24rodopi.com/Общество
„Октомври
поставя началото на прехода към по-хладното време, по-късите дни и на
биологични промени, увеличаващи желанието за повече храна, което от своя страна
може да доведе до промяна в хранителните ни навици. Но есента е и благодатна на
полезни продукти, чиято цветова палитра е също толкова красива като нея самата.
Ако заложим на сезонните продукти, които ни дарява този цветен сезон, със сигурност
няма да сгрешим. Важно е да задоволим потребността на организма от хранителни
продукти от всички групи и да му осигурим сезонни зеленчуци, плодове, ядки,
протеини и витамини“, съветва д-р Йорданка Господинова - лекар, нутриционист и
треньор по здравословно хранене. Кърджалийката стана много популярна с
програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години.
Освен
изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на
здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество
награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би
най-интересно от всички, пише Fakti.bg. Изправена пред
собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение,
което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си
холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя
поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не
просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински
показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все
по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в
България.
На
репотерски въпрос „Българинът си обича националната кухня, особено в
застудяващия сезон. Гозбите са вкусни, но не винаги полезни. Как да ги
комбинираме? Можем ли да постигнем балансирано хранене с храни от националната
ни кухня?“, д-р Господинова отговаря:
- Можем, разбира се. Ако планираме продуктите предварително, не прекаляваме с количествата и не се храним емоционално, а осъзнато, може да комбинираме ястията по начин, който да ни осигури баланса, необходим на организма, за да функционира нормално. Можем, например да направим традиционния тиквеник със сорт сладка тиква и да не добавяме захар или да използваме меда, като алтернатива на бялата захар.
Вместо кекс, може да предпочетем здравословна алтернатива на десерт с кисело мляко и сезонен плод. Ако хапваме зрял боб или грах, може да не ги ядем с хляб. Има безброй варианти, ако човек си постави за цел да се храни здравословно.
„През
есенно-зимния сезон сме склонни да бъдем по-малко активни двигателно. Денят е
по-къс, навън е студено и рискът от дехидратация на организма се увеличава, ако
не си поставим за цел това да не се случва. Много често в този период хората
търсят така наречените „комфортни храни“, като кроасани, кексове, горещ
шоколад, бонбони, баници, тиквеници и т.н., за да си осигурят усещането за
емоционална ситост, топлина и за да повишат настроението си. Тези „комфортни
храни“ са така наречените още храни-спусъци и те са характерните за човека
вредни храни, към които прибягва, за да си осигури емоционален комфорт, като
много често в есенно-зимния период е по-склонен да прекалява с тях и да
задейства цикъла на неконтролираното емоционално хранене, което неминуемо води
до неблагоприятни последици върху здравето и увеличава риска от затлъстяване“,
предупреждава специалистът.
Уникален човек и лекар е д-р Господинова! Бог здраве да й дава и все така да помага на нуждаещите се!
ОтговорИзтриванеБраво най-добрата,успех д-р Господинова!
ОтговорИзтриване