24rodopi.com/Общество

Чужди инвеститори. Едно  „заклинание” за измъкване на Родопите от периферията на страната що се отнася до икономически стандарт. То влиза в устите по време на всеки вот, част от речитатива от кметския наместник до общинския кмет, през областния управител, хлопа по вратите на всеки министерски кабинет, за да бъде обработено и изплюто от премиер, президент по време на всеки следващ мандат. То осмисля претенциите и напоризма за извършването на всички реформи…

 

„Златната идея“

 

Крумовград се промени, Крумовград не е същият, Крумовград се развива.

Всеобщото мнение, синтезирано в едно изречение, на жители и гости по време на първата „Среща на крумовградчани от близо и далеч“.

Инвестиции в инфраструктура, здравеопазване, култура. Част от приоритетите на „Дънди Прешъс Металс“, след като компанията откри първия рудник в България от десетилетия насам. „Ада тепе“ осигури заетост на десетки жители на региона, върна дори крумовградчани от гурбет. Повиши значително стандарта на живот, а Крумовград вече е едно малко бижу в Родопите.

Компанията подпомага финансово проектите на Общинската администрация, местната болница, училищата, футболния отбор, който само за година насочи фокуса на спортна България към себе си-тимът вече крачи уверено във Втора лига.

Фондът на „Дънди“ и Общината заработи на пълни обороти и постига целите. Финансовият механизъм с бюджет от 5 000 000 щатски долара подпомага малкия и средния бизнес. Осигурява грантови средства за развитие на идеите на предприемачите в региона, които пък отварят нови работни места. Техни изделия бяха изложени и на базара, част от мероприятията за „Срещата на крумовградчани“.

„Дънди Прешъс Металс“ пък показа как… „добиваме отговорно металите на бъдещето“.

 


Наеми като в столицата

 

Наемите на жилищата в Крумовград достигнаха столичните, надминавайки отдавна тези в областните Кърджали и Смолян. В малкото градче в периферията стандартът осезаемо се вдигна след като заработи откритият рудник „Ада тепе“. Десетките служители в болшинството си са местни жители. Някои дори завърнали се от чужбина заради условията, които предлага компанията „Дънди Прешъс“. Заплатите не спряха да растат дори в разгара на пандемията и икономическата криза. Фондът за подпомагане на малкия бизнес, създаден от „Дънди“, вече е финансирал десетки проекти на предприемачи, които успешно се справят дори и в малкия град. ЕС така и не стъпи в някои части на страната, но определено отдавна се е настанил в Крумовград благодарение на канадската компания, която нагледно показа какво значи „Печеля аз, печелиш и ти“. Инвестиции в собствените кадри, в инфраструктура, социални дейности, здраве. Това се случва в Крумовград.

 

Но всичко е със срок на годност

 

Запасите на рудника не са неизчерпаеми и след няколко години всичко това ще приключи. Амбицията на компанията е за този период да подпомогне в максимална степен читавите идеи за бизнес на малки и средни предприятия, извън тази сфера, за да остане една работеща регионална икономика и след закриването на рудника.

Разбира се, всичко това зависи и от идеите на местните хора.

Зададеният тон пък може да се използва от останалите структуроопределящи предприятия в Родопите. Дори е наложително. В противен случай-хоризонтите не са никак далечни. Работната ръка ще продължава да бяга, а инвестициите в планината ще бъдат в блокове, магазини и кръчми. Нещо, което се случва от години в областния център Кърджали. Вакханалия на строителството като единствен печеливш бранш. Столицата на гурбетчиите, които все инвестират еврото в покрив и спалня. Дали ще живеят тук, е съвсем различна тема. Именно интересът им предопределя развихрилата се дюлгерщина. „В Кърджали се строи, значи Кърджали се развива“, какво умозаключение!

За жалост еврото на гурбетчиите предопредели икономическото развитие на един прекрасен град от двете страни на Арда. А то е „Бетон“.

„Родопи voice

 

 

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/8/22 08:37

    Благодарим на Дънди, Бургуджана и Кметицата ни,че имаме отбор в Б група

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/8/22 11:34

    Не ми се мисли какво ще прави следващият кмет- като намелее бюджета на общината наполовина. След като всички свикнаха да се сипва с големия черпак.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.