24rodopi.com/Регион

Софиянци взимат най-големи пенсии. В столицата средният размер на пенсиите за първата половина на годината е 658,73 лв. показват данните на НОИ към края на юни. В същото време средният размер на пенсиите в цялата страна е 549 лв., или с близо 110 лв. по-малко. В осем области, сред които и Кърджали, са под 500 лв.

По-високите пенсии в столицата се дължат на това, че заплатите в София са най-големи, а съответно и плащаните осигуровки. В столицата са централите на всички банки, работят много софтуерни компании, съсредоточена е и голяма част от държавната администрация. В София има и много бивши военни, които получават високи пенсии.

Освен в София, само в Бургас средният размер на пенсиите е по-голям от 600 лв., показват данните на НОИ. В Бургас получават средно по 602,98 лв. на месец.

На трето място в класацията по най-високи пенсии е Перник с 596,43 лв. на месец, показват данните на НОИ до края на юни, пише „Труд“.

Топ пет се допълва от Варна и Стара Загора, където средните пенсии са много близки - съответно 578,70 лв. и 577,29 лв.

Най-малки са пенсиите в Кърджали - средно по 455 лв. на месец. Причината за това е, че там много хора работят в земеделието и са самоосигуряващи се, а в резултат на това плащат и малки осигуровки. На второ място по ниски пенсии след Кърджали е Разград, където взимат средно по 462,63 лв.

Разликата между районите с най-високи и най-ниски пенсии е огромна. Столичните пенсионери получават средно с над 200 лв. на месец повече от жителите на Кърджали, или с близо 45% повече. В Кърджали обаче пенсионерите имат по-малко разходи, защото например най-често се отопляват на дърва, докато столичани са на парно. Много хора в района на Кърджали подпомагат семейния си бюджет и като сами отглеждат земеделска продукция и животни в двора си. Затова разликата в стандарта на живот е по-малка, отколкото е разликата в размера на пенсиите.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/9/22 13:27

    Защото,освен че не си знаем правата,нямаме и кураж да поискаме нашето,имаше един колега бог да го прости,"Аз се потя само веднъж по време на работа и това е само когато правя пазарлък за заплата."- му беше девизът към нещастните работодателиТова са великите,всички други сте мишки

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/9/22 14:26

    И като се въведе еврото в България, пенсията в Кърджали ще бъде 233,33 евро. Честито.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.