24rodopi.com/Икономика/Регион/Общество

Ръстът на заплатите в България не успява да надхвърли инфлацията през второто тримесечие, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според експертите средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от този на потребителските цени, а още през април го надхвърля с едва 0,5 пункта.

Ръстът на цените надхвърля този на средната брутна заплата с 4 пункта през май и с 3,2 през юни 2022 г. Това би могло и да се тълкува като забързване на темпа на заплатите в отговор на високата инфлация, но дали има трайна тенденция в тази посока ще стане ясно едва след публикуването на данните за третото тримесечие.

Само в една от областите в България заплатите растат по-бързо от инфлацията – София (област), при това разликата е под 1 процентен пункт през май и юни. Относително добре се представят и Плевен и Габрово. Същевременно в областите, където има най-значително забавяне на ръста на заплатите спрямо инфлацията – Кърджали, Разград, Ловеч, изоставането надхвърля 10 пункта през юни.

Както вече 24rodopi.com писа, по данни на Националния статистически институт средната работна заплата в България през второто тримесечие е достигнала 1730 лева. В Кърджали тя е 1 248.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/8/22 09:56

    Къде е, тая заплата от 1248 лв в Кърджали.Повечето от хората работят на минимална заплата.След данъчното облагане получават 500 лв

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/8/22 10:52

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/8/22 16:03

    Нали искахте да бъдете в ЕС. Защо се оплаквате тогава. Я по кротко.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/8/22 18:47

    за всичко са виновни другарите от общината

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.