24rodopi.com/Общество
Жителите на Одрин най-много мразят петъците. Ако няма неотложна работа, едирнелията „не стъпва“ в центъра на града, тържищата и мола. Местните не ходят по магазини, а в аптека влизат само по спешност.
Петък е денят на българите. Понякога броят на преминалите "Капъкуле" за алъш вериш
надхвърля 12 хиляди.
-Беш опаковка аспирин!
Българо-турското
желание на клиента е в една от оборотните аптеки в центъра на Одрин. Сиреч, 5 опаковки аспирин.
В
България аспирин има колкото щеш, но купувачът обяснява на опашката, че „турският
аспирин е по-добър за туршията от българския аспирин“. Усмивката на лицето на
фармацевта иде да рече, че е разбрал защо почти всеки трети клиент от България
купува аспирин или ацетизал.
-Комшу,
вер аспирин… - обявява желание №1 в дългия си списък доволна нашенка. Обслужват я точно
16 минути и 30 секунди. Изпълнявала чужди поръчки, почти извинително обяснява
тя. Но коректно трябва да отбележим, че причините са други – аптекарят знае
толкова български, колкото клиентите да му се порадват, че е научил техния език;
клиентката знае турски, колкото да не си изяде боя; снимките на български
лекарства или старите опаковки не са достатъчни да се издирят турските им
еквиваленти.
Когато
си на опашка в одрински аптека, научаваш артък много за българските обекти за
продажби на лекарства. В 90 на сто от разказите – лоши. Най-гръмкото гласи: „Нали
знаете каква е разликата в гръцкия „Лидъл“ и българския „Лидъл“!? Гърците ядат
по-качествена храна. Така е и с лекарствата – турските са по-ефективни от
нашите, при нас дори някои от добрите лекарства ги спряха от продажба и
производство. Нали чухте, че аспиринът им е по-добър за туршията от нашия
аспирин!“.
А
защо е тази „българо-турска битка за аспирина за туршията“?
Аспиринът
е съставката, която действа магически върху трайността на любимата ни зимнина.
Едно
от най-познатите лекарства се извлича от кората на върбата и помага при
различни болежки, като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, дори
при ревматизъм. Също така аспиринът разрежда кръвта и предпазва клетките от
съсирване.
Добавен
в правилната доза, той не позволява на самите зеленчуци в туршията да се
размекнат и да станат на каша. Действа като естествен консервант, без да вреди
на организма.
Още по темата: „По-светнатите“ подминават Одрин и отиват на друго място да си харчат парите…. Четете тук
Браво! Дори и гащите ви дават. Иначе тука - мизерия, без гащи...
ОтговорИзтриванеБай Ганьовци... Голяма сензация.. Не могат да се обяснят като отидат в Турция. Правят се на много важни. А не са наясно как им зе присмиват
ОтговорИзтриване