24rodopi.com/Общество

10 ученици от Ученическия парламент на СУ „Петко Рачов Славейков“, водени от директора Милко Багдасаров, посетиха преди дни карловското село Каравелово. То е едно от най-пострадалите населени места от наводненията през лятото.

Още преди началото на учебната година в училището за шампиони стартира акция по набиране на средства в помощ на пострадалите. Всички паралелки ученици, заедно с родителите и учителите се включиха. Някои класове направиха благотворителни акции, други си създадоха касички, в които за определен период от време да отделят парички. През първия учебен ден и в дните след него по-малките продаваха ръчно изработени сувенири и лакомства, а по-големите – домашна лимонада и кафе. Получи се и здравословна конкуренция – кой клас повече пари за пострадалите ще събере.

В крайна сметка „славейковци“ събраха за около месец сума от около десет хиляди лева, предназначени за пострадалите семейства. Решиха да не пращат пари по сметки, за да няма съмнение в разходването на средствата, а да закупят сами и да доставят лично необходимото за конкретни семейства, за конкретни човешки съдби.


Учителката Мариана Атанасова се свърза с Кристина Патева от Пловдив – доброволка, която обикаля пострадалите от самото начало и помага с каквото може. Тя също е учител в града под тепетата и не може да остане безучастна към страданието на хората. Кристина прави списък с необходимите уреди и битова техника за най-пострадалите домакинства и го изпраща на Багдасаров. Той от своя страна има сантимент към село

Каравелово, където в ученическите си години още е бил на първата своя бригада.

По този списък са закупени необходимите перални машини, хладилници, готварски печки, бойлери. Нещо повече, Патева се присъединява към групата ученици и учители и ги води къща по къща при пострадалите хора. Те пък от своя страна я прегръщат и посрещат като член на семействата им, а „славейковци“ – като желани гости.

Първият посетен дом е на Цонка Парапанова. Впоследствие тя възкликва във Фейсбук: „С благодарност към всички невероятни учители, ученици и техните родители, с които ме срещна съдбата в с.Каравелово. Мили хора, от сърце БЛАГОДАРИМ за полученото дарение. Здраве, щастие, късмет и много успехи ви желаем занапред. РЕСПЕКТ!!!“ Тези думи вероятно не са толкова заради бойлера, колкото за грижата, човещината, личното внимание и посещение.

Леля Цонка, леля Гинче, д-р Цвета и всички останали разказаха как се е случило всичко, показаха снимки и видеа. Някои почерпиха с шоколадови бонбони и се извиниха за праха във въздуха, от който някои покашлят. А момичетата и момчетата от „Славейков“ поплакаха с изплашено детенце, промушиха глави в разрушени автомобили, изумяваха се как реката е донесла огромни дървета и е разрушила каменни стени.  В село Каравелово нищо не е същото, но благодарение на хората се подобрява с всеки изминал ден.

Нешка Шопова споделя своето непосредствено впечатление: „Снимките не могат да покажат прахоляка във въздуха, липсата на улици, паркове, неизплатените кредити на хората за санирани къщи, които три дни след санирането са полуразрушени. Не могат да покажат и тяхното : "Вече сме по-добре, поне не спим у съседите." Или "Единственото, което остана читаво, е дограмата. Вратите, мивките и леглата ги отнесе калта." Не могат да покажат и искрената благодарност: "Ама това за мен ли е?!?!" Благодарността, че някой се е поинтересувал точно от какво имат нужда. Получили са по 375 лв на домакинство от общината. За всичко друго са им помогнали хората - запретнали ръкави и разчиствали. Дори младежи, които никога не са виждали лопата в живота си. Снимките не могат да покажат това, което почувствахме. Безизходица и надежда в едно.“

Акцията по набиране на средства за пострадалите семейства продължава. Скоро ще бъдат зарадвани и други домакинства.

Ученици от „Славейков“ активно са включени и в друга благотворителна инициатива, близка до сърцето им – за събиране на средства за лечението на Габи. В петък тази седмица е благотворителният концерт, в чиято програма и организация те също участват.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/10/22 15:00

    Винаги съм се възхищавала как г-н Багдасаров успява да възпита в децата доброто и състраданието към хора, изпаднали в беда. Това е от голямо значение, особено в днешно време, когато алчността и егоизмът ни убиват като народ. Поздравления за добрия пример!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/10/22 13:09

      Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  2. Анонимен25/10/22 16:40

    Само можем да се гордеем като родители!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/10/22 20:51

    Номер едно сте "Славейков"!! Винаги правите добро,примери много!!! Багдасаров ако стане министър -председател и управлява така държавата,както училището Ние ще се родим втори път!! Бравооооо ооо!!! Шапка ви свалям!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/10/22 13:12

      Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  4. Анонимен26/10/22 11:50

    Поздравления за Директора и учениците от СУ"П.Р.Славейков".
    Велики сте!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/10/22 12:24

    До като има редакции дето защитават Киро Факиро щото са много "ценни" американски политици ще има още много съвестни ученици и граждани да дават дарения за пострадалите от наводнението български граждани, ще има още много деца да събират пластмасови капачки за болни деца или за линейки. В нашата страна стана така, едни политици крадат от държавата и биват защитавани, а когато трябва да бъдат изобличавани и съдени нищо не се прави. За това за разлика от Румъния в България за 33 години демокрация няма и няма да има нито един осъден политик.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.