24rodopi.com/Общество

Арестът на турската поп звезда Гюлшен, която бе задържана завчера в рамките на разследване, предприето срещу нея за "подбуждане на народа към омраза и враждебност" заради нейно изказване за възпитаниците на ислямските религиозни средни училища, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, съобщава Асошиейтед прес.

46-годишната певица и авторка на песни, чието пълно име е Гюлшен Чолакоглу, беше отведена от дома си в Истанбул за разпит и официално арестувана снощи. След това известната и сред етническите турци в България изпълнителка бе отведена в затвора в очакване на съдебен процес.

Според турски медии с репликите си на концерт през април Гюлшен намекнала, че обучението в училища от типа "имам хатип" води до "извращения".

Арестът предизвика възмущение в социалните мрежи. Критици на правителството заявиха, че този ход представлява усилие на президента Реджеп Тайип Ердоган да укрепи подкрепата към неговата партия от страна на религиозните и консервативни кръгове преди изборите след 10 месеца.

Гюлшен се извини за обидата, която нейната шега е причинила, но добави, че думите й са били използвани от тези, които искат да задълбочат поляризацията в страната.

По време на разпита пред съдебните власти певицата е отхвърлила обвиненията, че разпалва омраза и враждебност, и е заявила, че има "безкрайно уважение към ценностите и чувствителността" на своята страна, посочва Анадолската агенция.

Искането й да бъде освободена от ареста в очакване на резултата от процеса беше отхвърлено.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия, призова турските съдии и прокурори да освободят Гюлшен.

"Не предавайте закона и правосъдието; освободете артиста сега!", написа той в Туитър.

Сред тези, които призоваха за освобождаването на Гюлшен, беше и турската поп звезда Таркан, който стана известен преди години с песента "Kiss Kiss".

"Нашата съдебна система, която си затваря очите за корупцията, крадците, тези, които нарушават закона и унищожават природата, тези, които убиват животни и които използват религията, за да поляризират обществото чрез своите фанатични идеи, арестува Гюлшен с един удар", написа Таркан в публикация в Туитър.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/8/22 12:59

    Таркан е мека китка и може да подкрепя ,нуждаещата се от реклама певица.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/8/22 15:05

    Кукла кукла

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/8/22 17:26

    Направила си е реклама, отворената и показваща голотиите си си чанта!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/8/22 21:10

    Чалга певица в Турция.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/8/22 21:11

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/8/22 21:26

    Тази жена иска да се прочуе с глупостите си а не с песните си. Тя е чалга певица с повече голотии от нашите чалга певици.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/8/22 13:32

      Ее много ги разбирате бре

      Изтриване
  7. Анонимен28/8/22 07:55

    Няма право да обижда, нека получи присъдата а друг път да мисли какво говори!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/8/22 09:12

    Дайте тълкувание на ИМАМ ХАТИП.????

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/8/22 16:33

    Тая от Кърджали ли беше?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.