24rodopi.com/Темата+

Арестуваният в Свиленград полковник от запаса Мустафа Левент Гьокташ, който беше издирван с червена бюлетина на Интерпол, е легендарно име в турските въоръжени сили и разузнаването. Това разкриха за 24rodopi.com турски репортери, които са в България в очакване на предаването на Гьокташ на турските власти. Според тях и тази вечер в района на Свиленград има засилено полицейско присъствие, в това число и много жандармеристи от Кърджали.

Както първи 24rodopi.com писа в България, Гьокташ е главният обвиняем в организирането на убийството на видния турски интелектуалец, писател и университетски преподавател доц. д-р Неджип Хаблемитоглу. Той бе застрелян пред дома си в Анкара на 18 декември 2002 г.

Дълги години убийството оставаше неразкрито въпреки подозренията, че е организирано от членове на групировката FETO на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Миналата година, след разкрития на задържан в Украйна бивш турски военен офицер, съд в Турция издаде обвинителен акт и нареди ареста на Левент Гьокташ за участие в организиране на убийството на Хаблемитоглу като член на терористичната организация FETO.

Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който говори за опасността от действията на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завземане на властови позиции в държавата, както и за разширяването на мрежата на Гюлен в чужбина, главно в Германия.

Гьокташ бе посочен като участник в това убийство и в скандалните видеопослания от Дубай на смятания за мафиотски бос Седат Пекер.

Левент Гьокташ, който е роден на 8 юни 1959 г. в Токат, се издига до чин полковник в турските въоръжени сили, участва в експулсирането на лидера на терористичната организация PKK Абдуллах Йоджалан, който бе заловен в Кения през 1999 година при акция на турското разузнаване.

Гьокташ е бил командир на полк в звено „Бойно издирване и спасяване” към Командването на специалните сили към Генералния щаб. Той е единственият човек в турските въоръжени сили, който има 3 медала за изключителна храброст и себеотрицание. След като се пенсионира от военна служба през 2004 г., започва работа като адвокат на свободна практика.

Задържан е във връзка с аферата „Ергенекон“ на 7 януари 2009 г. с обвинение, че е "член на въоръжена терористична организация", което той отрича. Осъден е на 20 години и 9 месеца затвор по делото Ergenekon, но е освободен на 10 март 2014 г. след като състав на Върховния съд уважава жалбата му.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/9/22 22:37

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/9/22 23:20

    Na mutrata bsp na diktatorceto feto pre4i a stigate ve4e s tezi gluposti be.nerde pensilvaniya nerde ankara.kasmetse Ekrem 6te pokaje dogodina koy koy e.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/9/22 10:54

      Ekrem shte dokara fetodjiite i pkk samo tova mogat te dinsizler

      Изтриване
    2. Анонимен3/9/22 13:14

      slm artik ti ot koi si sivite ili apo

      Изтриване
  3. Анонимен3/9/22 13:11

    okito ot italianskia e nomer 1 evalla bat tapa

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/9/22 20:35

      Всички коментсри , написани на турски са много неграмотно поднесени !!!
      Ерджан .

      Изтриване
  4. Анонимен3/9/22 16:03

    Да го пратят при Йоджалан да лежат заедно.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/9/22 17:12

    Ем пуснете го и му направете паметник до джамията в Прилепци.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/9/22 18:03

    Do 10:54 задръстеняк защо не погледнеш вноса от Сирия.Здрави прави на хранилка а местният народ се трепе за да върже двата края.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/9/22 21:25

      Ти с птичия мозък не може разбереш от делата на големите,мълчи и гледай

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.