24rodopi.com/Регион

Кметът на Джебел Неджми Али поздрави екипа на вицепремиера Атанас Пеканов за одобрените от Европейската комисия за България 7 програми от настоящият програмен период 2021-2027, но също така посочи уязвими места в критериите и процедурите при усвояването на средствата от общините.

Това се случи по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта „Албена“.

Неджми Али подчерта, че екипът на вицепремиера Пеканов заслужава адмирации за прагматичния подход и кратките срокове, в които са одобрени 7-те програми, и готовността за стартиране и на всички останали програми. Много добра оценка заслужава и земеделският министър Явор Гечев за ускоряването на процеса за разглеждане на над 2000 проекта във фонд „Земеделие“, посочи още кметът.

Неджми Али предупреди за проблема, който ще се породи при едновременното отваряне приема на всички програми с административния капацитет, както в общините така и в министерствата.

„Правителството трябва да подходи далновидно при определянето на срокове за кандидатстване по процедурите, отчитайки липсата на достатъчен административен капацитет в администрациите. Едновременното обявяване на приеми по различни процедури ще доведат до блокиране работата на експертите, както в общините, така и в министерствата при управляващите органи” отбеляза Неджми Али.

Той даде за пример стартиралата програма "Модернизация на образователна инфраструктура" по “Плана за възстановяване и устойчивост”. Като по компонент 4 са допустими само детски градини, които попадат в първа група по методология изработена  от Министерство на образованието науката. „На какво основание се игнорират останалите 4 групи общини?  Например в 7-те общини в област Кърджали  на критериите за допустимост отговарят 3 градини в община Кърджали и две - в община Крумовград, които се намират в региони за растеж. Създава се ситуация, която ще породи реакции за неравнопоставеност между големите и малките и средни общини, предупреди кметът на Джебел.

Той предложи провеждането на съвместни работни заседания на българските евродепутати и делегацията на общините в Комитета на регионите в Брюксел. Този формат ще позволи информацията, свързана с подготвени законопроекти и инициативи, да стига по-бързо до общините, които ще имат време да се подготвят на експертно ниво.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/10/22 15:07

    Браво.Това се казва компетентност.Без излишни приказки.Не като някои,които се правят на могъщи и се печат пред медиите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/10/22 15:30

    Отличен за Неджми

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/10/22 16:54

    Вижте Джебел,вижте Кърджали.Кърджали стана едно голямо село.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/10/22 18:04

    Necmi tryabva da e kmet na Kırcali. Togava shte ima ulitsi, asfalt, trotoar, noshtno osvetlenie ı parkove.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/10/22 18:04

    Necmi tryabva da e kmet na Kırcali. Togava shte ima ulitsi, asfalt, trotoar, noshtno osvetlenie ı parkove.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/10/22 18:55

    👍👍👍👍👍👐

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/10/22 19:05

    Бравос, бравос. Всичко е наред. Ама в кофите още ровим.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/10/22 15:23

    Г-н Неджми Али трябва да е кмет на Кърджали, работещ, мислещ за хората, компетентен!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/10/22 20:26

    До 15:23 - НЕ Неджми,а Г-н Ресми Мурат трябва да е следващия кмет на Кърджали. Вашия НЕДжми е много високомерен,мислещ се за голяма работа и си казва; "къде си ти, къде сим аз! "

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.