24rodopi.com/Регион

Родени в ардинското село Китница пропътуваха стотици километри, за да се помолят заедно със земляците си за здраве и берекет.

Стотици китничани, както и гости от околните села и общински център Ардино присъстваха на традиционни мевлид. Тук бяха и жители на Асеновград и Айтос, които преди години са напуснали Китница.

Религиозната проява започна в обновената местна джамия с четене на айети от Свещения Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от имамина на медресето в Долно Прахово Нуритдин Ибрям и имамина на кърджалийския квартал „Прилепци“ Кямил Мустафа.

Религиозният ритуал уважиха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, областният лидер на ДПС Ресми Мурад, народният представител инж. Павлин Кръстев и кметове на населени места.

След направената молитва всички присъстващи бяха нагостени с 12 казана кешкек – варено жито с телешко месо, сготвени от местния майстор-готвач Шабан Мехмед. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи.

Кардиологът д-р Акиф Шабан от Военна медицинска академия за първи път идва на мевлида в Китница. Той е дошъл в сърцето на Родопите заедно със съпругата си Зерегюл, чийто родители са родени в Китница.

„Прекрасна организация. Поздравявам организаторите, защото това са нашите обичаи и традиции. Мевлидите са повод да се съберат повече хора на едно място, да се видят близки, роднини и приятели. Възможност на всички да видят и родния си край“, заяви д-р Шабан.

Кметът на Китница Мюмюн Сали изказа своите огромни благодарности за финансовата и морална подкрепа на местните жители и спонсорите на религиозния ритуал.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/7/22 22:35

    Да е жив и здрав кмета,че продължи традициите и разкри комунистите без корени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/7/22 08:01

      Светът цивилизован,
      лицемерно толерантен – мълчи.

      Изтриване
    2. Анонимен3/7/22 09:08

      В пандемията мнозина млади се завърнаха в родината. Ако днес 74% живеят в градовете, очаквам в бъдеще младите, работещи дистанционно, да се завръщат по селата и по-конкретно в края на века - около 30-40%.

      Изтриване
    3. Анонимен3/7/22 13:54

      Два самолета на Руската федерация се очаква да пристигнат на летище София в следобедните часове днес, за да отведат в родината им експулсираните 70 дипломати и служители на руското посолството у нас и техните близки.
      Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат днес страната ни, е над 100 души.

      Изтриване
  2. Анонимен3/7/22 13:54

    Два самолета на Руската федерация се очаква да пристигнат на летище София в следобедните часове днес, за да отведат в родината им експулсираните 70 дипломати и служители на руското посолството у нас и техните близки.
    Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат днес страната ни, е над 100 души.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.