24rodopi.com/
Кърджали

България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради незакрити депа, заяви в ефира на bTV служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

„Ще се направи одит за действията на предишното ръководство на Министерството на околната среда. Добрите практики ще бъдат запазени, а ако има неща, които считам, че трябва да са коригирани – ще го направим. За този кратък период съм наясно, че ще фокусираме върху няколко неща. Едно от тях е наказателни процедури по отношение на неспазване на екологичното законодателство“, обясни тя.

Според нея фокусът на процедурите ще е насочен към основно към наказателната процедура за нарушение закриването и рекултивацията на депа за неопасни отпадъци.

Наказателната процедура стартира през 2012 година. Предприети са действия, но Европейската комисия /ЕК/ обяви, че очаква в най-кратки срокове оставащите 12 депата да бъдат закрити.

„Ако не бъдат закрити се очаква еднократна санкция в размер на 8-цифрена сума в евро. При ново неизпълнение ще има санкция с всеки ден неизпълнение“, подчерта министърът.

Както вече 24rodopi.com писа, в общо 8 общини – Бяла, Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали, е необходимо да се предприемат спешни действия за изпълнение на проектите за техническа рекултивация на депа за битови отпадъци.

Преди година ЕК предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци. Към момента остават 8 такива депа, за които България трябва да положи максимални усилия по рекултивацията им, така че да бъде намален размерът на санкциите, припомнят от МОСВ.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/8/22 12:31

    Новият лозунг: “Единни в боклука”

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/8/22 16:25

    Ще платим нема проблеми,за кво сме народе бъркайте джобовете идва оше една фуктура

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/8/22 19:00

    Всяка една партия сега се мъчи да изгаси боклука . Нали идват избори.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/8/22 22:03

    Преди 15 години се заговори за разширение на сметището по някаква европейска програма. Бизнесмен /лека му пръст/ близък до ДПС и получаващ поръчки от тях, набързо и потайно изкупи полигона на Вътрешни войски в непосредствена близост до сметището. Щеше да падне голямо усвояване на едни европейски пари. Някой ги прецака! Май беше правителството на Бат Бойко.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/8/22 22:03

    Малко плащаме такса смет ,догодина кметът да я увеличи поне два пъти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/8/22 17:25

      И десет пъти да увеличат таксата нищо няма да се промени.

      Изтриване
  6. Анонимен17/8/22 09:24

    Ще увеличат данъците, ще си повишат заплатите, ще назначат още свои хора. Проблемите се "решават" ( демек просрочват) със симулиране на точно тези дейности.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/8/22 09:46

    Не забравяйте пак да гласувате за тези управници.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/8/22 09:49

    Глобата няма да е плаща кмета ще е плащаме жителите на Кърджали .Хасан Азис вече има опит ще вдигне данък смет със стара дата 3.4години назад както направи с данъците

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.