24rodopi.com/Коментари/Политика

Че ДПС печели 3 мандата в Кърджалийско „още от съблекалнята“, спор няма. Че ДПС е най-близо до четвъртия депутатски мандат също не е новина. Но кой ще грабне 5-ия – това е голямата въпросителна за предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

4:1 или 3:1:1 – това са възможните комбинации.

А 5:5? Няма как да стане. Системата за разпределяне на мандатите „Д`ондт“ „обичаше“ ДПС в Кърджали, но методът на големия остатък „Хеър-Ниймайер“ позволява мечти, но не и 100-процентови. Не, че не прави подаръци, но на прескочилите трудно 4% в национален план, които са постигнали що-годе по-висок резултат в някои региони.

А, да, има и още една опция. ДПС би спечелило всичките мандати, ако избирателите в град Кърджали не гласуват и разпределението е на база периферните резултати. Е, това няма как да се случи!


Дори да остане втора на изборите на 2 октомври, партия „Възраждане“ по всяка вероятност ще загуби депутатския си мандат в Кърджали. Партията ще се представи по-добре в Кърджали от постигнатите на 14 ноември м . г. 718 гласа, но още по-добре в национален план, което през призмата на системата за разпределение на мандатите „Хеър-Ниймайер“ означава да ги отдалечи от мандат в 9-ти МИР, дори тук да са с 5 пъти по-висок резултат.

Звучи несправедливо, но така е с големите остатъци. „Възраждане“ пак би су усмихнала в града край Арда, само ако постигне пълни мандати в повечето области и остатъците за втори мандат в тези региони бъдат по-малки от този за единия мандат в Кърджали.

Другото е, ако хората на Костадинов поднесат изненадата в Източните Родопи и постигнат резултат, който да ги доближи до второто място. Т. е. „да късат“ яко от „електоралната баница“ на останалите играчи, които имат теоретичен шанс за кърджалийски депутат.

 

ГЕРБ си знаят работата като втора политическа сила в Източните Родопи. Поставената цел е сериозно надграждане на онези 7-те хиляди гласа от ноември м. г., което е много трудно. Резервите – в областния град и общините Ардино, Кирково и Крумовград. Което означава, че Цвета Караянчева и д-р Адам Персенски вече да са стартирали реализацията на стратегията, а докторът да тръгне из периферията не със същите лица, които в предишни години му вредяха. От значение за резултата на ГЕРБ е разговорът на Караянчева и Персенски с „новите кърджалийци“.

 

Огромните резерви на ДПС са в областния център, особено във „Възрожденци“. Двете  структури в квартала проспаха месеците и сега би било чудо, ако онези 3-4 хиляди „спящи избиратели“ си отворят очите, че ДПС има остра нужда от тях.

В града трябва да има събрания, ако не всеки ден, поне през ден, което означава, че няколко лъча са необходими на общинската структура да си изпълни нормата, а не повторение на традицията - всеки, барабар с кандидатите за депутати, да чакат Хасан Азис да дойде и да поведе групата към даденото село или квартал в града край Арда.

Разбира се, от особено значение е и колко изселници ще си дойдат за 2 октомври. Ако са 10 000, това означава близо 55 хиляди гласа, 4 сигурни мандата и мечта за 5-ия.

 

Водачът на листата на „Продължаваме промяната“ Никола Минчев трябва по-често да се появява в Кърджали и региона по време на предизборната кампания. Формацията може да изненада в Кърджали, но може и да се сгромоляса, ако не включи в кампанията си регионални акценти.

 

БСП трябва да направи поне три лъча и всеки да работи по 10 часа на ден, за да се получи резултат, позволяващ включване на листата в „битката за остатъците за 5-ия мандат“.

 

„Демократична България“. 1 000 „твърди десни“ плюс яростно говорене срещу Путин и Русия пак е равно на 1000 и нещо. 

 

Опс, забравихме партията на Слави Трифонов. Всъщност, „Има такъв народ“ забрави Кърджали и затова нейни активисти преминаха в отбора на „Промяна“-та.

„Дясната ръка“ на Трифонов – Тошко Йорданов, като чуе Кърджалийско, първо се сеща за един приятел и бизнес другар от Джебел, а това може да носи кинти, но не носи и гласове.


А формацията на Стефан Янев? Ако прескочи бариерата за влизане в 48-ото Народно събрание и спечели 1000 гласа в Кърджалийско, "Възход"-ът на генерала би спечелил 5-ия мандат в 9-ти МИР. Първото е възможно да стане, но второто - зор, чок зор.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/8/22 08:27

    Аз като гражданин на Кърджали, от Възрожденци съм категорична, че няма да гласувам повече за ДПС. Ние 10 години газим калта, нямаме улици. Писма, жалби и молби нищо не помага. Стига толкова лъжи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/8/22 09:14

    "Възрожденци" е превърнат в коптор, благорим ти дпс!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/8/22 09:19

    ДПС ще имат гласове само от селата

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/8/22 09:31

    Възраждане в Кърджали може да вземе мандат само ако от ДПС им подарят гласове понеже те са патерица на движението и са техен продукт , предишните като АТАКА и ВМРО са разкрити и за това създадоха Възръждане

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/8/22 10:15

    Няма да гласувам повече за ДПС не затова, че газим кал и боклуци, а затова, че ДПС няма няма потенциала да се отърси от престъпните си практики!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/8/22 11:03

    Възрожденци голямото Селоо

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/8/22 11:08

    трябва кърджали да се отдели веще от селата !!! какво стана предложението на ИТН !!!
    май са се разбрали с ДПС !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/8/22 12:00

    ДПС ще яде шамари,те ни забравиха

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/8/22 15:02

    Абе дпс и без вас ще се оправят.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/8/22 16:37

    Преди избори всеки втори гражданин на област Кърджали заявява че няма да гласува за ДПС, а крайният резултат сам говори по себе си. Всеки се оплаква от местното управление и в национален план и в крайна сметка нещата са еднакви даже и електората им се увеличава. И после ние гражданите искаме нещо а се промени към по-добро, ами няма как да стане. Първо трябва ние самите да променим начина си на мислене и действия и евентуално тогава да имаме добри резултати и по-добро бъдеще !!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/8/22 11:10

      Споко споко то масата която гласува не пише по форуми да не говорим че въобще не пише а също така тук има един двама дето сами си пишат и си отговарят и пълнят с коментари които повечето роботи не знаят че съществуват а и не им и дреме

      Изтриване
  11. Стоян24/8/22 20:28

    Докато не се появи някой като Пиночет,Ердоган или Путин, България няма да се оправи.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/8/22 20:48

    Възрожденци го превърнаха в наи мизерния квартал в България. Благодаря ви Д.П.С.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/8/22 23:14

    Къде е бившият областен да каже нещо за околовръстното? За него мандат няма ли?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/8/22 08:51

    Преди няколко дни гостувах в Кърджали. Ами... Развъдник за змии, разбити улици, навсякъде боклуци, даже на центъра - трева до кръста... Изглежда на кърджалийци им харесва такова отношение към самите тях.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/8/22 19:40

    Дпс докато не се изчистят от стари кметове и кадри ще губи много по селата контейнерите от 1 месец не се взимат боклуци миризми много а кметовете работят в строителството вместо да си гледат задълженията или парите не им стигат или няма контрол от общината.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.