24rodopi.com/Темата+
Бактериологична болест е най-вероятната причина за измирането на рибата в акваторията на яз.“Студен кладенец“. Това смятат специалистите, които участваха в публичната работна среща по казуса с измиращата риба, инициирана от областния управител Даниел Делчев.
Официалните
резултати от изследваните проби ще са готови в петък.
„Говорим
за заболяването аеромонас верони, но с точност ще обявим след излизане на официалните
резултати на лабораторията за изпитване „Аквакултури и болести по водни животни
и пчели“ на Националния диагностичен научноизследователски
ветеринарномедицински институт“, каза по време на срещата Стоян Литов от РИОСВ
– Хасково.
Зам.
областният управител Юлия Чортленева ръководеше работната междуведомствена
среща, в която участваха представители на РИОСВ – Хасково, Басейнова дирекция –
Пловдив, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Областна дирекция по
безопасност на храните – Кърджали, Регионална здравна инспекция – Кърджали и Общинска
администрация – Кърджали.
Директорът
на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова посочи, че първият подаден сигнал в
Инспекцията е от 20 май, като оттогава насам са изпратени по компетентност
сигнали до Басейнова дирекция, като са проверени над 16 обекта, чиито отпадни
води се вливат в акваторията на язовира. Отчетено бе, че при част от проверките
са установени отклонения от нормите, но в минимални количества.
Контролните
органи са съставили акт на едно от предприятията за установени завишени
количества на pH, с предписание. Отчетено бе, че взетите проби са от различни
точки на язовира, съобразени с подадените сигнали. Анализът на РИОСВ – Хасково
сочи, че причина за измиране на рибата не е замърсяване от отпадни води.
От
Басейнова дирекция – Пловдив също отчетоха завишени норми при извършените от
тях проверки, но в минимални количества, което не би довело до масовото
измиране на рибата. В 99 на 100 от случаите измрялата риба е от вида сребриста
каракуда и 1 на сто – шаран. Взети са проби както от мъртва, така и от жива
риба. “Изследваните мъртви риби показват нехарактерна остра специфична
миризма“, каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в
Кърджали д-р Али Дурмушали.
Според
представителите на присъстващите институции, уловената от акваторията на
яз.“Студен кладенец“ риба може да бъде консумирана. След излизане на
резултатите от пробите за заболяване, те ще бъдат официално оповестени, стана
ясно още на срещата.
Както вече 24rodopi.com писа, въпроси бяха зададени и от граждани, като най-критично бе изказването на наш гурбетчия, който се включи в дискусията от Германия.
Mmm daaa tova li izmislihte?
ОтговорИзтриванеСмях в залата! Там няма един компетентен.. Ако това беше станало в нормална страна всичко щеше да се реши за 24 часа😉. Боклук до Боклук!
ОтговорИзтриванеДокажете го с факти. Ако беше за хубави пари щяхте да кажете 100 процента има вирус помагайте да го изследваме
ОтговорИзтриване.
Да бактерията се казва IMERYS Mineral's
ОтговорИзтриванеПубликувайте коментарите или и вие криете нещо
ОтговорИзтриванеПак ни кандърдисахте....
ОтговорИзтриванеЗамърсяването, глупаци! Замърсяването!
ОтговорИзтриванеNikoi ne spomena zashto vav Karjali se prerabotvat otpadaci ot zapadna Evropa,koito estestveno sled tova otivat v Studen kladenec
ОтговорИзтриванеnai golqmata laja za6to i horata se razbolqvat koito e qdat stiga ste lagali be dano vie izmrete kato ribata
ОтговорИзтриванеИмахме едно богатство - природата, и на него му е*ахте м*мата!
ОтговорИзтриванеда бе , каква бактерия може да убие 10 тона риба !?
ОтговорИзтриване