24rodopi.com/Кърджали/Общество

В Кърджали лесно и бързо се продават жилища, а строителството продължава да е активно. Това отчитат агенциите за недвижими имоти, които през призмата на официалната статистика, поставят града край Арда в Топ 10 на изграждането на нови жилища и тяхната продажба. Както вече 24rodopi.com писа, за около 30 милиона евро са сделките с недвижими имоти през юли и август 2022-ра. Около 800 евро се търгува квадратният метър в централната част на областния град. До 550 евро достига кв. м в най-големия и вече презастроен квартал „Възрожденци“.

Някои анализатори са на мнение, че бумът в продажбите на нови жилища отминава, други смятат, че търсенето ще продължи и по време на кризи.

„Търсенето на жилища започна да се възстановява след края на летния сезон. Ще отнеме време предлагането да го настигне, но и данните, които излязоха за миналото тримесечие, че броят сделки е по-малък, имат своите логични обяснения“, твърди в интервю за businessnovinite.bg Ралица Ценова, директор "Продажби“ в агенция за недвижими имоти.

Факторите са свързани не само паниката около задълбочаващия се конфликт в Украйна, но и с растящата инфлация и последното поскъпване на цените на имоти.

След края на лятото нещата започват да се възстановяват и брокерите отчитат увеличение на броя сключени сделки, защото хората вече са наясно, че цените на имотите няма да се понижат и купувачите са се мобилизирали, обяснява тя.

Експертът представя и интересни данни за съотношението продажна и наемна цена в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас.

Най-активно остава търсенето на имоти ново строителство в бързо развиващите се южни райони.

"На въпроса в кой град е добре да инвестираме, ще отговоря, че е важно този град да е жив и пулсиращ – да има университети, млади хора, развита индустрия и бизнеси. У нас такива локации са София, Пловдив, Варна и Бургас“, обяснява Ралица Ценова.

Примерът, който тя дава, показва съотношението между продажна и наемна цена на един и същи вид имот – добре обзаведен двустаен апартамент в нова сграда в район широк център.

"Това е важно, защото ако гоним максимална наемна цена, задължително имотът трябва да е нова сграда, независимо от локацията“, подчертава тя.

В Пловдив нещата изглеждат по-различно  – 90 хил. евро за продажна цена и около 350 евро за наемна, което снижава годините за изплащане до 11 и това е сравнително добро съотношение.

Във Варна съотношението е 120 хиляди евро продажна цена, 600 евро наемна цена, което означава, че инвестицията ще се изплати за около 16-17 години.

Новото строителство е по-предпочитано от купувачите, смята изпълнителният директор на друга агенция за недвижими имоти.

"Важно е да отбележим за пазара в морската ни столица, че поради вълната от украински бежанци, настана дефицит на пазара на наемите, което доведе до почти двойно покачване в цените“, обяснява експертът.

По думите й, това важи само за новото строителство и добре обзаведени апартаменти. В по-ниските сегменти няма такива съществени промени.

Такава тенденция има и в Бургас, но там поскъпването не е двойно, а около 20-30 до 35%. За същия пример можем да кажем, че 120 хил. евро е продажната цена, 400 евро е наемна, а годините за изплащане - 25.

Доходността във всички примери варира между 3.3 и 5%.

"Ако искаме да повишим доходността си от наем, е добре да купим жилище на зелено в по-ранен етап, защото прогнозната цена би била драстично по-ниска“, казва Ралица Ценова.

Покупките на зелено обаче са деликатен въпрос напоследък. Колкото до тенденциите дали купим жилище или да наемем – наблюдава се увеличено търсене на наеми, тъй като жилищата стават все по-недостъпни в България.

"Все повече хора няма да могат да си го позволят и ще предпочетат да живеят под наем, което ще доведе до повишение на доходността от наеми“, подчертава Ценова.

За колко години се изплаща жилище от наеми в Кърджали – очаквайте

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/22 08:17

    В идеален център до горското имали за 800 € квадрата, щото търся да купя.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/22 12:13

    Има и за 700

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/10/22 19:42

    търся гараж не парко място в сентъра

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/10/22 20:35

    Изчакайте още мако и на пролет ше са на половин цена

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/10/22 20:42

    Споко скоро ще трансформират и горското в апартаменти.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.