24rodopi.com/Регион/Икономика

 Средната работна заплата в страната прехвърли 1000 лв. във всички региони. Все още има малки общини, с по-ниски доходи и с реална опасност от обедняване на групи от населението. Средните доходи обаче все още изпреварват ръста на потребителските цени. Данните са на Института за пазарна икономика (ИПИ) .

Вече няма област със средна работна заплата, по-ниска от 1000 лева. Единствено Кърджали прави изключение в определени месеци от 2021-ва година, за която се отнася статистиката. София е лидер със средна заплата от 2300 лева, следвана от Варна и Пловдив. 

Серевозападът е пример за големи неравенства в доходите, а в централния регион по-високите заплати се получават извън областните центрове, обяснява икономистът Адриан Николов и детайлизира: "Монтана, Видин, Враца, има много голямо неравенство, тъй като има едни много високи заплати в Козлодуй и свързаните с АЕЦ дейности. Като цяло има много големи различия в рамките на самите области. Там областният център по-често е средище на услугите, докато в периферните общини и индустриалните зони е разположено производството и съответно получаваме и там големи заплати. Средногорието е един такъв традиционен лидер, в който винаги има много високи заплати".

В районите с неравенства и където средната заплата расте с по-бавни темпове, има реален риск от обедняване. Като цяло обаче инфлационните процеси все още са под контрол, коментира Адриан Николов."На този етап заплатите все още успяват поне през първото тримесечие - говорим за средните, да надхвърлят ръста на цените, обаче напълно възможно е това да не е валидно за всички региони на страната и съответно да видим реално обедняване в някои други части", посочва експертът.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/7/22 11:19

    Има работещи млади мързеливи хора които и тази заплата им е много .Особено в държавните администрации.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/7/22 11:38

    Пак да гласувате за ДПС

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/7/22 12:11

    fake news. bstat, krib, bsk, ban, noi, sindikatite sa christianska teroristichna mafia kamikadzeta. ako bg zaplati ne izravnite s nemskite, belgiiskite, frenskite zaplati vednaga, tuk, bg, i sega, niama da ima nikakvi bg pravitelstva, a ste ima grajdanska spravedliva voina protiv christianskite teroristi kamikadzeta v bg republikansko upravlenie. kapka po kapka, volya. volya po volya, volen. bg narod ima svoite orajia i leventi.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/7/22 12:40

    bravo za ikonkata, GA!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/7/22 13:43

    Iskat da kajat v sofiq ...ne v kirjali ili v djebel momcil grad....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/7/22 14:03

    Моля ??? Имам познати хора бачкат за 650,700 лв ??

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/7/22 14:07

    S dve dumi Sramota i Mizeria

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/7/22 14:24

    Аз ям варени картофи, комшията кюфтета и средно ядем мусака. Същото е и със заплатите

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/7/22 15:28

    Кърджали винаги е бил по зле и
    от северозапада даже

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен10/7/22 23:53

    Благодарение на Бога(Алах)и на партията сме на това положение и по зле ще ставаме!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен10/7/22 23:54

    Какъвто управника такъв е и градът честито на печелившите

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен10/7/22 23:54

    Като постоянно искат рушвет от инвеститорите ще е така .

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен11/7/22 08:30

    Какви 1000 лева за какво говорите ако някой дава толкова пари на работника си то той е или без трудов договор или е на 4 часа осигурен.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.