доброто нещо, което променя пазара. Няма психоза вече, няма го и злобното желание за „пукане на балона“, до минимум са сведени и случаите на хора с нула лева спестени, които разчитат изцяло на банков заем, за да придобият жилище, но без да мислят какво ще правят относно издръжката си при лошо стечение на обстоятелствата – било с добре заплатената му работа, било с промяната на лихвите от съответната банка и т. н.


- Казвате стабилност на имотния пазар на фона на нарастващата инфлация?

- В продължение на 3 години се създаваше плашещия образ на имотния пазар, прогнозите бяха все мрачни, а аз ви изброих колко теста преодоляхме. Към днешна дата каква е ситуацията? Официално отчитат спад на цените на зеленчуците и плодовете и реално може да калкулирате някакво поевтиняване на домашната салата, но да сте видели в някои заведение те да са станали по-евтини? В същото време млечни продукти, меса и др. продължават да се движат нагоре. Там вече говорим за 25 процента инфлация. Официалната инфлация у нас е 16 на сто. А какво е при жилищното строителство?

Последният експертен анализ за имотите е на една от банките. В него се посочва, че цените на имотите у нас са се повишили с 13% на годишна база през първото тримесечие на тази година.

Сравнете 13,16 и 25. Лесно ще стигнете до извода, че всички в сектора на жилищното строителство – инвеститор, строител, доставчик, купувач на имот, сме нещо като активен отбор за овладяване на инфлацията и осигуряване на онова спокойствие, от което се нуждае всички.


-Къде в този анализ е Пловдив?

- В добрата му страна, разбира се – и като локация, и като бъдеще, и като притегателна инвестиционна територия. Екип на банката рамкира 4 града в България, в които средната цена на квадратния метър надхвърля 1 000 евро. Това са София, Пловдив, Варна и Бургас. България се мести в тези центрове, парите на няколко области и активното им население идва в Пловдив. Средната цена на квадратен метър в Пловдив вече е 1 180 евро. Тук се търсят и новостроящи се луксозни имоти в самия идеален център на града, където вече говорим за 2 500 евро, че и нагоре.


- Как мислите – дали предлагането на жилища изпреварва търсенето, или е обратно?

- Отличната характеристика на днешния Пловдив и Пловдив утре рамкира тенденция на повече търсене, отколкото предлагане на жилища. Наш дълг, говоря за сериозно присъстващите в отрасъла, е да предлагаме качествен и достъпен, съобразно сегмента, краен продукт.


- Как ще мотивирате един клиент да купи жилище в центъра на Пловдив на фона на този ужасен трафик и задръстванията?

- За комплексите ни на улица „Рая“, например, мотивиращо за бъдещия новодомец бяха „белите дробове“ на Пловдив – така можем да определим района на Гребната база. Десетки хиляди пловдивчани идват тук да дишат чист въздух, да спортуват, ако щете дори да чуят различните видове птици в гората край водния канал, до ги покажат на децата си. Нашите клиенти искаха да живеят там, където пловдивчанинът отделя от ценното си време за отдих и спорт.

В момента строим в центъра на града, до покрития мост, и смея да кажа, че интересът е голям. Но тук са друга категория хора, делови, които живеят в по-бързо темпо. Такъв човек не псува в минутите на задръстването, не е отчаян, а прави нещо полезно, атмосферата в неговата кола е друга.

Колкото до друг проект, който вече реализираме – в „Остромила“, тук мога дори на направя профил на новите пловдивчани, които с уменията си, с квалификацията си, и с енергията, ще допринесат много за развитието на Пловдив. Позитивни хора!

Към новия комплекс на „Пещерско шосе“ интересът е и заради това, че тук ще има голям търговски център. Немалко хора държат на това съседство с големите магазини.


-Кой фактор поддържа интереса към продажбите на апартаменти?

-Все още водеща е инфлацията. Влизането в еврозоната също.

Водещ е и трезвият анализ на бъдещия новодомец или на инвестиращия в имоти, че цените продължават да растат, вече не така стряскащо, но се движат нагоре. И това е тенденцията. Освен това и предлагането от отговорните компании – по-качествено изпълнения, с модерна визия.

Нашият сектор е стъпил на здрава основа, а се движи към още по-добро. През първите три месеца на 2022 година около 40 000 души са придобили ново жилище в България, а това е с около 10 процента повече спрямо същия период на 2021-ва. И повече от половината от покупките са със спестявания. Което ми дава основание да се повторя, че хората трезво анализират и виждат в добра светлина имотния пазар.

Разбира се, и ние, като участници в този пазар, посрещаме предизвикателствата – несигурната икономическа среда, цените на материали, както и недостига на работна сила, за което сме коментирали и друг път, и се стремим да ги решаваме.

Въобще, заедно успяваме.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/22 22:14

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.